Oprogramowanie

Iexpress, jak dodawać foldery?

Started by daszekmdn 8 posts last post 7 years ago

Witajcie.
Ostatnio zainteresował mnie zapewne przez wielu zapomniany iexpress(Program do tworzenia instalatorów od Microsoftu).
Czy ktoś wie, jak dodać w nim foldery? Jedyne co wiem, to to, że się da. W kreatorze pyta mnie tylko o pliki.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

#2 1 like

Nie wiem niestety, ale...
Radziłbym przejść na coś innego, np. Innosetup.
Nie chodzi mi o to, że lepszy czy coś, ale nie jest trudny, a ma sporą rzeszę zwolenników i wiele instrukcji w sieci.
A, jak pokazuje instalka Eltena, można w nim całkiem sporo zrobić, w tym pobieranie aktualizacji z serwera chociażby.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

#3 1 like

Wiem, że w ISS się da, bo sam robiłem w nim instalki ale lubie testować inne rzeczy.

To nie jest do robienia instalatorów oficjalnie. To jest po to, a żeby z np, 2 cabinet files i 1 exec czy innego typu instalatory przekształcić w 1 plik, więc, jeśli o mnie chodzi, nie poleciłbym go do programów jakotakich

#5 1 like

Wracając do IExpressa, on w ogóle nie jest zalecany do instalatorów, nawet przez Microsoft.
On służy do tworzenia samorozpakowujących archiwów i poza tym niewiele ma racji bytu.
#StandWithUkraine

Tyle, że alternatywy znam a moim pytaniem było "Jak dodawać foldery", a nie co jest polecane. Troche szkoda, że gdy zadam konkretne pytanie powstaje lekki offtop.
Wiem, że to w zasadzie rozpakowujące się archiwum, ale więcej mi nie potrzeba. Tak mi po prostu bedzie łatwiej do updatera etc a wygląd unpackera po prostu mi się podoba i odpali się pewnie na każdym Windowsie.

#7 1 like

Podejrzewam, że nikt z nas nie zna odpowiedzi na twoje pytanie, stąd też taka forma.
A co do odpalenia się na każdym Windowsie, słyszałem, że na niektórych konfiguracjach Win10 to nie działa, ale potwierdzić nie mogę.

Mogę ci za to doradzić na podstawie tego, jak to rozwiązane jest w Eltenie.
Jest to baaardzo zmodyfikowany skryptownie Innosetup, który jedynie rozpakowuje pliki, nie wyświetla żadnych pytań, licencji ani niczego takiego.
Elten go pobiera i uruchamia.
I, jak widać, działa to bardzo dobrze. ;)
#StandWithUkraine

Nie jestem zbyt utalentowany żeby napisać coś do ISS.