Ostatnia alfa do Mini+ sporo namieszała. Poprzednio MK3S+ i Mini+ miały podobne prędkości druku. Kółko i krzyżyk drukowało się około czterech godzin, typowa tabliczka zależnie od parametrów od niecałej godziny też do czterech. Po wejściu input shapera do Mini+ na pewno wszystko się przetasuje. Przykładowo teraz sprawdziłem, że czas druku kółka i krzyżyka spadł do jednej godziny i czterdziestu siedmiu minut - to ponad dwa razy krócej. Z drugiej strony Mini+ ma nieco mniejszą precyzję i możliwości, nie mówiąc o po prostu mniejszym rozmiarze - szachy czy scrabble się na niej nie zmieszczą. Więc musimy wypracować nowe metody by jak najlepiej wykorzystać nowe możliwości. :)
Na MK3S+ czas druku pełnego zestawu Scrabbli to około 40 godzin, a szachów około 24 godziny.
#StandWithUkraine
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
No i jeszcze nie zapominajmy, że ja sugeruję się domyślnymi ustawieniami, które jednak zawsze można tam jakoś podrasować. I to w obydwie strony, bo czasem jednak trzeba uszczknąć z prędkości na rzecz jakości, a czasem odwrotnie. Dokładne czasy druków w nowej alfie będę znał dopiero, jak wydrukujemy każdą rzecz z naszej oferty. :)
#StandWithUkraine
Zakupiliśmy Prusę MK4, tym samym flota druku 3d Prowadnicy to teraz 5 drukarek: dwie Prusy Mini+, jedna MK3S+, jedna MMU2S i jedna MK4. Pod względem fizycznym MK4 bardzo przypomina MK3S+, fizycznie największą różnicą jest zupełnie przebudowany ekstruder, dużo mniejszy, i inna rama. MK3S+ ma płaską, metalową ramę, natomiast Mini+ ma ramę we wzorki, takie wycięte sześciokąty. To kwestia typowo wizualna, ale przyznam, podoba mi się to. :) Prędkości są takie jak obiecane przez producenta, a nawet eksperymentuję z powodzeniem z rozpędzaniem jej jeszcze bardziej. Pod względem software jest tak jak pisałem wcześniej, choć od poprzednich wpisów w kwestii obsługi po niewidomemu już sporo się poprawiło, m.in. OctoPrint jest z aktualizacji na aktualizację lepiej wspierany.
#StandWithUkraine
Witajcie! Zdaję sobie sprawę, że na ten moment żaden z Eltenowiczów drukarki 3d nie posiada i się na to nie zanosi. Mam jednak taką małą zasadę, by starać się, o ile to możliwe, dzielić swoją pracą, tak więc jestem stosunkowo aktywny na GitHubie Prusy i staram się tam działać w sprawie dostępności, choć nie da się ukryć, praca ta jest traktowana przez tę firmę z dość niskim priorytetem niestety. Wraz z wersją 6.0.0-alpha oprogramowania Prusy MK4, Mini+ i XL możemy mówić o pełnej, choć czasem na okrętkę, dostępności tych drukarek. Na okrętkę, bo na tę dostępność składa się używanie OctoPrinta, przeglądanie logów i zrzutów na pamięć USB i tak dalej, ale jak najbardziej możemy mówić o pewnych możliwościach obsłużenia drukarki bez wzroku bez pomocy osoby widzącej i posiłkowania się OCR-em na każdym etapie. Trwają kolejne prace i będzie tylko lepiej, ale chciałem powiedzieć, że jak najbardziej już się da.
#StandWithUkraine
Wrócę na moment do tematu dostępności druku 3d. Od października mamy w Warszawie jedną drukarkę 3d, Mini+. Dlaczego tylko jedną? No cóż, ten sprzęt jest duży i nie nadaje się do tak małego mieszkanka. Cała nasza produkcja stoi w domach rodzinnych. Dlaczego więc ta jedna? Żebym mógł prototypować, a przy okazji różne rzeczy testować, poprawiać, przygotowywać na pokazy i tak dalej. Czemu o tym piszę? No bo to jest fajny test prawdziwie samodzielnego używania drukarki 3d, bez pomocy osoby widzącej. Bo tak, od października nie pomagał mi z nią nikt widzący. W tym czasie wymieniałem termistor, osie X i Y, wentylatory, wykonywałem kilka upgradów, a także dwukrotnie przeprowadzałem kalibrację kątów. Piszę o tym, bo to był również fajny test dla mnie samego. Ale wniosek jest taki, że po odpowiednim poznaniu tego sprzętu, owszem, całkowicie samodzielna obsługa drukarki 3d, wliczając w to także naprawy i wymiany komponentów, jest możliwa. :)
#StandWithUkraine
Jakoś tak wyszło, że dzielę się tu nowinkami od Prusy, no to 12 sierpnia ukazała się nowa drukarka, Prusa MK4S. W stosunku do MK4 zawiera nowe chłodzenie druku, turbinę o kącie 360 stopni. Tak potężne chłodzenie pozwala na drukowanie niemal pionowych nawisów (75 stopni) bez podpór. To bardzo duża zmiana w kontekście jakości powierzchni i oszczędności materiału przy podporach. Nowa geometria dyszy pozwala na zwiększenie przepływu filamentu. Ogółem MK4S jest dużo szybsza od MK4 i prawdę mówiąc jest obecnie jedną z najszybszych drukarek 3d na rynku, a jeśli wierzyć benchmarkom, z całą pewnością o największej precyzji. Jest też kilka drobiazgów, jak chip NFC do konfigurowania Wi-Fi przez telefon i takie tam, raczej nic ciekawego a bardziej wodotryski. Tak się składa pozytywnie, że właśnie przymierzaliśmy się do zakupu nowej (ósmej) drukarki 3d do Prowadnicy, a więc MK4S powinna być u nas w ciągu tygodnia. Jak wyjdzie coś ponad to co tu napisałem, zaktualizuję.
#StandWithUkraine
This site uses cookies to enhance your experience.