EltenLink

#1 wesolek

Czołem!
Czy ktoś z Was grywa? Chętnie partnera do partyjek przygarnę. :D Na myśli mam - oczywiście - zwykłe, fizyczne szachy. :)

2021-12-30 18:47

#2 Postukujacy

Hej hej. Nie grywam jakoś regularnie ostatnio, ale chętnie zagram, bo lubię. Moze się zgadamy :)

INFP
2022-03-19 16:02

#3 wesolek

Chętnie. :)

2022-03-19 22:27

#4 MrT

A jak Wy gracie w fizyczne szachy na ogległość?

2022-11-14 11:22

#5 wesolek

Przez internet. XD Łączę się z kimś na komunikatorze i sobie ustalamy, kto białe, a kto czarne. Ustawiamy adekwatnie szachownice i podajemy sobie pozycje. :)

2022-11-14 12:54

#6 MrT

Moje pytanie zabrzmiało głupio :)
Założyłem że gracie asynchronicznie korespondencyjnie).
Gracie na czas z jakimś zegarem?
Nie macie problemu że szachownice Wam się rozsynchronizują? :)

2022-11-27 15:42

#7 balteam

Mój kolega gra jak pisali tu ludzie wcześniej, na 2 szachownice, on po prostu się łączy z tą drugą osobą przez telefon, a co do zegarów, to wiesz, nie jest to gra o niewiadomo co, tylko treningi, więc kilka sekund w te czy we wte to raczej jest ok.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-11-27 15:46

#8 wesolek

Ja to tylko z kumpelą widzącą gram na zegarach. Ona sobie w kompie uruchamia, odpala zegar i lecimy. Aaale... ja to się w zegarku nie mieszczę. XDDD

2022-11-27 15:52

#9 iwkan

A mam pytanie. Chciałabym się nauczyć grać w szachy. Nigdy jeszcze nie grałam. czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak w ogóle zacząć, co ewentualnie przeczytać i jakie są reguły jeśli chodzi o szachy dla niewidomych? Bo mąż gra w i chce mnie nauczyć tylko nie wiem czy są różnice w grze pomiędzy niewidomymi i widzącymi. Zamówiliśmy sobie szachy dla niewidomych, żebyśmy mogli grać razem.

Слава Україні! Sława Ukraini!
2024-08-27 04:04

#10 matius

Różnic w zasadach nie ma żadnych. Wyjątkiem jedynie jest to, że osoba widząca, kiedy dotyka figury to wedle zasad turniejowych już musi się dotkniętą figórą poruszyć.
My z racji tego, że dotykając oglądamy szachownice i figury, gdzie się znajdują, to nas ta zasada nie obowiązuje.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
2024-09-03 16:51

#11 pajper

Jest jeszcze kilka drobiazgów, ale one dotyczą zasad przeprowadzania turniejów, a nie zasad gry jako takiej.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2024-09-03 16:56

#12 iwkan

Bardzo wam dziękuję. A jak w ogóle zaczynaliście? Czy ktoś wam wyjaśniał, pokazywał? I jakie były wasze początki? Co jest najtrudniejsze dla osoby, która zupełnie zaczyna od zera? na co się powinno zwracać uwagę?

Слава Україні! Sława Ukraini!
2024-09-04 20:41

#13 pajper

Klucz to po prostu grać i zdobywać doświadczenie. Tak naprawdę zasad nie jest wiele i można je zamknąć kilkoma zdanami.
Musisz się nauczyć ruchów wszystkich figur, ale one są dość schematyczne, z dwoma wyjątkami, czyli ruchami piona i roszadą. To plus jak bierki ustawiamy na start, a reszta przychodzi naturalnie.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2024-09-05 00:22

#14 balteam

na wysoki poziom dużo wkuwasz jak zacząć, jak graćw środku partii itd, ale to w każdej tego typu grze chyba.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2024-09-05 15:12