Samodzielnościowe forum mieszane

samodzielne poruszanie się [komunikacja miejska i orientacja przestrzenna]

Started by lukasz1993258 206 posts last post 1 month ago Page 7 of 11

Transcription

Ostatecznie, jeżeli chodzi o Białystok, to jak już dawno, dawno temu, dwa lata temu wspominałem, że są tablice elektroniczne w Białymstoku i zgadzam się, jest na nich przycisk, żadnych pilotów nie ma. Natomiast to u nas w Białymstoku, bodajże chyba w Siedlcach też, bo byłem na swego czasu trzy lata, to kierowca klika, ma u siebie przycisk, który powie numer linii, ale tylko wtedy, jeżeli otworzy drzwi, jeśli ktoś wysiadł albo są ludzie na przystanku. Otworzy i wtedy, przeważnie w Białymstoku zawsze klikają kierowcy, chyba, że to nagrane jest jakoś tak automatycznie, że za każdym razem mówi linii, jak się drzwi otwierają, jeśli ominie przystanek, a nikogo nie ma i nikt nie wysiada, to no wtedy drzwi nie otwiera i wtedy nie mówi linii, tylko od razu mówi następny. I mam takie pytanko, jeżeli chodzi o tą tablicę elektroniczną, co tutaj było podane w Bielsku Białej. Jaki jest najdłuższy czas? W sensie... Nie mam racji na co się zapytać. Do jakiego czasu mówi autobusy linii? Może powiem u siebie w Białymstoku, jak to jest, może bardziej się coś rozjaśni. Chodzi mi o to, że w Białymstoku nasz autobus... Przepraszam. Że te tablice w Białymstoku, głos informuje o wszystkich autobusach w przeciągu najbliższych pół godziny. Moje pytanie, jak to jest w Bielsku Białej? Bo takie coś, co właśnie mówię, mnie interesuje. Ja gdzieś będę jechał... Gdzie również są epeki gadające, to jak najbardziej postaram się to nagrać i tutaj zaprezentować. No i na razie to byłoby na tyle. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

Nie, no to w Warszawie niektóre linie też mówią, na przykład linia taka i taka, kierunek taki i taki. No to w tym momencie te linie mówią. Tutaj w Tarnowie jeszcze nie wiem jak to jest. No bo nie jechałem nigdy autobusami, znaczy autobusem jechałem, przepraszam. Wtedy kiedy jechałem, znaczy właściwie wtedy kiedy wracałem z Góry Świętego Marcina w Potegrze. No to wtedy tak, wtedy jechałem autobusem, ale nie jechałem na przykład tramwajem. Bo w Warszawie... Zazwyczaj, jak dobrze pamiętam, to w tramwajach mówią najczęściej te linie. Nie wiem jak jest tutaj w Tarnowie póki co, ale jeżeli będę miał sposobność i dowiem się jak ta kwestia tutaj wygląda, no to dam znać. Słuchajcie. Słuchajcie.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

A propos autobusów wierskich, mam nagrany autobus wierski, ale za duża trasa, żeby to wrzucić, no i tam się z jedną rzeczą pomyliłem, bo umiem, że nie będzie komunikatu, był, tam były światła, więc mogę to stąd jakoś począć i wrzucić mniej więcej, albo jakiś przystanek, zaraz to zrobię, to Wam pokażę, jak autobusy w wiersku mówią i zapowiadają.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

