podróże, spacery

taksówki

Started by balteam 16 posts last post 3 years ago

#1 Edited

jak tam z psem w taksówkach?
problemu żadnegopodobno nie robi firma wicar taxi, taka ogólnopolska firma.
Druga to ryba taxi, na pewno jest we Wrocławiu, nie wiem czy jeszcze gdzieś.
Jak macie jakieś doświadczenie, to śmiało.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Ja bym uważał. Problemu może i nie robią, ale taksówkarze to dosyć specyficzne środowisko, a jak zobaczy ciebie z pieskiem to może naliczyć dodatkowe kilometry.
Bo to Polska, nie elegancja Francja. https://www.youtube.com/watch?v=7_OFT0Irn-I

#3 1 like

misiek, balteam pytał o konkrety, a nie spekulacje.
po co mi sygnatura?

Cześć. a u mnie nie było do tej pory żadnych problemów. zawsze zgłaszam, że będę jechał z psem i jakoś nie przydarzyła mi się niemiła niespodzianka. aczkolwiek Szkocki Guide dogs association rozpisyał jakiś czas temu konkurs na najbardziejprzyjazną psom korporację taksówkarską, więc pewnie problem w jakimś stopniu mimo wszystko występuje. na szczęście ja nie wdepnąłem jeszcze;-)

#7 1 like

Po sporych zabawach z taksówkami, w wawie jest halo taxi albo tania taxi, w sensie to to samo, ale moim zdaniem drogie, jednak psy biorą.
Jeszcze jedna była, która ma nawet swoją apkę, ale jej zapomniałem nazwy niestety.
Z tych popularnych to w bolcie można kliknąć, że chce się przewozić zwierze, taki kurs kosztuje 4 zł więcej. Uber i freenow, któraś z nich też to ma, ale praktycznie nie da się znaleźć kierowcy.
We Wrocku ryba taxi nie bierze więcej za psa przewodnika podobno.
Powiem wam na koniec tylko, że ostatnio jak na zawody showdowna się wybieraliśmy, to zamawialiśmy m.in. zwykłego bolta, przyjechał jakiś wschodni kierowca, który nas nie rozumiał, tłumaczymy mu, żeby nas zabrał, a on, że niet, niet.
No to jeszcze raz mu tłumaczę, że to pies przewodnik i damy radę się zmieścić, koleś rzekł tylko "sabaka niet" i odjechał :D
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Free now w warszawie, więc i w innych miastach pewnie podobnie.
W sobotę musiałem ze znajomym i jego psem jechać taksówką, w regulaminie mają zapis, że kierowca ma obowiązek zabrać niewidomego z psem przewodnikiem. Oczywiście jak to w życiu regulamin sobie a praktyka sobie.
Taksówkarz przyjechał i z tekstem, że on jest uczulony i tak dalej, ale niech już będzie, że nas zabierze.
Pod czas jazdy pytam, że jak to z tym jest regulamin i te sprawy a kierowca na to, że on nie jest pracownikiem korporacji tylko korzysta z ich aplikacji tak jak w Bolt i Uber i go nie obowiązuje ten regulamin.
Teraz niby skąd ma osoba zamawiająca wiedzieć kogo regulamin obowiązuje, kogo nie?
Oczywiście pewnie będę się kontaktował na przyszłość z free now i do pytam jak to u nich jest.

#10 Edited

Tu iinfo krótkie od free now, generalnie teoretycznie muszą akceptować wszyscy chyba, że uczulony jest kierowca.
https://support.free-now.com/hc/pl/articles/360015210739-Czy-mog%C4%99-podr%C3%B3%C5%BCowa%C4%87-w-poje%C5%BAdzie-FREE-NOW-ze-swoim-zwierz%C4%99ciem-lub-zwierz%C4%99ciem-s%C5%82u%C5%BCbowym-
Można napisać do nich i sięspytać, pewnie tak zrobię kiedyś.

Ciekawe czy na potwierdzenie uczulenia kierowca musi przedstawić zaświadczenie od alergologa, jeśli nie, to wolna amerykanka.
Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.

Właśnie o to chodzi, że nie musi bo jako pasażer nie bardzo mamy prawo tego żądać. Po za tym kierowca free now to znaczy w sumie co? Kierowców, którzy korzystają z aplikacji free now i mają własne samochody, czy tych co mają własne samochody i nie są tam zatrudnieni, ale korzystają z ich aplikacji? W każdym razie nie jest to precyzyjne.

My może i nie możemy rządać, chociaż nie wiem, ale na pewno może to sprawdzać free now i jeśli ktoś by nie zaznaczył, że ma alergię, to ma karę czy coś.

#14 1 like

Ale wtedy znowu powinno być pole wyboru czy coś, że jestem z psem i wtedy nie dają kierowców, którzy mają alergię.
po co mi sygnatura?

Uber teoretycznie też w regulaminie ma zapisane, że musi kierowca wziąć psa przewodnika, ale średnio z egzekwowaniem tego.