Dzień dobry wszystkim eltenowiczom, a także wszystkim użytkownikom NVDA. Mam taką małą proźbę do was wszystkich. Jeżeli znajdziecie jakiś błąd w tłumaczeniu polskim dla NVDA, proszę o nim powiadamiać mnie tutaj. Nie muszę mówić, że przyjmuję tylko krytyki konstruktywne. Jak nazbiera się dużo postów, to pprzejrzę wszystko, i zacznę poprawiać.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas. Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę. Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę. Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest.. Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku. Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy... Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas. Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę. Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę. Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest.. Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku. Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy... Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
Poprawię w ciągu dnia. Moich poprawek spodziewajcie się w najbliższej wersji master oraz beta, bo zmienia się kluczowy dokument w NV Access, TZW. release process, czyli jak często ma być wydawana nowa wersja programu. Krótkie tłumaczenie najważniejszych rzeczy dla użytkowników opublikuję na swoim blogu
Już pisałem w moim wątku, @Pajper nawet odpowiedział,nie wiem czy miał czas i czy cokolwiek ruszył i napisał gdzie trzeba, ale napiszę również tutaj - im więcej osób zainteresowanych mających możliwości tym większa szansa na ruszenie sprawy. No i ten wątek jesttematycznie dotyczącypropozycji, a tam temat jakoś umilkł.
Oprócz propozycji opisałem tutaj występujące błędy nadal nie poprawione do tej pory, a miały być poprawione w 2018.
PROPOZYCJE: 1. Możliwość konwersji txt do mp3 używając głosów NVDA lub wybranego syntezatora zewnętrznego 2. Własne etykietowanie przycisków - możliwość eytkietowania niezaetykietowanych jak również zmiana etykiety już zetykietowanej. 3. Możliwość tworzenia kopii ustawień do pliku. Oczywiście wraz z zainstalowanymi dodatkami i ich ustawieniami. 4. Możliwość powrócenia do poprzedniej wersji programu - w razie gdyby coś nie zaskoczyło w aktualizacji. Pytanie po co gdy można przeinstalować? Ano tpo to, żę mamy już poinstalowane i skonfigurowane dodatki i reinstalacja wiąże się z ponowną instalacją i konfiguracją tychże dodatków, pomijam już konfigurację samego NVDA 5. CTRL+NVDA+strzałka lewo/prawo - na pierwszej pozycji powinno być ustawianie głośności, na drugiej prędkość - myślę, że najczęśćiej używaną opcją jest właśnie podgłaśnianie mowy i ściszanie jej. Ewentualnie możliwość konfiguraowania dostępności tychże opcji w dowolnej kolejności według naszych potrzeb. 6. Możliwość ustawiania poziomu głośności dźwięków NVDA (kopiowanie, uruchamianie programu, fokus itp) żeby poziom głośności był niezależny od poziomu głośności samego głosu. W tej chwili ściszając mowę dźwięki nadal są na poziomie maksymalnym. 7. Tempo literowania - możliwość osobnego ustawienia tempa literowania - mamy szybko ustawioną mowę i fajnie byłoby gdyby można było ustawić osobną prędkość literowania , ale chodzi o to literowanie Adam, Barbara, Cecylia.... Zeby nie trzeba było zmniejszać tempa aby doczytać jakiś wyraz. 8. Ta propozycja dotyczy nie bezpośrednio NVDA, ale dodatku nvdaremote, ale może masz kontakt i możesz zgłosić zapottrzebowanie. chodzi o Dodanie możliwośći przesylania plików między połaczonymi komputerami w nvdaremote 9. Ustawienia informacji głosowej o pasku postępu w procentach, ale możliwość ustawiania co ile procent ma nas głos informować.
BŁĘDY: 1. Przy przenoszeniu, usuwaniu plików tylko do odczytu pojawia się okno dialogowe w którym jest tylko info o tym co to za okno i Alt+T tak Alt+n nie. przechodząc teraz tabulatorem już nie przeczyta nam przycisków. Nie przeczyta też treści okna, nie przeczyta też pola do zaznaczenia "wykonaj dla wszystkich plików" Przy większej ilości takich plików trzeba się naklikać alt+t, a tak wystarczyłoby zaznaczyć pole. 2. Nadal występuje problem z wieszaniem się głosu przy podłaczaniu innego urządzenia do usb lub otwarciu jakiegoś programu u mnie akurat AIM i dtworzeniu muzyki. Gadaczka nie gada mi nazw folderów, a jedynie dymki podpowiedzi - odwiesza się, ale po dłdłuższym czasie, nawet po paru minutach - trzeba uruchamiać ponownie NVDA żeby to przyspieszyć.
To co może być przetłumaczone, dawno zostało zrobione i faktycznie obecnie wymaga poprawek, doaktualizowania etc. jednak to że jakieś komunikaty są po angielsku najczęściej wynika z konstrukcji Windowsa. Wiem, bo przez kilka lat tłumaczyłem NVDA na polski oraz jego podręcznik. Zvonimir, trzymam kciuki. Propozycje łowcy brzmią ciekawie, zwłaszcza etykietowanie by się przydało.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
Killerze, jeśli masz uwagę co do stringów, to rzucaj, bo chcę, żeby wszystko było ok --Cytat (cinkciarzpl): To co może być przetłumaczone, dawno zostało zrobione i faktycznie obecnie wymaga poprawek, doaktualizowania etc. jednak to że jakieś komunikaty są po angielsku najczęściej wynika z konstrukcji Windowsa. Wiem, bo przez kilka lat tłumaczyłem NVDA na polski oraz jego podręcznik. Zvonimir, trzymam kciuki. Propozycje łowcy brzmią ciekawie, zwłaszcza etykietowanie by się przydało.
@Zwonimir a po co dodatek jak takie rzeczy jak etykietowanie i tempo literowania czy konfigóracja opcji pod ctrl+ins strzałki powinny być wbudowane w program?
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
jeszcze więcej, Mikołaju! Freedom dodali brajlowskie skróty jako lv list view --Cytat (mikolajholysz): Co do kwestii folder view, ciekawie Jaws to zrobił, oni po prostu w polskich słownikach dodali regułkę na hama.
A ja z czymś bardziej prozaicznym gdy wyświetlane są dymki podpowiedzi lub powiadomień NVDA określa taki obiekt jako BALONIK a po Polsku powinno być DYMEK błąd występuje w ostatniej wersji NVDA
Orkiestra gra jeszcze tańczą,i drzwi są otwarte dzień warty dnia a to życie zachodu jest warte.
no niestety chyba nie było usunięte balonik nadal sobie lata --Cytat (monstricek): O, o tych balonikach już było wielokrotnie mówione. Zwonimir twierdzi, że było to niby usunięte, ale ja tego nie widze.
--Koniec cytatu
Orkiestra gra jeszcze tańczą,i drzwi są otwarte dzień warty dnia a to życie zachodu jest warte.
This site uses cookies to enhance your experience.