Jak ja dobrze pamiętam, jak ja byłem w Bydgoszczy, to to zapowiadane jest przez takie urządzenie, które nazywa się Pixel i on jest ustawiany od przystanku do przystanku, czyli od początkowego przystanku do końcowego przystanku. I jak na przykład masz tutaj właśnie odnosząca się wpis do też bratczyka, chodzi o to, że na przykład masz, wiem, na pewno to wiesz, tylko że chodzi, a tutaj, no na przykład ja w Bydgoszczy miałem do czynienia z tymi tablicami, tylko że one były bardziej wizualne niż na przycisk. Na przycisk ogólnie były wprowadzone już, no. No, dosyć, dosyć, dosyć dawno, parę lat temu, no, nie wiem ile to było, ale wiem, że wchodziło. Jeśli chodzi o Warszawę, no to w Warszawie byłem i tam w metrze i ogólnie w tym. W autobusach to normalnie to fajnie działa, bo jest normalnie zapowiadane ten, no w metrze to stacja, a w autobusach to te przystanki i normalnie wszystko podawane. Tak. I na przykład jak byłem na Moście Poniatowskiego, wtedy jak byłem w Warszawie, czekałem na tramwaj jakiś tam, nie pamiętam jaki to numer był. I tam właśnie była ta tablica, którą właśnie Mateusz pokazywał i też ktoś tam wcisnął chyba przyciski, wtedy powiedziało mi tramwaj i za ile on minut przyjedzie i skąd, dokąd jedzie, no to jest. I opróbowało się taki też tablic właśnie, że... na tych tablicach po prostu podają godzinowo, jak jest to w rozkładzie podane. Ja na przykład posiadam na przykład na telefonie MPK Mobile i tam na przykład jak byłem w Bydgoszczyn, bardzo mi się to przydawało, bo na przykład nie potrzebowałem wtedy osoby widzącej, żeby sprawdzić sobie kiedy autobus odjeżdża, za ile minut i tak dalej. To jest bardzo przydatne w celu właśnie takich. Bielsko-Biała tam akurat w MPK Mobile akurat jest. I ogólnie jeszcze taka ciekawostka, ta aplikacja jest dostępna na Androida, na iOSa, nie wiem. Wiem, że na Androida, wiem, że jest. No jakby kto chciał, to sobie może pobrać i tutaj tą aplikację można ściągnąć ze sklepu Google Play, no i tam można sobie wtedy z tej aplikacji normalnie korzystać, jeśli chodzi o to. No to tyle z mojej strony, jeśli chodzi o to. Jakby co, to jak będę coś tam jeszcze pamiętał, co nieco, to się tu wypowiem. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim miłego wieczoru.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

Transcription

Ja chyba słyszałem autobus w Bielsku, jak mówi, ale na chwilę obecną głowę za to nie dam, bo już naprawdę nie pamiętam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

MPK Mobile no to założę się, że na bank tego nie ma na iPhona ale później sobie to na spokojnie sprawdzę, bo może się mylę natomiast jeżeli tutaj w Tarnowie uda mi się wychwycić jakąś tablicę, która mówi za ile dany autobus lub tramwaj przyjedzie to jakoś postaram się to wrzucić aczkolwiek tutaj będzie problem, gdyż po prostu no mój Olympus nie działa jak powinien i tylko obecnie działa pod komputerzem ale tak żeby go chcieć włączyć to się niestety tutaj nie włączy, więc trzeba będzie to jakoś inaczej wykombinować no jeszcze będę myślał jak ale się postaram coś wymyśleć gdyby, ja że jak będę miał taką oczywiście możliwość czy coś tutaj jeszcze chciałem powiedzieć to chyba jak na razie nie także życzę wam miłego czwartkowego wieczoru

Transcription

Chciałem coś pokombinować z tym, tylko że jest za głośno i bym trochę przestylował, więc nawet link do tego na bloga nie wrzucę, bo jest po prostu za głośno. Nie mam już oryginalnego pliku głupi, ja usunąłem i teraz nie mam jakby przywrócić głośności. Ale jeżeli się uda, to może jakbym jechał dziś autobusem na jakąś orientację, jeszcze przez te parę dni będę. Już to są ostatnie dni Bielska, ale jeżeli jeszcze bym jechał na orientację, aby nadało kilogram, to nie będę go przygłasił, tylko może o 6 w górę. Chyba, że bym miał jakiś rejestrator, ale z tym to ciężko, chyba że się specjalnie gdzieś przejadę. Mniej więcej. A jak ktoś chce, to mogę oczywiście na priva ten autobus wysłać, bo nie będę go wysłał na forum, ale mogę to gdzieś wysłać komuś na priva. Druga kwestia a propos MMPK, mobile MMPK. Na iPhone'a tego nie ma, to jest tylko na Androida. Bardzo fajna aplikacja, bardzo fajnie to wszystko pokazuje. Na iPhone'a niestety dobrego rozkładu jazdy nie ma. Był, był ból od jazdy, czy coś takiego. Ewentualnie na iPhone'a jest MyBus, tylko to nie na wszystko, nie na wszystkie miasta działa. To jest to. Załóżmy, nie ma Krakowa w MyBus. Nie ma chyba ta droba, nie ma Warszawy, więc to jest to. Nie ma Bielsko-Białej. No a znowu na Androidzie te, które miasta są, mobile MMPK to są. No i jest MyBus i one są te dwa dostępne, jeżeli chodzi o Androida. Dwie aplikacje są dostępne. No więc niestety, ale... Na iPhone'a jest tylko Muvit, ale to tak średnio, szczerze powiedziawszy, działa.

