EltenLink

Szukam całkowicie dostępnego nowego Androida na 2021.

Back to android

#201 papierek

ja też nie, tel ma mi działać, a mieć czysty czy brudny android. :D

po co mi sygnatura?
2022-04-05 17:06

#202 DJGraco

Słyszałem, co nie musi być prawdą, że czysty android sprawia najmniej kłopotow, bo nie wiadomo co tam producent upchnął za nakładki/programy i tak dalej.
Ale jak już wspominałem nie mam doświadczeń z andkiem i zwyczajnie nie mam tego jk zweryfikować.

2022-04-05 17:42

#203 Monia01

A jest w ogóle coś takiego jak czysty Android? :D

🇺🇦 🇵🇱
2022-04-05 20:16

#204 mucha

akurat samsung jest najbardziej dostępny. Co do plastiku na tyle telefonu to już standard wszędzie a w S21 to już na pewno. Szkło hartowane to moim zdaniem pic na wodę jak ono potrafi samo pękać na rogach

2022-04-05 20:17

#205 cinkciarzpl

Najbardziej dostępne są jednak czyste andki. Zero problemów. Innym to ucieka focus w dziwnych miejscach, to telefon zamula po jakimś czasie. Moja Nokia 7.2 nie jest już super nowa i pewnie jedenastki nawet nie dostanie ale zapierdziela po kilku latach intensywnego męczenia. No i łatwiej o pomoc, każdy telefon z systemem takim jakim go Google stworzyło wygląda i zachowuje się tak samo można nawet ustawienia i appki przenosić między dwoma telefonami rużnych producentów. Z naszego punktu widzenia to najleprzy wybór po prostu tak jak z naszego punktu widzenia tu opinia subiektywna, Iphone se 2022 wcale nie jest tragiczny, wystarczy tylko zamknąć portale technologiczne gdzie kolorki, ramki ekrany i inne takie mało istotne parametry królują w recenzjach. Telefon zapierdziela, ma touch id i jest mały. Czego chcieć?

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2022-04-06 00:46

#206 misiek

Ale co ty chcesz od x3? Jedyna jego wada to to, że nie jest zbyt piękny, ale tak to fajny telefonik. S21 napewno nie jest plastikowy, bo jest szklany. Szkiełek nie lubię jeszcze bardziej niż etui. Tylko to szpeci telefon.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2022-04-06 01:20

#207 pates

Z tym czystym androidem to też nie jest do końca tak Hubercie. Generalnie rację masz, ale niektórzy, podkreślam niektórzy producenci dodają jakieś ficzerki dostępnościowe do swoich nakładek, np samsung kiedyś voice assistanta, albo huawei, który gdzieś tam pracuje nad własnym screenreaderem. Niemniej jednak ja nadal uważam, że xiaomi są spokojnie dostępne bezproblemowo i da się ich używać, a te nakładki często mają ciekawe dodatkowe opcje, których stockowy android nie oferuje.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2022-04-06 02:50

#208 balteam

Moja nokia 4.2 co prawda tania, ale na czystym i zamulała po roku już trochę, nie żebym narzekał na cenę, ale nie mogę powiedzieć, że czysty android od razu wszystko poprawia. Jedyna zgoda z tym, że na inne problemy można natrafić u producenta z nieczystym andkiem, ale przy obecnym poziomie telefonów z nakładkami, w ogólena to nie patrzę czy czysty andek czy nie.
Większość telefonów jest praktycznie całkowicie dostępna.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
Edited 2022-04-06 07:41

#209 Monia01

Poza tym, decydując się np. na Xiaomi, wiem, na jakie problemy mogę natrafić i wiem też, jak mogę się z nimi uporać, więc dla mnie to żaden argument już teraz, tym bardziej, że w razie czego pewnie znalazłby się ktoś, kto umiałby mi pomóc, a korzyści z tych telefonów są całkiem spore :)

🇺🇦 🇵🇱
2022-04-06 14:12

#210 papierek

samsung ma najbardziej zmodyfikowany system, a jest jednym z najdostępniejszych telefonów, jedna z najlepszych nakładek.

po co mi sygnatura?
2022-04-06 14:14

#211 pates

Ale polityka dziwaczna. Nie chodzi mi już tylko o to, że nam dają gorszy telefon niż swoim, nawet nie chodzi o procesor tylko slot na karty, ale zawsze są droższe od konkurencji, plastik tam gdzie inni dają już szkło, mniej jacków itd.

