Dzień dobry. Chciałbym zamówić pizze, aaaa to nie tak. Witajcie. W tym wątku możemy rozmawiać o stacjach numerycznych. Co to takiego? Nie przytoczę teorii z Wikipedii gdyż jest ona dość nieaktualna oraz lekko przekłamana w pewnych miejscach ;). Stacje numeryczne to sygnały przeznaczone dla konkretnego odbiorcy. Nadawane są na falach krótkich. W dawnych stacjach numerycznych można było usłyszeć krótkie jingle dźwiękowe, czasem tworzone chyba na jakimś generatorze tonów. Obecnie mało zostało z dawnych lat. Stacje numeryczne są w 99 procentach zautomatyzowane, nie mają już jingli, nie mają również tego klimatu. Czasem jedynie coś się zepsuje i mają wpadki :D albo ktoś gra sobie w grę w Windowsie jak w E25 :D. Dziś więcej jest transmisji cyfrowych np PSK lub MFSK. Stacje numeryczne przekazują wiadomości do agentów, łatwiej jest przenieść ze sobą przecież radio a po za tym gdyby słano coś przez internet było by to do namierzenia. Radio jest po prostu bezpieczniejsze. Jakie udało Wam się odebrać stacje? Czym? Co myślicie o tych sygnałach i czy w ogóle kogoś po za mną to interesuje :D.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Mossad, s 06, coś co nazywają szwedzką rabsodią nie pamiętam czy miało toto kryptonim, santa maria, coś co przedstawiało się jako New York military i podawało prognozę pogody, niezidentyfikowana stacja rosyjska podająca morską prognozę pogody którą nazywałem babuszka opowiadająca bajeczki na dobranoc bo tak intonowała, nasze witowo, niezidentyfikowany atis, tak, atis na krótkich gdzieś w okolicach Warszawy, sporo niezidentyfikowanych transmisji prawdopodobnie pochodzenia wojskowego. Pewnie coś się potem dopisze.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
wiele z nich to nie stacje numeryczne ale kilka owszem. Szwecka rapsodia to G11 jeśli dobrze pamiętam. Lotnictwo na krótkich jest popularne dla większych lotnisk.
Wiem, zafiksowałem się na sygnałach innych niż radio komercyjne. Lotnictwo na krótkich popularne? Chyba w polszcze raczej nie bardzo. Chyba że taka Epwa ma faktycznie atis na krótkich. Trzeba sprawdzić ale obstawiam raczej standardowy zakres od 110 do 130MHZ
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
Wiesz, w Polsce może nie, ale za granicą owszem. BTW, jakoś piloci muszą lądować na lotniskach bez wierzy kontrolnej bo niektóre jej nie mają i w tedy przełączają sie na ogólna więc po czymś to musi iśc.
No ogólnie tak, np w stanach ale zdziwiło mnie to co piszesz z tymi krótkimi. z tego co wiem to w lotnictwie są w odwrocie. Stosowane są na dalekie odległości a więc to wymusza zmianę sposobu prowadzenia ATC na proceduralny czyli polegamy tylko na zegarku i meldunkach pozycyjnych jak za króla świeczka. Jest to nie dokładne i stosowane raczej tam gdzie nie ma możliwości zestawienia łączności normalnie czyli oceany, ewentualnie jako zapasowe. Na fale krótkie piloci narzekają, zresztą wystarczy posłuchać typowego ruchu po procedurce ile trzeba danych podać i ile razy nieraz powtórzyć meldunek bo nie doleci. Może gdzieś tam nad Afryką czy oceanami jak na Santa Maria gdzie tych radarów po prostu nie ma a na pewno nie cywilnych to się przydaje ale ogólnie wszystko się odbywa teraz po transponderach które raczej nadają wysoko i zapewniają większe bezpieczeństwo (kontroler sam widzi samoloty w swojej odpowiedzialności). Większość tych stacji na krótkich to albo służby pogodowe typu volmet czy właśnie atis, częstotliwości awaryjne albo durze obszary, albo wojsko. Niema lotnisk bez wierzy, chyba że jakieś małe aeroklubowe ale nawet one mają jakąś formę kontroli, chyba że ona nie działa akurat ale wtedy taki samolot jest chyba na odpowiedzialności fisu czyli jak złoży plan, wystartuje dopiero i go radar zobaczy to git a jak nie to nieraz się zdarza że dzwonią takie małe samolociki poprostu na telefon albo przekazują przez inne statki co jest dość częste zwłaszcza u niekomercyjnych gdzie trochę inne podejście i przepisy.
Dorwałem książkę: Wojna w eterze 1914-1945 - Wywiad i kontrwywiad radiowy, autor Peter Matthews. Ktoś może czytał? Warto to to?
Odpowiem oczywiście. Nie każdego to zaciekawi, jak nie każdego zaciekawi np telefon czy komputer. Generalnie ma to swój takjakby klimat. Przede wszystkim frajda, że odbierasz coś innego od standardowych sygnałów i radość, że się udaje. Starsze stacje numeryczne mają klimat bo są tam unikalne dźwięki, sample i jingle, takie, jakich w stacjach rdiowych nie znajziesz np. Niektóre z nich również po prostu brzmią ciekawie. Po za tym lubię po prostu słuchać nagrań innych niestandardowych sygnałów nagrywanych przez użytkowników oraz sam je odbierać.
Tu się zgodzę z Daszkiem. Niekażdy musi się interesować danym tematem, i pewnych rzeczy nie zrozumie, co jest normalne. Ludzie też pytają się mnie co ja widzę w kasetach. Po prostu mają w sobie to coś. Lubię tą specyfikę, ten charakterystyczny szum w trakcie, i wszystkie niedoskonałości tego nośnika.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
niektórzy jeszcze próbują łamać szyfrowanie tych depesz. Nie wiele sukcesów, ale są
Owszem. Kiedyś ktoś w Mossadzie zrobił sobie żart i nadał komunikat, który był życzeniami na Walentynki czy dzień Kobiet. Ktoś to później rozkodował. :D
Z tym dniem kobiet to Kubańska stacja podała. Miły gest, choć były upakowane w jednej depeszy z rozkazem dla konkretnego oficera z tego co pamiętam.
This site uses cookies to enhance your experience.