Transcription

i czego się można było spodziewać takie fajne aplikacje a niestety nie ma na Ipona szkoda a miałem sprawdzać mówię, dużo fajnych aplikacji jest których nie ma na Ipona są na Androida no i przykładem tego jest właśnie MPK Mobile no cóż taka kolej rzeczy ja nie wiem czy na Ipona jakąś fajną aplikację wymyślił na niewidomych żeby się móc przemieszczać między przystankami czy miastami

Transcription

Co to, MPK Mobile? Tak, tu akurat zgadzam się z Mateuszem. Tak, to jest fajna aplikacja ogólnie, tam też Bielsko jest, Elbląg, Bydgoszcz, Warszawa nawet też jest. Ale na Androida tego nie ma, raczej na iOS tego nie ma, bo nie wiem, jakoś tak. Ale kiedyś mogę ją zaprezentować, jakby co, jak to działa, tylko że na razie nie jestem w dużym żadnym mieście takim znanym. Jak będę w Bydgoszczy kiedyś, czy nie kiedyś, na pewno będę, to Wam pokażę na czym to polega te MPK Mobile. Że jak to sobie można sprawdzić rozkład za pomocą tej aplikacji. To tyle z mojej strony, pozdrawiam.

Transcription

No to możesz pokazać Mikołaju, bo szczerze powiedziawszy zaciekawiłeś tą aplikacją, więc chciałbym usłyszeć jak ona działa, no bo jednak jestem tym zaciekawiony. No tak jak mówiłem, na iPhone'a to raczej taka aplikacja nie powstanie, taka w 100% dostępna dla nas. A jeśli powstanie to zapewne trzeba będzie za nią płacić, no bo Apple, no to wszyscy wiemy jaka to jest firma, także tutaj w ogóle nie ma co negocjować.

Transcription

Jak będę miał możliwość sprawdzenia, raczej pokazania tej aplikacji, bo na razie nie mam jak, bo nie jestem w dużym mieście, to wiele nie da mi do sprawdzenia, bo jakbym był tam w mieście, to mi się by normalnie pokazywało, na przykład ile mam metrów do przystanku, właśnie też mi pokazuje, na przykład gdzieś było. Pozdrawiam.

Transcription

Α, νο το τσέκαγγε, τσέκαγγε.

Transcription

Tak, słyszałem o tej aplikacji Pabiela MPK. To parę lat temu zainstalowałem, ale ja sprawdzam bardziej jak jestem w domu, bo jak jestem na mieście to czasami nie zdążę, bo ja nie umiem tak korzystać z programów rydzających, które tak rydzają bardzo szybko, że ja mocno nic nie rozumiem. Dlatego ustawiłem sobie, zobacz jak normalnie człowiek rozmawia. I do niedawna ta aplikacja była bardzo sprawa, jest bardzo fajna, dalej jest dostępna. Tylko teraz sprawdzenie autobusów tej aplikacji zajmuje więcej czasu. Dlaczego? Po pierwsze, dlaczego? Już tłumaczę. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. Przed którąś tam aktualizacją, bodajże chyba przed aktualizacją. 12.54, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 8 minut 100, Wasilków Cmen. 13.02, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 16 minut 19, Gajowa Jarzębinowa. 13.02, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 16 minut 29, Gajowa Jarzębinowa. 13.11, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 24 min 27, Andersa Elektrociepłownia Pętla. 13.13, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 26 minut 100, Wasilków Cmentarz Pętla. 13.15, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 28 min 100, Wasilków Cmentarz Pętla. 13.15, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 28 min 100, Wasilków Cmentarz Pętla. 13.15, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 28 min 100, Wasilków Cmentarz Pętla. 13.15, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 28 min 29, Gajowa Jarzębinowa. 13.20, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 33 min 22, Ciołkowskiego Stadion Miejski. 13.22, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 35 min 180, Wasilków Cmentarz Pętla. 13.22, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 35 min 180, Wasilków Cmentarz Pętla. 13.22, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 35 min 180, Wasilków Cmentarz Pętla. 13.22, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 35 min 107, Klepacze Pętla. 13.27, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 39 min 19, Gajowa Jarzębinowa. 13.29, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 41 min 100, Wasilków Cmentarz Pętla. 13.29, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 41 min 100, Wasilków Cmentarz Pętla. 13.29, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 41 min 100, Wasilków Cmentarz Pętla. 13.29, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 41 min 100, Wasilków Cmentarz Pętla. 13.30, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 41 min 100, Wasilków Cmentarz Pętla. 13.41, BMC Sino, dworzec PKS 57, odjazd za 53 min 23, Zielonogórska Zielone Wuz 25 min 25, Wełkowice cuma II, cmentarz śląski Świll Adapta, Czarnochowski przyjazd 2021, dzierzyń Warszawa 15.01. 13.43 BN Casino Dworzec PKS 57 Odjazd za 55 minut 27 Andersa Elektrociepłownia Pętla 13.45 BN Casino Dworzec PKS 57 Odjazd za 57 minut 100 Wasilków Cmentarz Pętla 13.48 BN Casino Dworzec PKS 57 Odjazd za 59 minut 19 Gajowa Jarzębinowa 13.51 BN Casino Dworzec PKS 57 Odjazd za 1 godzina i 2 minuty 29 Gajowa Jarzębinowa 13.53 BN Casino Dworzec PKS 57 Odjazd za 1 godzina i 2 minuty 29 Gajowa Jarzębinowa 13.54 BN Casino Dworzec PKS 57 Odjazd za 1 godzina i 4 minuty 20 Dojazd do przystanku Juchnowiec Kościelny 22 Ciołkowskiego Stadion Miejski No właśnie, tak to dokładnie wygląda. Kiedyś było odwrotnie, że najpierw mówię o linii, jeżeli nie interesowała nas, może było po prostu linii, która nas interesuje. Teraz niestety jesteśmy zmuszeni słuchać. Nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie Nie, nie, nie, nie, nie, nie,

