Muzyka klasyczna
Back to Muzyka#41 lirin
Jako muzyk muszę stwierdzić, że ów gatunek muzyczny nigdy nie był mi bliski a zarazem jestem w stanie się rozpływać nad dobrą muzyką filmową / grową, bo i taka też często w grach video występuje. Uwielbiam to połączenie dobrej muzyki klasycznej z elementami elektroniki.
Jako ktoś, kto przegrał w życiu trochę bardziej w klimatach jazzu / funk-a zdecydowanie wolę ten klimat, gdzie większe znaczenie ma improwizacja niż granie wszystkiego nuta w nute.
Pamiętam, jak słuchało się i czytało o historyjkach, gdzie to klasycy kontra jazzmani zawsze toczyli pseudo wojny gdyż po prostu jedni z drugimi się zupełnie nie zgadzali co jestem w stanie zrozumieć mimo, że zawsze staram się zachować otwarty umysł. :)
#42 Tygrysica
W takim razie może powinieneś rozpocząć przygodę z muzyką klasyczną od utworów Gershwina. Być może źle napisałam to nazwisko. Gershwin to ssame początki jazzu, a jednak uznaje się go za muzyka klasycznego. Oczywiście pod warunkiem, że chcesz zacząć tę przygode.
#43 skrzypenka
Och, nie lubię, pisałam i mi zjadło. No to kolej na mnie, jak zwał, tak zwał, muzyka poważna, czy też klasyczna, kocham romantyzm, wczesną współczesność, klasycyzm i neoklasycyzm, dlatego za mną idą na przykład: Mozart, Haydn, Chopin, Berlioz, Liszt, Zamlinsky, Stravinski, Rossini, Mahler, Bruckner, Prokofiew, Szostakowicz, Rachmaninov, Paganini, Skriabin, Trochę Brahms, idzie też Wieniawski, Ferdynand Riez, Sigismund Thalberg, Domizetti, Czajkowski, wiele innych pewnie, ale trudno mi jest ich wymienić teraz, w tej chwili, za jednym razem.
#44 Moonlight22
Na codzień z reguły nie słucham, ale czasem, jak coś sobie robię, puszczę coś Wagnera, Straussa albo Lehara.
#45 Mimi
Aha, niemiecka klasyka. :) Popróbuj też z Bachem, Haendlem i Beethovenem. No, Lechar to Austrowęgry.
#46 Natalia2000
Słucham.
#47 Krzysztof
Ktoś w tym wątku wspominał, że lubi dźwięk skrzypiec. Oto, co mnie powala z nóg zaledwie od roku:
https://www.youtube.com/watch?v=RWvm9DaVKng
Może komuś się spodoba.