Szachy
Back to Pozostałe gry#1 wesolek
Czołem!
Czy ktoś z Was grywa? Chętnie partnera do partyjek przygarnę. :D Na myśli mam - oczywiście - zwykłe, fizyczne szachy. :)
#2 Postukujacy
Hej hej. Nie grywam jakoś regularnie ostatnio, ale chętnie zagram, bo lubię. Moze się zgadamy :)
#3 wesolek
Chętnie. :)
#4 MrT
A jak Wy gracie w fizyczne szachy na ogległość?
#5 wesolek
Przez internet. XD Łączę się z kimś na komunikatorze i sobie ustalamy, kto białe, a kto czarne. Ustawiamy adekwatnie szachownice i podajemy sobie pozycje. :)
#6 MrT
Moje pytanie zabrzmiało głupio :)
Założyłem że gracie asynchronicznie korespondencyjnie).
Gracie na czas z jakimś zegarem?
Nie macie problemu że szachownice Wam się rozsynchronizują? :)
#7 balteam
Mój kolega gra jak pisali tu ludzie wcześniej, na 2 szachownice, on po prostu się łączy z tą drugą osobą przez telefon, a co do zegarów, to wiesz, nie jest to gra o niewiadomo co, tylko treningi, więc kilka sekund w te czy we wte to raczej jest ok.
#8 wesolek
Ja to tylko z kumpelą widzącą gram na zegarach. Ona sobie w kompie uruchamia, odpala zegar i lecimy. Aaale... ja to się w zegarku nie mieszczę. XDDD
#9 iwkan
A mam pytanie. Chciałabym się nauczyć grać w szachy. Nigdy jeszcze nie grałam. czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak w ogóle zacząć, co ewentualnie przeczytać i jakie są reguły jeśli chodzi o szachy dla niewidomych? Bo mąż gra w i chce mnie nauczyć tylko nie wiem czy są różnice w grze pomiędzy niewidomymi i widzącymi. Zamówiliśmy sobie szachy dla niewidomych, żebyśmy mogli grać razem.
#10 matius
Różnic w zasadach nie ma żadnych. Wyjątkiem jedynie jest to, że osoba widząca, kiedy dotyka figury to wedle zasad turniejowych już musi się dotkniętą figórą poruszyć.
My z racji tego, że dotykając oglądamy szachownice i figury, gdzie się znajdują, to nas ta zasada nie obowiązuje.
#11 pajper
Jest jeszcze kilka drobiazgów, ale one dotyczą zasad przeprowadzania turniejów, a nie zasad gry jako takiej.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#12 iwkan
Bardzo wam dziękuję. A jak w ogóle zaczynaliście? Czy ktoś wam wyjaśniał, pokazywał? I jakie były wasze początki? Co jest najtrudniejsze dla osoby, która zupełnie zaczyna od zera? na co się powinno zwracać uwagę?
#13 pajper
Klucz to po prostu grać i zdobywać doświadczenie. Tak naprawdę zasad nie jest wiele i można je zamknąć kilkoma zdanami.
Musisz się nauczyć ruchów wszystkich figur, ale one są dość schematyczne, z dwoma wyjątkami, czyli ruchami piona i roszadą. To plus jak bierki ustawiamy na start, a reszta przychodzi naturalnie.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#14 balteam
na wysoki poziom dużo wkuwasz jak zacząć, jak graćw środku partii itd, ale to w każdej tego typu grze chyba.