Inne

Język angielski

Started by pajper 59 posts last post 4 years ago Page 3 of 3

Poleciłby ktoś coś prostego do słuchania? Mam duży problem z rozumieniem tego, co słyszę. Tylko british english, jeśli łaska. Do Ameryki się narazie nie wybieram. :)

Czyli chcesz słuchać tego, co mówi Królowa?
Władca słońca

I jeszcze jedno: dla tych, którzy chcieliby oswoić się z wymową angielską, polecam aplikacje z pakietu Accessible and Webbie.
Jest to pakiet aplikacji dostępny dla nas, niewidomych, zawierający takie programy, jak:
PDF Reader 4, Webbie Web browser, Podcatcher, i oczywiście BBC Live Radio 3.
Władca słońca

British English to swoją drogą, ale w Wielkiej Brytani istnieje sobie kilka dialektów.
Zakładam, że mówisz o RP
Senter San

Tak, mówię o tzw. Queen's English, czyli odmianie j. angielskiego, jaką stosuje sama Królowa.
Władca słońca

Wiem, odnosiłem się właśnie do tego co napisała Elanor, bo chciałem się upewnić.
Senter San

Jeeezuuu, no chodziło mi po prostu o to, że nie amerykański, nie kanadyjski, nie australijski, nie z RPA, czy gdzie tam jeszcze angielski występuje, tylko o rzeczy raczej z UK. I tak, zdaję sobie sprawę, że tam często gdzie dwie osoby, tam trzy akcenty.

Wiesz, to ma znaczenie, bo przykładowo jest wielka różnica pomiędzy akcentem Liverpoolskim a tym z Birmingham.
Jeżeli nie słuchałaś, to polecam i wtedy możemy rozmawiać :D
Senter San

Nie no, błagam, bo nie mam cierpliwości dziś. Tak, wiem o tym. Chodziło mi tylko o to, żeby! Nie! Mieszać! Z! Amerykańskim! Bo mi to nie potrzebne do niczego po prostu.

#50 2 likes

Elanor, BBC miało takie trochę mniej skomplikowane, wolniej czytane audycja, a nawet całe słuchowiska dla uczących się angielskiego. Może od tego warto zacząć?

@Elanor, rozumiem cię :D
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

@Zuzler
Gdzie tego szukać? Z BBC najbardziej bym właśnie chciała.

#53 1 like

Przepraszam, ale nie wiem. Sama nigdy nie szukałam. :( Ale w necie to na pewno było. Oni generalnie mają mnóstwo materiałów dostępnych online, więc i to pewnie tam będzie.

Będę szukać w takim razie. Dzięki.

Podcasty BBC mają również wersję tekstową to mogłoby Ci pomóc. WG mnie jest to poziom intermediate.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

Właśnie dlatego mi na nich zależy. Piękne jest w ogóle to, że u nich istnieje coś takiego, jak skrypty do seriali. To znaczy, bez problemu można znaleźć i też sobie podejrzeć, czego się nie zrozumie.

Rozpocząłem samodzielną naukę angielskiego, mam lekcje w mp3.
Wiem, że potrzebna szersza wiedza jeśli chodzi o gramatykę, ale zawsze mnie zastanawiało w czym rzecz.
Taki przykład:
I'm going home
czyli idę do domu,
To dlaczego mówiąc idę do kawiarni mówimy:
I'm going to the cafe
a nie tak jak w przypadku domu:
I'm going kafe
i skoro mówi się:
I'm going to the cafe
to dlaczego nie mówimy:
I'm going to the home?

Przecież w obu przypadkach praktycznie mówimy to damo, zmienia się jedynie ostatni wyraz z domu na kawiarni
Idę do domu, idę do kawiarni.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

#58 3 likes

Chodzi o to, że dom jest miejscem abstrakcyjnym, uniwersalnym, jedynym. To nie jest kawiarnia w sensie budynku lub nawet ogólnego pojęcia kawiarni. Dlatego to jest taka kolokacja jakby trochę idiomatyczna.
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

OK, dziękuję.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.