Forum

Elten Mobile - pierwsze godziny projektu

Forum głosowe

Previous 2 / 2

tomecki

#21 ·

1 likes
Transcription

grupa iPhone XS i stereo. Z tego co wiem iPhone XS pozwala nagrywać stereo tylko i wyłącznie w momencie kiedy nagrywamy film. Teraz pytanie jak to jest zrobione. Bo rzeczywiście temat może być ciekawy natomiast nie wiem czy jest tu ktokolwiek kto miałby takiego XS. Natomiast XS zresztą chyba też choć nie jestem pewien. W każdym razie wydaje mi się że trzeba by jakoś no właśnie tylko teraz nie wiem czy faktycznie trzeba uruchomić kamerę w momencie kiedy się nagrywa audio w LTE nie i po prostu obraz olać. Czy wystarczy tylko jakaś flaga że to nagrywa się wideo czy nie wiem co jeszcze. W każdym razie. Ciekaw jestem jak zmusić iPhone XS żeby nagrywał w stereo.

rylotek111

#22 ·

Transcription

Wydaje mi się, że już zeszłoroczne iPhone'y otrzymały taką możliwość Tak mi się wydaje, że właśnie zeszłoroczne iPhone'y otrzymały taką możliwość iPhone 8, 8 Plus i X czy też 10, ale tego pewien niestety nie jestem zweryfikować tego teraz za bardzo nie mogę a szczerze mówiąc nie pamiętam

Czyńmy wokół siebie Dobro, aby i nam w tym życiu lepiej było. :)

Syntezator

#23 ·

Transcription

No dobrze, to witam serdecznie na forum głosowym, nagrywam się z iPhona i chciałem ustosunkować się, albo raczej przetestować coś, co właśnie tutaj jest przedmiotem dyskusji, czyli nagrywanie w stereo. Mam parę urządzeń, parę mikrofonów, które gdy podłączone do iPhona nagrywają w stereo we wszystkich aplikacjach do nagrywania służących. Teraz aktualnie podłączyłem jakiś taki bardzo budżetowy mikrofon, posiadający jednakowoż dwie kapsuły, czyli nagrywający w stereo. No i... No i zobaczymy, czy Elten, albo raczej czy system, zauważywszy podłączenie tego mikrofonu, przełączy się na... da Eltenowi możliwość nagrywania w stereo. Pragnę jedynie nadmienić, że mikrofon ten jest podłączany do złącza jack 3,5 mm, a jeżeli ten test wypadnie pomyślnie, no to na... testy urządzeń z Lightning również przyjdzie pora, bo takie również mam. No i więc teraz potestujemy sobie tutaj prawy kanał, coś tam lewy. Nie wiem, czy te kanały będą ustawione prawidłowo, bo to różnie z tym może być. No i ten mikrofon tak sobie nagrywa. No nie wiem, co by tu jeszcze... No teraz... Telefon mam po swojej lewej stronie, czyli powinno mnie być słychać bardziej po prawej. A teraz z drugiej strony, prawda, telefon mam w prawej ręce i jest po mojej prawej stronie, więc teoretycznie powinienem być słyszalny bardziej po lewej stronie. A teraz tak powiedzmy po środku. I przepraszam z góry za wszystkie odgłosy. Tutaj mamy mikrofon. Tu mamy, jak widzicie, mikrofon. Kolejne informacje, które najprawniej ten mikrofon przenosi do tykania telefonu, ponieważ jest on bardzo blisko obudowy i z przyczyn oczywistych jest to trudne do uniknięcia. No i więc kończąc ten test, żegnam się z Wami. Zobaczymy jak to wyjdzie. Niestety nie umiem podać nazwy tego mikrofonu. Jakiś... no name. Nie mam pojęcia. No... NoName, taki, to dostaję na Allegro, jeden z kilku jakie mam, no jeżeli to się uda, no to spróbujemy coś z Lightningiem, zresztą jeżeli się nie uda, to również spróbuję. Do usłyszenia.

