Przerwa techniczna pierwsza, wrzesień 2021
Back to Archiwum Eltena#1 pajper
Drodzy Eltenowicze!
W związku z pracami przy migracji Eltena na nowy serwer, Elten będzie miał przerwę techniczną, która rozpocznie się dziś o godz. 20:00 i potrwa najpóźniej do jutra, godz. 04:00.
Bardzo przepraszam za utrudnienia!
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#2 pajper
Elten wita na nowym serwerze. Jeszcze nie działają blogi, konferencje, Redis, powiadomienia... No, masa rzeczy, ale do zapowiadanej czwartej powinno śmigać. Ja wracam do pracy. :)
#3 nuno69
FOra jk działąły źle, tak wciąż działają źle.
#4 papierek
no może przez postępującą ciągle migrację.
#5 pajper
Do żywych dołączają blogi. :)
#6 pajper
Powiadomienia także dołączają do żywych. ;)
#7 pajper
Fora nie przyspieszą od zmiany serwera, a przynajmniej ładowanie listy wątków. To znaczy w dalszej perspektywie tak, ale nie od ręki.
Wynika to z faktu, że obecnie przy otwarciu forum pobierana jest cała struktura, oczywiście skompresowana, ale nadal to ok. 400kB danych. Teraz można tu wprowadzić większą dynamiczność, bo serwer lepszy, ale wtedy wolałem zrobić jeden dłuższy rzut, niż wiele krótszych.
Tak więc nawet na starym serwerze dane generowały się, przy mniejszym obciążeniu 80ms, a wysyłały wielokrotnie dłużej.
Teraz można tu skombinować np. ZSTD, nie wspominając o większej dynamiczności procesu i ładowaniu gałęzi.
#8 pajper
Konferencje powinny działać
#9 daszekmdn
Wiadomości też tak samo :D ale wiem, że potrzebna jest jeszcze optymalizacja pod nowy serwer.
#10 pajper
Jest jakiś problem z dostarczaniem maili do Eltena, reszta powinna działać.
Przyznaję, ja potrzebuję świeżego umysłu, by do tego usiąść. Zajmę się tym rano.
Przepraszam za utrudnienia.
#11 nuno69
Trochę pic na wodę z tym nowym serwerem, ale zobaczymy. Moze jeszcze się ułoży :D
#12 papierek
może i tak, ale przynajmniej nie ma cyk, cyk, cyk
#13 pajper
Tylko ściśle nowy serwer nie był kupowany, by Elten przyspieszył jako taki, tylko by nie mulił, gdy jest zalogowanych 80-90 użytkowników. A to troszkę coś innego.
No i ja widzę dużą różnicę m.in. przy II, tylko to będzie można ocenić, jak tu więcej luda się pojawi.
#14 pajper
Maile powinny już działać. :)
#15 daszekmdn
Nie no, jest stabilniej. Generalnie pamiętam, że na starym serwerze były pewne ustawienia które zpowalniały program przy x zalogowanych aby działał stabilnie, tutaj pewnie pozmieniać starczy.
#16 papierek
no i generalnie lepiej zoptymalizować to pod nowy serwer i będzie git
#17 pajper
Różnicę najlepiej widać nie w tym, gdzie gra łącze, a zapytania SQL.
Przykładowo: wysyłanie wiadomości w konwersacji, II, takie tam.
#18 papierek
no tak, ale dla przeciętnego użytkownika nie będzie miało znaczenia. Raczej jest rozumienie takie, że skoro się zapłaciło za lepszy serwer, to będzie szybciej.
#19 daszekmdn
Nie działają wpisy audio na blogach.
#20 Puszkin
Nowe wpisy na śledzonych blogach 1: Jak wolno się one ładowały, tak wolno się ładują.