EltenLink

Miniserwer i komputer do eksperymentów

Back to Komputery i akcesoria

#61 zywek

Ja tu w zadne pyskówki nie wchodzę i nie uważam się za żadnego specjalistę. Mam swoje zdanie, którego nikt mi zabronić posiadać nie ma prawa, przynajmniej na razie.
I powiedziałem Ci, że mnie nie obchodzi, ile zrobiłeś. Mnie obchodzi ta jedna, kóra nie działała i przez to skreślam ten sprzęt na starcie. Czego nie rozumiesz?

2021-12-16 13:51

#62 pajper

Nie wiem, co możesz docelowo robić, więc trudno powiedzieć jednoznacznie.
Na malinkach często się robi stacje pogodowe, monitoringi, ale też dużo ambitniejsze rzeczy.
Tych rzeczy na tym HP nie zrobisz.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
Edited 2021-12-16 14:12

#63 zywek

Wywala się przy SDR. Także przepraszam, ale sie zwyczajnie nawt do tak podstawowej rzeczy nie nadaje. Łapie zwiechę, a po restarcie system nadaje się tylko do tego, żeby go na kartę od nowa wrzucić. Za każdym razem.

2021-12-16 14:14

#64 Pitef

Z tego co wiem @Zywek. Ludzie na PI opierają cały np. Inteligentny dom, tj. Gniazdka inteligętne, oświetlenie, otwieranie/ zamykanie okien, rolety, zawory zamki, monitoring i tp i td. Z tego co wiem, działa to raz puszczone w ruch i nie trza tego ruszać bez potrzeby. To tak, jak bym powiedział nt. Huawey że jest do dupy mając w rękach jeden jego model. Miałem zaś kilka, i pewne były do kitu a na pewnych dało się działać. Paiper może mieć rację,m że z generacji na generację te malyny lepij działają. Z tymi mleczakami trochę popłynąłeś kolego, skoro kolega Dawid pokazuje iż ma wiedzę i to nie małą, jestem skłonny mu zaufać.

Sygnatura? A co to jest i do czego :D
2021-12-16 14:59

#65 pajper

Uruchamiałem SDR na RPi 3B+ i 4B, na obydwu nie było problemów, mówię o RTL. ;)

#StandWithUkraine

Edited 2021-12-16 15:23

#66 pates

Dawid, takie jeszcze jedno pytanko. Jakbym znalazł coś w stylu tego lenovca, tylko z usb 3 to będzie miało sens?

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2021-12-16 15:39

#67 pajper

Tak, USB2 jest zbyt wolne na system NAS.

#StandWithUkraine

2021-12-16 16:10

#68 pates

A tak wgl jaki system i soft poleasz pod nasa?

2021-12-16 16:15

#69 pajper

Linuxa i Sambę oczywiście, o ile chcesz to robić standardowo po SMB.

#StandWithUkraine

2021-12-16 16:59

#70 pates

W czym jest leprza malina 8 gb od 4, oprucz wydajności oczywiście? Na co pozwala?

2021-12-16 17:28

#71 pajper

Ma więcej pamięci RAM, ale w większości zastosowań nie zauważysz różnicy. To się przydaje przy cięższych obliczeniach, różnych zastosowaniach AI i tak dalej, ale w większości zastosowań 4GB w zupełności Ci wystarczy. Prawdę mówiąc do serwera NAS i podobnych i 2GB będzie ok.

#StandWithUkraine

2021-12-16 17:42

#72 pates

Dobra. Przypuśćmy, że mam już malinę, system zainstalowany na karcie, i co na początek? To jakoś megaciężkie, czy nie? Jak to z tym jest?

2021-12-16 17:51

#73 pajper

Nie, to bardzo łatwe. Generalnie prekonfiguracja systemu jest od pewnego czasu bardzo prosta.
Kiedyś to było bardziej skomplikowane i wymagało wirtualki z Linuxem, ale teraz wystarczy wrzucić na kartę pliki konfigurujące dostęp SSH i dane sieci Wi-Fi, a po włożeniu takiej karty system sam je odczyta i się podłączy.
Potem już do takiej malinki można normalnie łączyć się przez SSH.

#StandWithUkraine

2021-12-16 17:59

#74 pates

No dobra, a jak sprawa wygląda z tą całą sambą np, albo wyszukaniem konkretnego adresu ip dla maliny? Putty wystarczy?

2021-12-16 20:19

#75 pajper

Tak, w zupełności.

#StandWithUkraine

2021-12-16 20:32

#76 pajper

Choć ja nie używam Puttego, bo Win10 ma wbudowany klient SSH.

#StandWithUkraine

2021-12-16 20:33

#77 pates

Gdzie to jest?

2021-12-16 22:09

#78 zywek

ssh user@host
w cmd oczywiście.
@pajper @pitew ja nie mówię, że nie można. Ja mówię cały czas, czego nie rozuumiecie nie wiedzieć czemu, że mi to po prostu nie działało. I tak, SDR na rtl. Postaw na 2 dni i zobaczymy kiedy wszystko poleci

Edited 2021-12-17 07:34

#79 Pitef

Do inteligentnego domu wykorzystuje się takie cuś jak Domotitch. Nie wiem jak się pisze, ale obsługuje to wszelakie czujniczki żaróweczki ledziki, ogrzewania / klimy i tp i td.

Sygnatura? A co to jest i do czego :D
2021-12-17 08:49

#80 pajper

SDR na RTL postawiłem na, już chyba będzie jakoś ponad 90 dni. ;)

#StandWithUkraine

2021-12-17 09:26