Syntezator

#24 ·

Transcription

No dobrze, jeżeli odsłuchaliście poprzedni wpis, albo raczej audio wpis, no to wiecie, że test nie wyszedł pomyślnie, nie nagrało się to w stereo, więc no cóż, trzeba przejść do kolejnego testu, a myślę, że prawdopodobnie nawet i ostatniego, jeżeli ten nie wypadnie w stereo, no to w sumie nie ma co dalej testować, jednak w odróżnieniu od poprzedniego urządzenia, które było podłączone pod jacka i nie miało osobnego wejścia na słuchawki, dzięki którym mógłbym spokojnie zamknąć audio. ... i uruchomić go już z podłączonym mikrofonem. Drugie urządzenie, które teraz testuję, podłączone pod lightning, a mianowicie Zoom IQ 7, ma taką możliwość, no więc podłączyłem pod niego słuchawki i wtedy dopiero uruchomiłem LTE-na, w nadziei, że może zauważywszy właśnie nowe urządzenie, które... ... ze swej natury nagrywa w stereo, załaduje odpowiednią wersję kodeka, a może inaczej system mu na to pozwoli. ... bo tak, urządzeniem, które podłączyłem jest Zoom IQ 7, albo 7... ... i... i cóż... ... założony jest na nim popfiltr. ... ja na razie mówię tak mniej więcej w centrum, pośrodku około 20 cm od mikrofonu. ... i cóż... założony jest na nim popfiltr. Ja na razie mówię tak mniej więcej w centrum, pośrodku około 20 cm od mikrofonu. ... i cóż... założony jest na nim popfiltr. Ja na razie mówię tak mniej więcej w centrum, pośrodku około 20 cm od mikrofonu. ... no teraz powinno być mnie słychać bardziej po prawej stronie, jeżeli to się nagrywa w stereo. ... teraz... po lewej stronie bardziej... ... no i oczywiście z góry przepraszam za wszystkie dźwięki dotykania telefonu, bo... ... ten mikrofon naprawdę bardzo to zbiera. ... ten mikrofon naprawdę bardzo to zbiera. ... ten mikrofon naprawdę bardzo to zbiera. Nawet, przyznam szczerze, byłem zaskoczony, że ten poprzedni tak dobrze reagował na dotyk, chociaż również był blisko obudowy. Ten jednak pokrywa się w znacznej mierze, zajmuje znaczną część obudowy iPhona i przylega ściślej do obudowy, więc z definicji będzie zbierał więcej. No i podsumowując, przetestowałem, ale zaraz posłucham i Wy też i ostatecznie przekonamy się, czy Elten w obecnej wersji na dzień 23 grudnia 2018 roku jest to beta druga, nagrywa w stereo.

Syntezator

#25 ·

Transcription

No i to znowu ja już teraz ze wbudowanego mikrofonu w iPhone SE no jak możecie się sami przekonać, a ja nagrywam to wyłącznie gwoli podsumowania obecna wersja LTE nie umożliwia nagrywania dźwięku w stereo dziękuję za uwagę no i mam nadzieję, że rozwiało to wątpliwości mógłbym co prawda wyciągnąć jeszcze parę rzeczy, ale podejrzewam, że rezultat byłby taki sam więc nie ma co spamować i niepotrzebnie postów nabijać miejmy nadzieję, że następne wersje to poprawią, bo rzeczywiście nagrywanie w stereo by się przydało chociażby do tego, co zaproponował Monstricek, żeby właśnie robić prezentacje mini podcasty pomysł sam w sobie jest wcale nie aż tak nierealny, myślę, że wiele osób z chęcią wykorzystałoby możliwość jaką dają fora głosowe, mianowicie do nagrania szybkiego prostego i do natychmiastowego wysłania żeby coś zaprezentować a biorąc pod uwagę to, że teraz właściwie każdy ma jakiś pakiet internetowy u swojego operatora właściwie zrobić to za darmo i no wszędzie tak naprawdę gdzie jest zasięg do mobilnego internetu no więc dla mnie to tyle, cześć

kazek5p

#26 ·

1 likes
Transcription

Cześć, witajcie. Jest to mój drugi post głosowy nagrany z aplikacji mobilnej. Pierwszy post nagrany z aplikacji mobilnej nie wiem czemu, ale się nie wysłał. Nagrałem go co prawda w innym wątku, ale po wysłaniu kompletnie go nie widziałem. A w tej chwili niestety nie mam możliwości zobaczenia z komputera, czy on rzeczywiście tam jest. A w sumie miałbym, ale to dopiero teraz się o tym dowiedziałem, bo jestem nie u siebie. W każdym razie, no fajnie, że to działa. Mam nadzieję, że ten post się wyśle. A ja przy okazji spróbuję przetestować inną rzecz. Mianowicie nagrywam się teraz oczywiście z iPhona. Do niego mam podłączony taki zestaw słuchawkowy, czyli te słuchawki z mikrofonem. Jestem ciekaw, co się stanie, czy się przełączy mikrofon, jeśli wyciągnę słuchawki, czy będzie się nagrywało dalej z mikrofonu wbudowanego z iPhona. Trzy, dwa, jeden, gotowe. No i teraz sytuacja wygląda tak. Pewno nie będzie problemu żadnego, ale sam jestem ciekaw. I teraz powrócimy do słuchawek. Trzy, dwa, jeden, gotowe. No to w sumie będzie wszystko ode mnie. Cieszę się, że to wszystko działa. Ja dzięki temu w sumie będę bardziej aktywny. Głosowo, zresztą nie tylko, bo ostatnio nawet tak właśnie mam, że jak jadę sobie autobusem gdzieś, to praktycznie zawsze LTE na mobilnego uruchamiam i coś sobie tam przeglądam, testuję, patrzę. Może nie jestem tak bardzo aktywny, jak tutaj co po niektórzy. Zresztą dobrze, dobrze oni czynią. Natomiast jak będę gdzieś... Oczywiście zauważał jakieś błędy, to będę je zgłaszał. To tyle ode mnie. Pozdrawiam i już tak świątecznie życzę spokojnych, spokojnych, wesołych. No i co? Przede wszystkim chyba rodzinnych jednak świąt, nie w samotności. Trzymajcie się, cześć.

