płatności zbliżeniowe blikiem
Back to inne#1 balteam
Kilka banków już udostępniło tę funkcję, niektóre zrobią to w ciągu kilku dni jak sienie mylę. Myślę, że bardzo dobra funkcja dla nas, zwłaszcza przy dotykowych terminalach.
Ustawiamy w banku metodę na blik zbliżeniowy, przy płatności potem musimy odblokować telefon, przyłożyć do terminala i nie musimy już niczego wpisywać. Wymagane jest posiadanie albo kodu pin albo odcisku palca na odblokowanie telefonu.
Na bank to działa na androidzie i w niektórych bankach na huawei, ale na ios chyba też, pewien nie jestem.
#2 tomecki
Zamierzam to przetestować, chociaż do tej pory używałem Google Pay z takim samym rezultatem więc nie jest to nowość jeśli chodzi o dostępność. Nowe jest to, że to nasze polskie więc nie jesteśmy uzależnieni od widzi mi się amierykańców i chociażby ich prawa.
#3 Paulinux
A jaki był z tym prawny problem? W sensie poza Huaweiem
#4 tomecki
Puki co żadnych, ale dla Apple czy Google najważniejszym rynkiem jest Ameryka, potem inne bogate kraje i potem gdzieś tam Polska. Jeśli wystąpiłby jakikolwiek konflikt to założę się, że bez wahania wielkie firmy wybiorą rozwiązanie lepsze dla Ameryki lub innych, bogatrzych krajów. Gdyby nie było alternatywy moglibyśmy zostać z ręką w nocniku.
#5 balteam
Myślałem, że w google payu trzeba było też kod wpisywać co jakiś czas, no ale jak nie, to faktycznie tylko taka tam na razie sobie jest alternatywa, ale ja korzystam, jak coś będę kupować to dam znać czy jakieś problemy były.
#6 tomecki
Ponoć czasem trzeba, ale mnie się nie zdarzyło, albo inaczej: najpierw wyglądało to tak, jak w przypadku kart zbliżeniowych czyli do 100 zł bez pinu, potem już trzeba było wbijać, ale od pewnego czasu zmieniono to i teraz już takich limitów nie ma.
#7 stefan
Ciekawe jako alternatywa. póki co dla mnie Google Pay ma dwie zalety. Pierwsza to, że nie trzeba odblokowywać telefonu w płatnościach do 100 zł. wystarczy wybudzić. Druga to że płatności liczą się do puli płacenia kartą, co zwalnia z opłat za kartę.
U mnie jeszcze nie ma dzisiaj tej możliwości, zastanawiam się czy jest możliwość włączenia Blika zbliżeniowego łącznie z Google Pay i co wtedy gdy przyjdzie do płacenia. No chyba, że to przewidzieli i trzeba wybrać.
#8 tomecki
Chyba wybierasz w ustawieniach tel aplikację do płatności. Jesli Blik to aplikacja banku, jeśli G. Pay to wiadomo, Google.
#9 misiek
Spoko sprawa, niestety nie mam jak przetestować.
#10 balteam
Eh nie pomyślałem z tą kartą i opłatą za braktranzakcji.
#11 cinkciarzpl
Potwierdzam, trzeba wybrać metodę płatności. W Aliorze aktywuje się toto intuicyjnym kreatorkiem.