Programowanie - dyskusje pozostałe

Blastbay Game Toolkit: Czyli tak być nie powinno!

Started by nuno69 29 posts last post 4 years ago Page 1 of 2

Przedmowa
Chłam jakich mało. Jeżeli macie zamiar w tym programować, to najpierw przeczytajcie dobrą książkę o programowaniu, jeżeli to nie pomoże to rąbnijcie się z patelni w łeb. A jeśli to nie przyniesie rezultatu, to lepiej porzućcie chęci zostania programistami.
Koniec przedmowy
No, to: BGT jest czymś, co miało służyć do tworzenia audio gier, tym samym zamykając niewidomych deweloperów w ciasnej jak ruskie więzienia przestrzeni, w której nie wiele dało się zrobić.
Na początku ten kawał chłamu był płatny, ale gdzieś w 2014 panu Bennefalowi odpowiedzialnemu za ów shit się znudziło no i jest darmowe.
Składniowo BGT przypomina języki z rodziny C, IDE brak, exeki ogromne, obsługa bibliotek DLL prawie zerowa, obsługa sieci na śmietnik, jak cały język.
Powiedzcie mi: czy to ze mną jest coś nie tak? Czy ja jestem tak strasznym idiotą, że nie potrafię tego używać? Czy to naparwdę jest tak strasznie złę!
Dobranoc
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

da się na tym działać ale jest troszkę bezsensowne
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

#3 1 like

Ludzie lubią to korzystaja. Każdy używa tego, z czym mu wygodnie.
Jeśli ktoś będzie w dzisiejszych czasach zamiast np kupić pralkę i w niej prać, robić to w rzece, to też mu tego nie zabronisz :D.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Wiesz, ja nożyczkami do papieru też mogę ciąć trawnik. Chociaż to ma więcej sensu jak uczenie się BGT. To tak jak... A, brakuje mi cholera porónania.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

BGT ma ten sam problem, co każdy nieupstreamowy język programowania, to znaczy minimalne wsparcie czegokolwiek z poza tzw. built-in functions.
Takie języki albo nie wspierają ich rozszerzeń (np. dll), albo też je wspierają, ale ich baza jest do policzenia na palcach jednej ręki.
Nauka tych języków czy ma sens to kwestia dyskusyjna.
Z jednej strony uczy podstaw kodowania, pokazuje pewne wzorce, z drugiej strony przy poażniejszych programach okazuje się czasem straconym.
Upstreaming - czy to się podoba, czy nie - to języki C, C++, Delphi, Java, Python, Ruby i podobne.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Ale dlaczego ja w PB mogę sobie dodawać assemblera, jak tylko mi się podoba? Dlaczego w tym języku mogę używać większości bibliotek?

Ale teoretycznie w BGT także możesz.
Linker twoim przyjacielem. :P
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Teoretycznie. I tyle piepszenia :(.

Mówcie co chcecie. BGT jest dobre. Dobre, jako wstęp do programowania oczywiście. Możemy nauczyć się jak wyglądać będzie programowanie aby później przerzucić się na coś innego.
Nie warto jednak trwać przy tym języku zbyt długo gdyż nie jest on już wspierany, antywirusy wyświetlają false positives na tworzonych w nim programach, a możliwości nie mamy zbyt wiele.
Jest to niestety również język w pewnym stopniu ograniczony.

Dokładnie daszku

kiedyś przyjdzie kryska do pyska i to bgt w piekle zdevchnie bo na czcigodnej dziesiątce nie odpalisz żadnej gry napisanej w tym czymś co się zwie językiem programowania, bo bgt bazuje na bibliotece a w zasadzie używa biblioteki dx sound.dll, która jest z directx w wersji 9.0C bądź starszej, na jak microsoft zarzuci sieć na tej wersji no klapa będzie z bgt i jego grami, Chyba że benecfal czy jak on się tam zwie coś z tym zrobi choć próżne to nadzieje, bo tworząc go wersją darmową dał do zrozumienia że tym rzuca.
Ale zgodzę się że dla kogoś kto chce liznąćć programowania albo mieć jakieś podstawy to może po to sięgnąć, choć ja radził bym jednak się uczyć się języków przyszłościowych.

Ale jaja. BGT zostało całkowicie usunięte z oficjalnej strony Blastbay studio.

No i dobrze, spokoj może w końcu będzie z dziećmi kradnącymi kody. Chociaż, jak kody kradną, to i BGT wynajdą w mirrorach, bo przecież w internecie nic nie ginie, a przynajmniej w praktyce część rzeczy.

Jakby była potrzebna, wrzucam instalkę do starych programów.

constant battle eleganckie jest też w bgt bodajże napisane.

#17 Edited

Constant battle to jest klon na bazie UltraPowera.
O BGT zmieniłem zdanie i niemyślę jak w tedy gdy pisałem posta. Lepiej zacząć od HTMLA i np HSP. BGT jest językiem bez jakiejkolwiek przyszłości.

Problem w tym, że do hsp nigdzie nie ma dokumentacji

ultra power było niczym, w porównaniu do bc

#20 Edited

BC też jest niczym w porównaniu do wielu gier.
Z resztą to klon, w każdym wątku tłuczesz jaki ten klon nie jest wspaniały.