Witam, zamierzam z upgrade-ować system audio w moim pokoju, no i trafiły mi się głośniki 5.1 firmy Creative. No i sprawa wygląda tak, że są 3 mini jacki 3,5mm, czyli zakładam że jeśli chcę wykorzystać potencjał wszystkich głośników muszę dokupić osobną kartę dźwiękową na USb, ponieważ korzystam na codzień z laptopa. Rozglądam się za jakimś soundblasterem, ale tyle tych wszystkich modeli jest że nie ogarniam. Pomoże ktoś? Z góry dzięki i pozdrawiam.
Albo Creative, model np. X FI5.1 PRO, albo któraś ESI Maja. 1 jack odpowiada za Front L/R- czyli przednie. drugi odpowiada za Rear L/R, czyli tylną parę, a trzeci jack za głośnik centralny i subwofer. Trzeba to to do karty odpowiednio poprzypinać co by sygnał w DTS czy w AC3 w filmach czy grach się zgadzał. Mam tę creativę, jest super.
Zależy czy na płycie głównej masz 3 gniazda, czy 6 albo więcej. Może po SP.DIV da się, ale zwykle te zintegrowane są w porównaniu do dedykowanych Takie se. Miałem kiedyś w stacjonarce poczcivą Creative SB.Live 5.1 SB0.2.2.0- 5.1. Grało to wyśmienicie. Wspominam bardzo dobrze, i aż się łezka w oku kręci, bo ASIO to tam było coś cudownego.