2022-04-06 14:15

#212 balteam

Jeśli twój telefon by miał renomę to też by był droższy niż konkurencji.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-04-06 21:34

#213 pates

Dzisiaj przeglądaliśmy z mamą oferty, bo szuka nowego telefonu. A53 ponad 2 kafle już kosztuje, a parametry mocno średniopółkowe. Redmi note 10 pro tańszy a dość podobny

2022-04-07 01:02

#214 cinkciarzpl

Ta, i po wyjęciu z pudełka to tak raczej oka trzeba użyć, bo skrót dostępności odpala gadacza ale bez głosu, a launcher ponoć kiepsko chodzi z CSR. Wszystko wydaje się super, dopuki chcesz korzystać tak jak przewidział to producent. Chyba że już się uporali z tym?
-- (papierek):
samsung ma najbardziej zmodyfikowany system, a jest jednym z najdostępniejszych telefonów, jedna z najlepszych nakładek.

--

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2022-04-07 11:29

#215 balteam

To jedyny faktyczny chyba problem w porównaniu do czystych androidów, tylko nie wiem jaka jest wasza sytuacja, ale po pierwsze uruchamiam telefon maksymalnie kilka razy na 3 lat od zera, po drugie jednak widzących trochę osób jest do okoła. Są osoby, które nie mają dostępu do widzących i dla nich to pewnie istotne, ale obstawiam, że dla 95% niewidomych to nie jest istotne, zwłaszcza, że chyba czasami taki odpalony syntezator od zera czytać zaczyna po angielsku, więc dla części osób nawet czysty andek to nie jest rozwiązanie.

2022-04-07 11:39

#216 papierek

Po trzecie, launcher działa dobrze i z tb i z csr, kwestia gustu, po czwarte, nawet telefon z czystym androidem może nie uruchomić się po wyjęciu z pudełka, a prawie na bank tego nie zrobi, jak nie ma dostępu do internetu

po co mi sygnatura?
2022-04-07 11:41

#217 cinkciarzpl

Ale zazwyczaj mamy stary tel z możliwościami tak więc argumentu o braku netu nie bierę.
Wszystko co przybliża nas do samodzielnego skonfigurowania sobie tego telefonu od zera jest krokiem w dobre, a nie na odwrót, bo na tym polega dostępność. Popatrz jak jabcoki to rozwiązały.

2022-04-07 13:27

#218 balteam

Jest krokiem w dobrą stronę, co nie znaczy, że będę brać androida czystego tylko poto żeby raz skonfigurować czy 2 telefon samodzielnie jak widzących sporo, no ale tak, jeśli bym miał głosować, to każda dostępność mile widziana.
A co do internetu, to jak pisałem, po angielsku synteza gada, więc nie każdy wpisze hasło czy wybierze jakieś tam inne opcje.

2022-04-07 13:58

#219 papierek

Argument akurat jest z netem bardzo słuszny, bo nawet samsung z brudnym androidem zagada ci, jak będzie miał dostęp do neta. :P A w przypadku czystego wszystko zależy od np. tego, czy mamy pin na karcie, czy po włożeniu i przed konfiguracją tel mamy dostęp na tej karcie do neta, bo do wi-fi nie mamy z jasnych względów.
Główny problem polega na tym i niezależnie od czystości czy braku androida, że nie ma on wbudowanych na starcie polskich głosów syntezy i dopiero przy aktywnym połączeniu internetowym jest w stanie je pobrać przy uruchomieniu talk backa. W innym wypadku albo tb się uruchomi i nie będzie gadał, albo się nie uruchomi wcale.
A fakt, apple rozwiązało to normalnie, wbudowując chociażby ten głos w wersji compact na start, co u googla występuje, ale nie w języku polskim i o to się rozbija wszystko, a nie o to, że się nie uruchamia.

-- (cinkciarzpl):
Ale zazwyczaj mamy stary tel z możliwościami tak więc argumentu o braku netu nie bierę.
Wszystko co przybliża nas do samodzielnego skonfigurowania sobie tego telefonu od zera jest krokiem w dobre, a nie na odwrót, bo na tym polega dostępność. Popatrz jak jabcoki to rozwiązały.

--

po co mi sygnatura?
2022-04-07 16:49

#220 papierek

a sprawę można rozwiązać w sekundę wbudowując w google tts.apk polski głos bez potrzeby pobierania go z sieci, niech będzie i w wersji compact czy jakiej tam chcą i problemu by nie było, ale nikomu się nie chce. Jakoś na angielskim języku zawsze się uruchomi.

po co mi sygnatura?
2022-04-07 16:50