Humor, gry i zabawy

Przysłowia, wykluczające się

Started by Lowca_Androidow 35 posts last post 4 years ago Page 2 of 2

Ale dać nogę to przenośnia brać nogi za pas, a chodzi o to samo.
-- (Zuzler):
Mam mam! Wziąć nogi za pas.
Dać nogę.
No to dać nogę czy za pas i zmykać? :)

--
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

ALe moim zdaniem są sprzeczne. WYboraź sobie jak by to wyglądało, gdyby potraktować dosłownie te zwroty.

Niee, to jest coś innego, zupełnie.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Wiem o co ZUzler chodzi, nie o sens semantyczny, bardziej o konstrukcję zdania.
Skoro dajesz to się zbkliżasz.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

a jak byś potraktowała zwrot rzucić okiem?
xd
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

#26 1 like

WYdłubać oko i nim rzucić im dalej tym lepiej.

Niektórzy traktują go bardzo doslownie. Nawet był taki ziomuś w sOwińskach, który wyciągał sobie oko i rzucał w tablicę. Palant. :)

Można wszak na wiele sposobów. D
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

UUUU to mogło być niebezpiecznie dla jego oka, ale rónież słyszałam o takich praktykach.

#30 1 like

Niektórzy mogą... :p
Do: jak cię widzą, tak cię piszą, to mi by jeszcze pasowało: nie oceniaj książki po okładce. To ja mam nie oceniać, a mnie piszą?
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

I dlaczego takie bzdury piszecie? Nikt normalny nie jest w stanie sobie oka wydłubać, a jeśli nawet by ktoś tak zrobił jak mówicie, to pierwsze co to pojechał by do szpitala: najpierw do normalnego, potem do czubków.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Miał sztuczne

Co to się porobiło przez te parę lat z tymi Owińskami?
-- (Zuzler):
Miał sztuczne

--

#34 1 like

Niby nie do końca przysłowie, ale... Witamy się "dzień dobry" od samego rana, a jednocześnie mówimy "nie chwal dnia przed zachodem słońca".

#35 3 likes

Pokorne cielę dwie matki ssie i Fortuna sprzyja śmiałym. Z przysłowiami i powiedzeniami jest tak, że można nimi usprawiedliwić każdą postawę życiową.