Matrix, czyli zupełnie nowe spojrzenie na komunikacje
Back to Nowości, odkrycia, newsy#1 DJGraco
Matrix to dość ciekawy projekt nie dla każdego. To projekt komunikatora intrrnetowego z szyfrowaniem end to end, oraz z niezależną strukturą co oznacza, że możemy sobie stawiać własne serwery Matrixa. Więcej na stronie
https://matrix.org/
#2 patrykkubaszczyk Archived
no, fajne to to.
#3 nuno69
Kolejny bezsensu programik no ale jak chcecie xD.
#4 DJGraco
A tam od razu bez sensu.
Ja akurat tego nie używam i nie zamierzam używać, ale dla osób, którzy sobie chcą poeksperymentować albo coś to jest całkiem ciekawe rozwiązanie. Poza tym powiedz mi, czy taki Sracebook chociażby umożliwia stawianie własnych serwerów? No nie.
Dlatego może to być ciekawa alternatywa.
#5 denis333
A na ciula stawiać własne serwery? Graco. przeczytaj sobie słowo komunikator, a potem zastanów się, co jest priorytetem w tego typu aplikacjach i do czego one służą. :P
#6 Paulinux
Komunikacja. Nie zawsze taka, która może trafić w niepowołane ręce. Z resztą najważniejsze jest to, kogo na tym mamy/będziemy mieć jak dla mnie, a nie nawet sama forma tego, no ale insynuowanie komuś niewiedzy jest działaniem nieadekwatnym w kontekście zwyczajnego pokazania czegoś nowego i zachowaniem nieeleganckim.
#7 denis333
Stwierdzam tylko, że mało kogo w dzisiejszych czasach obchodzi stawianie własnej infrastruktury w przypadku komunikatora. Idea może i fajna, ale zobacz sobie, jak chociażby skończył taki jabber, czy jak ma się obecnie projekt mastodon, czy jak temu tam było.
#8 Paulinux
No ma się po prostu tak, że mają to postawione ludzie, którzy potrzebują takiego typu komunikacji, a w pewnych przypadkach im większa konkurencja, tym lepiej.
#9 denis333
Konkurencja jest taka, że na tych śmiesznawych komunikatorkach nie można nikogo znaleźć. To już jabber u nas przez moment się jakoś przyjmował, bo ludzie wymyślili sobie transporty, i można było na jednym koncie mieć skonfigurowany równocześnie fb, i gadu-gadu. (ehh te stare czasy symbiana i implusa).
Xmpp to było w ogóle ciekawe rozwiązanie, bo przez moment ludzie tworzyli tam chaty, coś jak kiedyś protokół irc, i nawet było kilka polskich serwerów, gdzie takie pokoje odnotowywały sporą aktywność./ A potem wkroczył fb, i wszystko zabrał, przyciągając do siebie ludzi prostotą konfiguracji.
Rzekłem.
#10 DJGraco
No dokładnie moją intencją było tylko pokazanie rozwiązania.
#11 zvonimirek222
Denis, pogadamy jak facebook i inne korpo zacznie śledzić twoją aktywność fizyczną, a nawed zechce im się zbierać jeszcze metryczki od użytkownika. Wiesz, numer buta, wzrost, wiek, i za przeproszeniem, kiedy i z kim byłeś w łóżku.
#12 denis333
Zvonimir. To teraz napisz mi 10 sposobów na to, jak niby mieli by to robić? Chodzi głównie o te parametry fizyczne. :P
#13 lalar123
No ja coś zapodam. Otóż. Gadaliśmy sobie z kolegą na fb o fantasy, bo chciał się więcej dowiedzieć. Wchodzę potem na Yt i co mi w pada wrączki? fantasy music A.s.m.r and forest ambience. Potem, fantasy cośtam fighting etc. Dlatego rozumiem Djgraco.
#14 DJGraco
Akurat ja nie miałem czegośtakiego,e rozmawiam o jednym a ptem wyświetla mi się w reklamach to samo
#15 zvonimirek222
w jaki sposób? A zawsze jakiś nowy czujnik można wymyślić... Ludziom chore pomysły do głowy wpadają.
#16 cinkciarzpl
No jest. Fajnie. Jak ludzie zaczną używać, to zainstaluję. Choć jeden z mojej listy. Puki co problem z tymi wszystkimi alternatywnymi komunikatorami jest taki, że tam nikogo niema. :P
#17 DJGraco
Jestem na matrixie, moja nazwa użytkownika
@djgraco:matrix.org
Na razie sobie testuję.
#18 DJGraco
Hej, jaki polecacie klient matrixa dla screenreaderów o ile tki jest? Testuję Elementa i da się go obsługiwać, ale troszkę mimo wszystko upierdliwe są pewne rzeczy.
Interface oczywiście webowy jak nie inaczej. Są jeszcze jakieś inne klienty to jak będę mieć fazę to po testuję i dam znać co jest najbardziej dostępne
#19 Krystian43
mozilla thunderbird ma wsparcie dla matrixa a sam thunderbird jest bardzo dostępny i sam używam go od roku
#20 DJGraco
O, ciekawe rzeczy opowiadasz. Będę się musiał temu przyjrzeć.