Pożyczone piosenki

Katarzyna Groniec - Taka mala (Si petite)

Started by Krzycha 19 posts last post 2 years ago

To nie jest orygunalna wersja, w oryginale śpiewa Mira Zimińska, moim zdaniem ciekawsza od Ordonki.

https://www.youtube.com/watch?v=FD0KLQ5DjPA
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

Muzyka Gaston Claret.
Tzn. odnoszę wrażenie, że Mira Zimińska skopiowała melodię, jednak jej polski tekst był oryginalny.
A widowisko "powróćmy jak za dawnych lat" było wydane sporo wcześniej.
Śpiewali w nim znani polscy aktorzy.
Oto link do płyty z tamtego widowiska:

https://www.discogs.com/Various-Piosenki-Z-Programu-Telewizyjnego-Powr%C3%B3%C4%87my-Jak-Za-Dawnych-Lat-Hits-Of-The-Days-Gone-By/release/995608

O, Dzięki. , Widzę, że tam jest nawet piosenka Trudno w wykonaniu Jolanty Zykun, której ostatnio szukałam.

WYślę CI prywatnie link do płyty jeśli chcesz.

Jasne.

No to frunie do Ciebie.

no i znów nie porozumienie to jest przedstawienie tyle miłości teatru Buffo powróćmy jak za dawnych lat pochodzi jeszcze z lat 70_tych 20 wieku
Orkiestra gra jeszcze tańczą,i drzwi są otwarte dzień warty dnia a to życie zachodu jest warte.

Które, to co mam na winylu?

-- (wredny):
no i znów nie porozumienie to jest przedstawienie tyle miłości teatru Buffo powróćmy jak za dawnych lat pochodzi jeszcze z lat 70_tych 20 wieku

--

powróćmy jak za dawnych lat to odcinkowe widowisko telewizyjne ,wyprodukowane w latach 70tych 20 wieku i znów nie porozumienie to jest przedstawienie tyle mi[łości teatru Buffo powróćmy jak za dawnych lat pochodzi jeszcze z lat 70_tych 20 wieku

--

--
Orkiestra gra jeszcze tańczą,i drzwi są otwarte dzień warty dnia a to życie zachodu jest warte.

WYraziłam się nieprecyzyjnie, muzyka z widowiska została wydana na dwupłytowym albumie.
Zainteresowana dostała płyte, którą nawiasem mówiąc tak pieczołowicie dla CIebie onegdaj ściągałam, więc ufam, że się połapała.
Mnie zmylił podtytuł, ale mam nadzieję, że wszystko jest jasne.

-- (magmar):
Muzyka Gaston Claret.
Tzn. odnoszę wrażenie, że Mira Zimińska skopiowała melodię, jednak jej polski tekst był oryginalny.
A widowisko "powróćmy jak za dawnych lat" było wydane sporo wcześniej.
Śpiewali w nim znani polscy aktorzy.
Oto link do płyty z tamtego widowiska:

https://www.discogs.com/Various-Piosenki-Z-Programu-Telewizyjnego-Powr%C3%B3%C4%87my-Jak-Za-Dawnych-Lat-Hits-Of-The-Days-Gone-By/release/995608

--
Ale płyta się tak samo nazywa.

No, nie do końca, bo pełnych informacji na ten temat nie mogę znaleźć, ale oczywiście, to nie jest do nikogo pretensja.

#13 1 like

Wykaż się Waćpanie ekspercie!

Wredny podał CI dane do tego, co ode mnie dostałaś,'

Tak. Wiem, ale wcześniej napisał, że piosenka, którą przypomniałam pochodzi z Przedstawienia tyle miłości teatru Buffo, a tak nie jest.

wygląda na to że wystawiono 2 spektakle poświęcone piosence przedwojennej taka mała pochodzi z programu studio buffo powróćmy jak za dawnych lat ,czy pamiętasz

Uśmiechęło mnie to bardzo. :)
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.