Problem z aplikacją messenger na desktopa po jej najnowszej aktualizacji.
Back to Sieci społecznościowe#101 skrzypenka
Też takie samo mam zdanie i nie lubię korzystać z messengera na telefonie, tylko na komputerze, ale najwidoczniej się nie da.
-- (Numernabis):
Nie tylko z desktopowym messengerem jest problem, ja na swoim Samsungu mam na oknie kilka czatów i nie przewija się dalej, nie mam zakładki kontakty, nie mogę znaleźć kontaktu do którego chciałem napisać, mam kontaktów znacznie więcej, a wyświetla mi się w czatach jedynie 7 pozycji i koniec i tak w kółko chodzi, próbowałem przeijać paluchami i nic.
Zjebali totalnie messengera zarówno desktopowego jak i androidowego.
Zasada jest taka, że jak coś działa to tego nie ruszamy, ale jak widać już prawie nikt się do tego nie stosuje i wychodzi takie gówno jak między innymi messenger.
--
#102 adelcia
u mnie na androidzie w messengerze jest okey, a na kompie użiwam
www.messenger.com
i jestem teś zadowoolona jak to działa.
-- (Numernabis):
Nie tylko z desktopowym messengerem jest problem, ja na swoim Samsungu mam na oknie kilka czatów i nie przewija się dalej, nie mam zakładki kontakty, nie mogę znaleźć kontaktu do którego chciałem napisać, mam kontaktów znacznie więcej, a wyświetla mi się w czatach jedynie 7 pozycji i koniec i tak w kółko chodzi, próbowałem przeijać paluchami i nic.
Zjebali totalnie messengera zarówno desktopowego jak i androidowego.
Zasada jest taka, że jak coś działa to tego nie ruszamy, ale jak widać już prawie nikt się do tego nie stosuje i wychodzi takie gówno jak między innymi messenger.
--
#103 DJGraco
Wygląda na to, że w aplikacji messenger for desktop znieśli nagrywanie wiadomości głosowych do jednej minuty, mi się udało nagrać jedną minutę i 40 sekund, nie testowałem dłóższych czasów. Ponadto jakość nagrań jest wysoka, aplikacja nagrywa w stereo, nie dodaje własnych ugorszeń, zapisuje głosówki w AAC LC o przepływności ponad 500 kb/s. Nie wiem czemu aż tyle, ale dobra. Moim zdaniem na głosówki to spokojnie by wystarczyło mniej. Na początku to myślałem, że to czysty PCM, bo rozmiar tej głosówki był dość duży, ponad 7 mega.
W załączniku wspomniana głosówka. Nie, nie jest to nic prywatnego XD to nagranie z karty dźwiękowej po wejściu liniowym z radia.
#104 KaelaMensha2000
Witajcie,
Jak w desktopowym messengerze usuwać czaty?
#105 DJGraco
Ustawiasz się na liście czatów czat w wątku blablabla, potem ins+numeryczną szustką i czwórką szukasz tego czatu, który chcesz usunąć, i jak jestes już na tym czacie to naciskasz ins+numslash czyli przywołujesz przycisk myszy, i potem klikasz numgwiazdka czyli prawy przycisk myszy, i powinno ci się takie menu otworzyć, w którym będzie opcja usuń
#106 KaelaMensha2000
A nie da się bez klawiatury numerycznej?
#107 DJGraco
Nie wiem, jak z nawigacją obiektową na laptopie, nigdy nie korzystałem.
#108 DJGraco
Info od innych ludziów :D
Kolejna aktualizacja i kolejne zmiany, tym razem aplikacja wygląda kropka w kropkę jak strona messenger.com.
Ze strony pobierania zniknął przycisk ściągania instalki exe.
Mi się jeszcze (na szczęście) nie zaktualizowała. I dobrze, walić interfacey webowe.
Jak mi się zaktualizuję i otrzymam ten nowy wygląd to odinstaluję, mam przecież stronę messenger.com, która wygląda identycznie, nie potrzebuję do tego zawalać miejsca dodatkową appką na dysku a i z tego rozwiązania korzystałem do 2023 roku kiedy się przesiadłem definitywnie na desktopowego messengera. Szkoda, że to tak upadło, gdyby tą appkę dopracowali i zrobili by wygląd bardziej jak w Unigramie to by było serio miodzio.
Wersję desktopową tą klasyczną nie webową można pobrać stąd:
https://www.messenger.com/desktop/#startDownload
Jak siewejdzie na zwykłe
https://www.messenger.com/desktop
To nie ma już opcji pobrania bezpośredniego.
#109 zywek
Przcież tak było kiedyś dawno temu, że to tylko strona spakowana była
#110 Paulinux
potem było uwp a teraz z nowu web
#111 DJGraco
No było było, potem zrobili ten eksperyment z tym innym interfaceem a teraz jak widać wrócili do poprzedniego rozwiązania sprzed lat.
Tylko tam z tego co pamiętam w tamtej poprzedniej appce to nie wyglądało to kropka w kropkę jak messenger.com tylko się tam czymś różniło. Ja np nie byłem w stanie odczytywać poprawnie konwersacji grupowych, bo mi nie mówiło od kogo dana wiadomość. I mam na myśli tą webową wersję sprzed tej rewolucji co była w 2021 r.
#112 DJGraco
Paulinux nie jestem tego taki pewien czy to było UWP.
Aplikacja się normalnie instaluje jako exe. Jakiś inny framework to musiał być.
Chociaż nie wiem, może się nie znam.
Wydaje mi się, ze w ramach uwp to tylko instalatory są na appbundle albo msixbundle i są przechowywane w program files\windowsapp
#113 zywek
wszystkie aplikacje są .exe na windowsa o ile wiem. whatsapp chyba też.
#114 adelcia
messenger już nie.
-- (zywek):
wszystkie aplikacje są .exe na windowsa o ile wiem. whatsapp chyba też.
--
#115 DJGraco
No i chyba już stara appka przeszła do historii dzisiaj mi mówi błąd przy logowaniu i nawet nie pomaga re-install z całkowitym wylogowaniem itd. Nowa appka to tak na prawdę wrapper na stronę (testowałem ją przez chwilkę) i podziękuję. Powrócę po prostu do używania zwykłego messenger.com tak jak to robiłem wcześniej.
#116 zywek
Przecież kiedyś appka też była opakowaną stroną, zanim wymyślili, że pójdą w UWP czy jak to się teraz nazywa.
#117 Paulinux
Właśnie dlatego Graco napisał że będzie używał strony tak jak kiedyś
#118 djdenismusic
Inna durnota jest taka, że jakimś cudem w appce wartością dodaną są powiadomienia. W przypadku strony niestety one nie działają. A niby to samo :D
#119 adelcia
mi się ten messenger podobał, do póki był skonstruowany tak, że nawet jak zrbiłam alt f4, to sięnibi że zamknół, ale siedział pewno gdzieś w tle, bo wiadomoścy przychodzili.