daszekmdn

#27 ·

1 likes
Transcription

Jako, że nie mam dostępu do wersji beta, jako, że nie miałem wtedy jeszcze iPhone'a, to tak Was zapytam, żeby chociaż mieć jakiś tam obraz, jak wygląda teraz wersja, co możecie z jej poziomu robić i czy jest to wygodne.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

lukasz1993258

#28 ·

Transcription

A ja się przyłączam do pytania, bo też jestem bardzo ciekawy jak ta wersja na iOSa wygląda.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

lukaszenka

#29 ·

Transcription

Tak naprawdę to jest to co było w pierwszej becie, wiadomości i forum, plus dodana obsługa audio, teraz zaczęły w końcu prawidłowo działać powiadomienia o nowych wiadomościach, jeszcze nie działają powiadomienia o śledzonych wątkach. Ja mogę pokazać dla wszystkich zainteresowanych jakie mamy dostępne w Eltenie Mobile dźwięki, proszę bardzo, jest dźwięk forum update, to się chyba w momencie kiedy się, nie wiem, tak pojawi, bo właśnie w Eltenie Mobile jest coś czego na wersji komputerowej jeszcze nie ma. Czyli dynamiczne odświeżanie się forum, jesteśmy w danym wątku, przychodzi nowy wpis i wtedy gdy się pojawi ten wpis słyszymy, właśnie wtedy to powinniśmy słyszeć, taki dźwięk, message update, następny dźwięk, właśnie to chyba powinno być, bo to się teraz troszeczkę pozmieniało. Właśnie kiedy nam się właśnie w nowej konwersacji pojawi nowa wiadomość, a teraz powiadomienie o nowych śledzonych wątkach, to jest taki dźwięk, mamy też, to jest dźwięk, teraz będzie o nowej, o nowej przychodzącej wiadomości, taki, bardzo ładny. I teraz na rozpoczęcie. I zakończenie nagrywania na forum, to będziemy mieli tak samo jak w wersji komputerowej, o, proszę bardzo, i jeszcze mamy dźwięk, który nam plumka nas tak jak Elten się załaduje aplikacja. No i to by w zasadzie było na tyle. I tyle potrafi na obecny moment Elten Mobile. Dziękuję.

lukaszenka

#30 ·

Transcription

Tak naprawdę to jest to co było w pierwszej becie, wiadomości i forum, plus dodana obsługa audio, teraz zaczęły w końcu prawidłowo działać powiadomienia o nowych wiadomościach, jeszcze nie działają powiadomienia o śledzonych wątkach. Ja mogę pokazać dla wszystkich zainteresowanych jakie mamy dostępne w Eltenie Mobile dźwięki, proszę bardzo, jest dźwięk forum update, to się chyba w momencie kiedy się, nie wiem, tak pojawi, bo właśnie w Eltenie Mobile jest coś czego na wersji komputerowej jeszcze nie ma. Czyli dynamiczne odświeżanie się forum, jesteśmy w danym wątku, przychodzi nowy wpis i wtedy gdy się pojawi ten wpis słyszymy, właśnie wtedy to powinniśmy słyszeć, taki dźwięk, message update, następny dźwięk, właśnie to chyba powinno być, bo to się teraz troszeczkę pozmieniało. Właśnie kiedy nam się właśnie w nowej konwersacji pojawi nowa wiadomość, a teraz powiadomienie o nowych śledzonych wątkach, to jest taki dźwięk, mamy też, to jest dźwięk, teraz będzie o nowej, o nowej przychodzącej wiadomości, taki, bardzo ładny. I teraz na rozpoczęcie. I zakończenie nagrywania na forum, to będziemy mieli tak samo jak w wersji komputerowej, o, proszę bardzo, i jeszcze mamy dźwięk, który nam plumka nas tak jak Elten się załaduje aplikacja. No i to by w zasadzie było na tyle. I tyle potrafi na obecny moment Elten Mobile. Dziękuję.

lukasz1993258

#31 ·

Transcription

Powiem tylko tyle, że te dźwięki mi się podobają, naprawdę. Fajnie są zrobione.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.
Previous 2 / 2