go, japońska gra
Back to Pozostałe gry#1 balteam
Bry, na quentinie można pograć w tą gierkę, trudniejsza od szachów, ale zacząć można łatwiej niż w szachy moim zdaniem.
Pewnie nie będzie chciało mi się uczyć w to grać, nie na moją głowę, ale chętnie poczytam różne informacje na ten temat, wiem, że niewidomi w to grają zwłaszcza w Japonii i Korei, ale ktoś z Francji i Wielkiej Brytanii też się trafił. Są organizowane normalnie turnieje, przynajmniej dla widzących, niewidomi czasami też w nich brali udział.
Korci mnie żeby zrobić turniej w go z kodami premium, ale zastanowię się.
Jak pisałem, dajcie znać co sądzicie o tej grze.
Tu wikipedia:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Go
#2 zegarmistrz
Jest tyflo podcast, o grze go.
#4 balteam
thx
#5 MonikaZarczuk
Szkoda, że ten podkast jest taki rozwlekły
#6 balteam
Przyspieszanie odtwarzania i przewijanie, pewnie z 20% czasu mi zajmie, idę ogarniać
#7 balteam
Posłuchane, całkiem ciekawy podkast, jak ktoś już trochę czytał to może sobie przewinąć gdzieś pierwsze 10%.
Dowiedziałem się z nagrania na przykład tego, że w sumie wszyscy źle graliśmy, nawet jeśłi chodzi o wygraną, to nieprawidłowo liczyliśmy.
Jak bym od tego przedszkola się uczył, to może i co by było, jakiś chociaż półprofesjonalny poziom, a tu człowiek się starzeje.
#8 Postukujacy
Ja też przesłuchałem w normalnym tempie nawet ;) fakt kilka spraw w podejściu do gry trzeba zmienić, kilka stało się bardziej zrozumiałych.
Na Quentinsie jest mozliwośc grania w Go, do czego zachęcam i polecam się w razie chęci. Może uda nam się dograć terminy i, jak to było w podcaście objaśnione, spędzić miło i przyjemnie czas nad dobrą partią.
Tym, że czas przedszkolny dobry by zacząć minął, się nie przejmuję. Uważam, że spokojnie można to nadrobić. W szachy zaczynałem grać jako początkujący w czwartej podstawówce, czyli tez nie najwcześniej. :)
Jeśli mace jakieś jeszcze ciekawe i istotne informacje, to z chęcią się dowiem.
Dobrego dnia
#9 balteam
Czas minął na to żeby zostać najlepszym graczem, albo być w ścisłej czołówce, a na samo granie dla przyjemności pewnie jeszcze długo nie minie.
#10 balteam
Myślałem, że chociaż leciutko umiem grać, ale jak ktoś też tak uważa, to polecam zagrać z botem na najłatwiejszym poziomie.
#11 balteam
Jeśli ktoś chce się uczyć grania w go, to poniżej link, sam nie obczajałem, ale mój niewidomy kolega poleca, wszystko po angielsku:
https://senseis.xmp.net/