tekściarze
Back to Muzyka#1 jamajka
W tym wątku chciałabym, żebyśmy sobie pogadali o tym, jakich autorów tekstów lubimy. Może znacie kogoś, kto pisał teksty, choć ich nie wykonywał? A może macie ulubionego wokalistę typu, jak to mówią za granicą, singer/songwriter, który tak pisze, że między innymi za to lubicie jego / jej utwory? Podzielcie się.
#2 Zuzler
Nie wiem... Teksty "Elektrycznych gitar" są piękniaste. I wykonanie zresztą też. Na pewno z 90ych lat. No a któryś z nich zapewne je pisał :P
#3 jamajka
Też mi się wydaje, że akurat tam pisał je któryś z nich, choć to nie jest takie oczywiste czasami.
#4 misiek
Z takich co tylko pisali to: Andrzej Mogielnicki. On pisał teksty Lady pankowi i chyba Perfectowi, ale pewności do Perfectu niemam. Czy- Jacek Cygan, on pisał i pisze teksty dla bardzo wielu wykonawców.
#5 Zuzler
Osiecka
#6 misiek
Tak, ale Osiecka była też piosenkarką.
#7 Zuzler
No szczerze mówiąc, że teksty, wiersze pisała, to wiem, ale żeby coś śpiewała...
#8 misiek
Na sto%- nawet rodzice mieli koncert na kasecie nagrany z tv.
#9 tomecki
A ja nic odkrywczego nie powiem, bo z tekściarzy to Młynarski i Przybora, aa, jeszcze Andrus. Za to Bukartyk tak średnio, ze względu na ogólną jego niechęć do rzeczywistości. Niby to humorystyczne, ale ogólne zniechęcenie życiem wychodzi, czego nie lubię.
#10 jamajka
O, Andrus i Młynarski, uwielbiam. A to co z tego, Łysy, że ona też jest piosenkarką? xd. Przecież nie mówiłam, że nie mogą być.
#11 cinkciarzpl
Osiecka zdecydowanie. Ją to można nawet czytać bez muzyki. No i jeszcze nihil z zespołu Furia. Trochę to pewnie niszowe, bo to wkońcu metal, ale podzielam jego skłonności, że tak powiem. Andrus i Młynarski pierwsza liga.
#12 misiek
Nic. Po prostu napisałem o tym.
--Cytat (jamajka):
O, Andrus i Młynarski, uwielbiam. A to co z tego, Łysy, że ona też jest piosenkarką? xd. Przecież nie mówiłam, że nie mogą być.
--Koniec cytatu
#13 jamajka
A, to sory, myślałam, że jej uwagę zwracasz.
#14 misiek
No cośty.
#15 lwica
Osiecka, Młynarski, i Andrus.
#16 marcysia
osiecka młynarski andrus przybora.
#17 muzycznajutrzenka
Maju, zachęcam Cię w takim razie do przejrzenia moich udostępnionych plików. Tam jest mnóstwo piosenek autorstwa wyłącznie Młynarskiego.
#18 Tygrysica
Osiecka na pewno nie była piosenkarką, chyba, że koledze pomyliło się z Dorotą. Istotnie teksty Agnieszki Osieckiej są bardzo, ale to bardzo dobre. Wojciech Młynarski - jasne, super. Przybora - niektóre. Moim ulubionym tekściarzem, poetą-śpiewakiem wszechpolskichczasów był, jest i będzie Jacek Kaczmarski. Jego teksty opisują rzeczywistość, emocje, historię, współczesność. Domyślam się, że większosć z was słysząc: Jacek Kaczmarski ma w głowie: "A, mury i te sprawy, antykomuna". I tu was zdziwię. Jacek ma dużo pięknych, lirycznych tekstów, opisujących obrazy, powieści, twórców, miłość, nienawiść i to, co z nich wynika. Za prykład niech posłuży fragment:
"szczęście oka jest mgnienie, człowiek mądre cierpienie. Dobry sen sobie mości, kto nie kocha się w złości a i żyć będzie słodziej, kto z poduszką jest w zgodzie."
Jacek pisał też teksty nawskroś współczesne, odwołuję was do "Balladki bylejakiej o europejskości Polaka".
#19 muzycznajutrzenka
Oczywiście Kaczmarski pisał piękne teksty to nie ulega wątpliwości.
#20 Tygrysica
No, mam nadzieję. Osiecką też bardzo lubię na przykład "Wariatka tańczy", "Bo ja jestem proszę pana na zakręcie", "Na wesoło", "To każdy chlopiec wiedzieć powinien" i parę albo nawet parenaście więcej. No i Jacek Cygan i chyba wszystkie albo prawie wszystkie piosenki Ryśka Rynkowskiego. Lubię. :D