EltenLink

Trenowanie w domu przez osoby niewidome

Back to Życie codzienne niewidomych

#1 Martita98

Cześć. Chciałabym urozmaicić swoje domowe treningi. Orbitrek i bierznia już mi się znudziły.

Czy wy trenujecie w domu? Skąd bierzecie inspiracje na ćwiczenia? Czy polecicie jakieś aplikacje na telefon lub filmy na youtube gdzie są opisywane ćwiczenia?

Z góry dziękuję.

2022-08-28 13:04

#2 misiek

A czego konkretnie oczekujesz? Każdy oczekuje czegoś innego od ćwiczeń. Skoro bieżnia to chcesz nogi ćwiczyć?

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2022-08-28 16:33

#3 Monia01

Uważaj z poradnikami na YT. One są często zbyt niedokładne, żeby można było na ślepo wywnioskować, jak dokładnie wykonać dane ćwiczenie i możesz sobie zrobić krzywdę

🇺🇦 🇵🇱
2022-08-28 17:19

#4 Martita98

@misiek Chciałabym jakieś lekkie ćwiczenia na całe ciało.

2022-08-28 17:31

#5 Martita98

@Monia01 Cenna rada, dziękuję.

2022-08-28 17:32

#6 Numernabis

Na całe ciało jednym z najlepszych urządzeń to jest wioślasz, angażuje ponad 90% mieśni. Naprawqdę świetny, sam używam, przymierzam się do magnetyczego, bo póki co mam mechaniczny z siłownikami na każde z dwóch wioseł, niewygodna regulacja, ale z kolei mniej zajmuje miejsca od magnetycznego.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-08-28 17:52

#7 balteam

Nom, wioślarz o tyle spoko, że jestjakaś jedna firma, która umożliwia odczytywanie z ekranu wszystkie informacje przez nas, w sensie jakaś apka chyba jest do tego.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-08-28 18:15

#8 Numernabis

Ja osobiście nie potrzsebuję odczytu, ćwiczę na czas lub na ilość powtórzeń, owszem, byłoby łatwiej ustawić ilość powtórzeń i mieć sygnał,ale z drugiejstrony lubię wiedzeć na jakim etapie ćwiczenia jestem i dlatego najczęściej liczę :)
Nie są dla mnie istotne ilości spalonych kalori, czuję po sobie w jakim jestem stanie, czy już jestem "wyćwiczony" :)

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-08-28 18:49

#9 misiek

Tak, a po za tym możesz się jeszcze w rowerek stacjonarny zaopatrzyć, a przy wioślażu i rowerku zrezygnować z bierzni. Moim zdaniem rowerek jest lepszy, skuteczniejszy i ćwiczysz więcej partii ciała.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2022-08-29 00:59

#10 pawlink

Ze sprzętu to używam jedynie hantli i gum do rozciągania. Ćwiczenia głównie te co pamiętam z lekcji WF i treningów ze szkoły.
Wydaje mi się, że gdzieś kiedyś tu na Eltena wrzucałem plik lub link do pliku z nagraniami opisów ćwiczeń do wykonania po niewidomemu, opracowanymi przez którąś fundację. Ale gdzie to teraz nie mam pojęcia - może ktoś znajdzie. Gdzieś powinienem to też mieć u siebie, więc jak kiedyś znajdę, to najwyżej wrzucę też do tego wątku.

2023-10-23 22:04

#11 kacper

no jest tego mnustwo, pąpki, brzuszki, cała masa ćwiczeń rozciągających, planki przysiady i td. Jabym zrobił to tak, poszedł na konsultację do trenera personalnego i poprosił go o zestaw ćwiczeń na całe ciało któe można wykonywać w domu i już

2023-12-29 22:02

#12 kacper

jedyny problem dla nas to technika, nie widząc często mamy trochę wypaczone wzorce ruchowe i osobie niewidomej trudno przekazać niuanse w kwestii poprawnego wykonywania ćwiczeń

2023-12-29 22:02

#13 Numernabis

Z bieżnią należy uważać, łatwo o uszkodzenie stawów kolanowych jak i skokowych, bardzo łatwo się załatwić :)
Swoją drogą, bieganie wcale nie jest takie zdrowe, siadają właśnie stawy w nogach.
Wioślarz, rowerek, orbitrek, te przyrządy nie obciążają tak stawów, nie w taki sposób jak przy bieganiu.
Brzuszki i owszem, ale tu naprawdę potrzebna jest prawidłowa technika żeby nie zrobić sobie kuku.

2023-12-29 22:39