Pozdrawiam

Transcription

Ja powiem tak, to co pokazujesz tutaj, Bratczyku, to jest ciekawa rzecz, naprawdę, ja akurat tak się składa, że nigdy nie miałem jakby okazji testować, znaczy testować, nie miałem nigdy okazji po prostu próbować się poruszać z jakąś aplikacją właśnie, jeżeli chodzi o autobusy po mieście na iPhone'ie, no po prostu takiej okazji nie miałem. No i co, no i myślę, że kiedyś taka... ...sposobność się nadarzy, no bo fajnie by było spróbować tak samo gdzieś się przejechać za pomocą aplikacji, no tylko że wiadomo, że tak jak tutaj było mówione, że na iPhone'a taką aplikację, no to się łatwo nie znajdzie. I tak tutaj mniej więcej ta sytuacja wygląda. No to chyba tyle jak na razie.

Transcription

Rzecznie tak, to właśnie była ta aplikacja Mobila MPK, o której zatem użytkował Mikro 112, to właśnie było Mobila MPK. Ja tam nawet zgłosiłem tą usterkę, jeśli chodzi o to osoby niewidome, to tam nie zesłano mi dzisiaj maila, że na co błędem to pracują. Ale jeżeli chodzi o aplikację, która pomaga podróżować, to ja za chwilę opowiem w wątku o ciekawych aplikacjach, o ile o nich nie mówiłem. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

to ja się tutaj wypowiem myślę, że do tej aplikacji mobilnej to może po prostu tam w ustawieniach da się wybrać czy na początku ma czytać linie a potem datę odjazdu czy na początku datę odjazdu a potem linie może to tak wygląda nie wiem, no ciężko mi jeszcze teraz w tym momencie obiektywnie tutaj wypowiedzieć, bo ja tej aplikacji nigdy nie miałem ale no, może o to chodzi

Transcription

Mi się wydaje, że nie ma takiego ustawienia, bo on czyta najpierw załóżmy, bo trzeba wybrać sobie najpierw linię, potem musimy wybrać sobie kierunek, potem wybieramy sobie przystanek i on czyta załóżmy, że odjazd za 14 minut, 24 minuty czy coś tam, ale możemy też sobie po prostu zobaczyć na konkretne godziny, czyli załóżmy możemy sobie zobaczyć później, czyli teraz by mi pewnie pokazał, że dwójka z ośrodka Kopernika odjedzie do nie wiem może za 20 minut, ale jak sobie przewinę dwoma palcami w górę ekran, to mogę zobaczyć, że nie wiem, mam dwójkę o godzinie 12, załóżmy 5 na dworzec, więc mniej więcej tak to działa, automatycznie ustawia się sam na danym dniu, czyli mamy dzisiaj niedzielę, będzie na niedzielę, ale możemy dać sobie więcej opcji i po prostu sobie przestawić na załóżmy poniedziałek na jutro rano, plus możemy sobie jeszcze dać inne linie, załóżmy jakie inne linie jeżdżą z tego przystanku, możemy też inne linie sprawdzić, ale nie widziałem nic takiego w ustawieniach, żeby przestawić, żeby czytał, czy najpierw daną linię, potem numer czy coś takiego, tego nie widziałem.

