A gdyby tak dysk sieciowy?
Back to Sieć i przesył danych#1 tomecki
Na laptopie mam trochę mało przestrzeni, a dość często musze się z nim po domu przemieszczać. Zabieranie za każdym razem dodatkowego dysku Jest możliwe, ale trochę upierdliwe. Wymyśliłem więc że kupię sobie jakiś dysk sieciowy typu nas czy coś w tym stylu. Czytając o tym zachciało mi się coraz więcej, bo skoro mają takie rzeczy dlna, niektóre potrafią wysyłać dźwięk do Chromecasta to normalnie supcio. Wszystko fajnie, ale kiedyś miałem do czynienia z Sambą i chodziło to tak se. Ciągłe lagi, otwieranie folderów to jakaś hardcorowa terapia dla niecierpliwych i takie tam. Od tego czasu minęło jednak kilkanaście lat, sieci przyspieszyły i może teraz jest z tym lepiej. Nie ukrywam, że prócz odtwarzania muzyki zachciało mi się pracować na takowym dysku z Reaperem montując książki chociażby. Ma ktoś takie wynalazki? może powiedzieć czy to gra warta świeczki? jak jest z obsługą takiego czegoś, z reguły web czy jakieś aplikacje i modlitwy o to aby były dostępne? co z tym przesyłaniem multimediów?
#2 pajper
Ja używam Malinki jako dysku sieciowego. Podpięty dysk 4 TB, Samba, śmiga ładnie.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#3 Numernabis
A co to takiego ta malinka, czytałem parę razy przypadkowo w innym temacie, ale trudno coś wyszukać, jakiś link, namiar, też kiedyś chciałem kombinować z NAS
#4 pajper
@łowca
Tu dość fajnie wyjaśnione.
https://www.morele.net/wiadomosc/co-to-raspberry-pi-do-czego-sluzy/17812/
#5 tomecki
Tego się obawiałem. Tj, że znowu wjedzie malinka i ktoś powie, że to daje radę i mam tym większy problem co wybrać.
#6 midzi
Sam nie mam, ale o ile wiem, dostępnością jakoś przejmuje się jedynie Synology. Sprawdź sobie ich system operacyjny DSM, jego demo jest w sieci, na tej podstawie będziesz mógł ocenić, czy Ci leży. Kiedyś miałem QNAPa i jeśli chodzi o dostępność to to była porażka, szczególnie w późniejszych wersjach oprogramowania.
#7 zywek
Malinka nie jest rozwiązaniem wszystkiego i jak Tobie @pajper chodzi dobrze, to naprawdę gratuluj udanej koknfiguracji. Samba to generalnie 1 wielki śmietnik jest. @tomecki SkyDarka zapytaj, Synology ma właśnie, jakoś sobie radzi.
#8 Numernabis
Malinka stoi na linuxie, a czy jest coś podobnego pod windowsem?
#9 nuno69
Malina może też stać pod Windowsem.
#10 daszekmdn
Tyle, że chyba wyłącznie tym armowym?
#11 Pitef
Sprubuj pod router podpiąć po usb jakiś zwykły przenośny i ustawić właśnie po Sambie. Może się nie znam, ale u mnie transfery były dość wysokie.
#12 Pitef
Pytanie zadam, gdyż stanąłem przed problemem. Kupiłem dysk, WD MY BOOK 6 TB. Chciał bym go właśnie potraktować jako dysk sieciowy. Mam zwykły router od Netii, jest to jakiś HG 8000 coś tam. Niby router firmy Huaweiy. Nigdzie w panelu administracyjnym nie mogię znaleźć czegoś, co to by udostępniało pamięć masową podłączoną do gniazda USB w routerze. Nim zadzwonię do netii zapytać czy tak się da, pytam was. Obeznanych w tematach.
#13 zywek
Nie opłaca się tego robić,bo transfery bedą i tak wolne. Leipej sobie pod jakiegoś laptopa podepnij i udostępnij z laptopa czy stacjonarki po prostu windowsem.
#14 pajper
Żywek mówi dobrze, ewentualnie użyć Raspberry PI jak ja. Routery zwykle mają tylko USB2, ale może to jest wyjątek?
#15 zywek
Mój asus ma usb3 a transfery są i tak po 10 / 20 mb :D
#16 Pitef
Czy takie coś będzie dobre @Pajper?
https://allegro.pl/oferta/raspberry-pi-4-model-b-8gb-ram-wifi-radiatory-11909292897
#17 Pitef
Właśnie za chwilę kupuję używaną malynę od gościa. Zobaczymy z czym to się je.
#18 johnson
Hmm. Chciałem poeksperymętować z udostępnianiem plików w swojej sieci. Interesuje mnie jakieś rozwiązanie, którym mógłbym się trochę pobawić w tworzenie dysku sieciowego, nawet z jakiegoś folderu. Interesuje mnie coś, czy jest jakieś rozwiązanie do tworzenia chmur. Odrzucam usb w routerze.
#19 Pitef
Albo Malinka i dysk na usb, albo jakiś drugi komp i udostępnianie plików i drukarek po Sambie.
#20 johnson
Aha. Dobrze wiedzieć. Z sambą jeszcze do czynienia nie miałem.