Transcription

No właśnie, tutaj właśnie w przedmówce popieram, bo ja tej aplikacji używałem bardzo nagminnie, w sensie w Bydgoszczy, bo mam Bydgoszcz podpiętą pod tą aplikację, że jak będę w Bydgoszczy, to mi się pokaże... Znaczy, on pokaże mi po prostu te przystanki, które ja odwiedzałem, bo to też on zapisuje normalnie, zapisuje te przystanki, na których ja po prostu też bywałem, bo też można tak sprawdzić, że na dole to masz te przystanki, które jesteś bliżej tych, masz bliżej ustawione, a jak... I wtedy wchodzisz w ten przystanek tam na przykład... Ja zawsze sprawdzałem nie przystanek, tylko sprawdzałem sobie... Rozkład linii, nie przystanku, bo przystanku mnie nie interesowało, rozkład linii i tam masz wszystkie te rozpisane linie wtedy, które po prostu są najbliżej, najbliżej... Raczej jaki jest najbliżej do Ciebie przystanek i jakie tam linie też jeżdżą. Też tak można. No ja też tego nie zauważyłem, żeby po prostu sobie tam poustawiać to tak... Jak tak mówiłeś właśnie, że te... Znaczy ja tak bardziej zaawansowanie w to tak nie wchodziłem, bo tam bardziej mnie interesowało to... Po pierwsze też fajnie jest w tej aplikacji to, że się rozkłady aktualizują na bieżąco. Nie musisz się martwić, czy to będzie nieaktualne, czy nie. No i właśnie, no a tu... No, bo ja zazwyczaj to do Bydgoszczy jeździłem, to miałem właśnie... A to autobus na przykład, właśnie jak z kolegą jeździłem po Bydgoszczy, to zawsze... Wtedy się nie pytaliśmy... Nie pytaliśmy się ludzi, tylko po prostu patrzyliśmy... Aha, dany autobus, to, to, to... Tylko, że trochę to dużo zajmuje, bo... Żeby znaleźć daną linię... Znaczy to trzeba też wejść i... Wejść na daną po prostu... Na dany przystanek, na którym Ty jesteś, bo to lokalizacyjnie Cię pokazuje, bo... Mapa się otwiera sama po prostu, te całe koordynaty tej mapy się też otwierają. Same po prostu. Że na przykład masz za parę metrów, tam przystanek jest. No, to tyle z mojej strony, pozdrawiam.

Transcription

No ja właśnie też tak patrzę, rozkład linii i wtedy po prostu mi się pokazują linie, załóżmy widać sobie dwa, Mikuszowice-Stalownik, no teraz załóżmy, że jestem w Bielsku, to Mikuszowice-Stalownik, bo osiedle Kopernika to jest pętla i załóżmy patrzę, nie wiem, dwójkę na dworzec będę miał za 20 minut, sobie wchodzę w więcej opcji innej, załóżmy czwórkę, wtedy wybieram od razu z tego samego przystanku i załóżmy czwórkę mam za minut 10, więc fajnie właśnie to działa w Warszawie. Też z tego korzystałem w Krakowie też, no i wiadomo, że jak będę w Warszawie czy w jakimś tam mieście, gdzie będzie dajmy na to ten mobil MPK, to będę ustawiał dane miasto.

Transcription

No i właśnie, akurat tutaj, ja powiem Ci, ja jestem zadowolony z tej aplikacji, bo kiedyś mi kolega polecił, no jest mobile IPK, jak chcesz to możesz zainstalować i wtedy, o, no to ten zainstalowałem. No i do tej pory ja mam tą aplikację, bo ja na Samsungu ją zainstalowałem, no i na Huawei ją mam, bo mi przeniosło, przeniosło mi, przeniosło mi z, w ogóle, w ogóle z tych różnych ciekawych rzeczy, no, takich, no w sensie przeniosło mi z tamtego telefonu, w sensie z Google, no bo miałem na chmurze tę aplikację, nie musiałem nawet instalować. Pozdrawiam.