Mam kilka pytań związanych z nasłuchem, ogulnie to wątek na temat rozmów o nasłuchu ale. 1. Co można ciekawego usłyszeć nasłuchując? 2. Jak najprościej zacząć? 3. Ile kosztuje dobre radio nadające się do nasłuchu?
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
Zależy czego konkretnie chcesz słuchać. :) Jeśli zależy ci na dziwnych sygnałach, rozmowach krótkofalowców, stacjach numerycznych polecam na początek Tecsuna, ponieważ posiada modulacje wstęgowe LSB i USB. Na sam początek możesz zapoznać się z Web SDR, poszukać czegoś ciekawego lub posłuchać moich nagrań na youtube. Jeśli na nasłuchach transmisji cyfrowych np Tetra, nasłuchach przemienników czy słóżb lub korporacji, na początek wystarczy karta telewizyjna. Posiadam Not Only TV LV5T Deluxe. Do tej karty musisz posiadać antenę, bo ta z zestawu jest bardzo słaba. Jeśli interesują Cię wierze kontrolne samolotów również skorzystaj z Karty lub Tecsuna, wybór dowolny, ale odbiór tego typu sygnałów jest dość ciężki i nie zawsze się udaje. Później można sobie kupić skaner częstotliwości. Jeśli chciałbyś zrobić kilka DXów na FM możesz wykorzystać radio samochodowe, są do tego najlepsze. Jeśli chcesz robić Bandscany i interesują Cię zwykłe stacje od 87,5 do 108,0, zakup sobie Sencora. Jeśli interesuje cię zakres fal średnich polecam Sony CFD S50, to radiomagnetofon z wejściem AUX, odtwarzaczem płyt oraz kaset i radiem. Do DXów też dobry, zrobiłem na nim swego czasu kilka. Do fal średnich się nadaje. Do pasma VLF i LF odbiornik należy zmontować sobie samemu
Ile to kosztuje? Zależy co chcesz kupić: Mój Tecsun PL 660 kosztuje 599 zł, lecz polecałbym przyjżeć sie Tecsunowi S8880 za 1200 zł jeśli chcesz bardziej zaawansowany odbiornik do KF. Sencora dostaniesz za około 60 zł. Polecam, przy okazji w podróży możesz włożyć sobie kartę pamięci czy pendrive i słuchać muzyki, niestety tylko wspierany jest format mp3. Not only TV jak dobrze poszukasz znajdziesz za 50zł. Sony CFD S50 kosztował mnie około 300ZŁ.
Jak używać? O Sencorze podcast znajdziesz na Tyflopodcast.net. Obsłóga Tecsuna jest dość prosta, gdybyś miał jakieś problemy z jego obsłóżeniem daj znać a pomogę z PL660, o S8880 pytaj Gracjana. Karte telewizyjną musisz obsłógiwać za pomocą aplikacji SDR Sharp najlepiej na Win 7, ponieważ trzeba zmienić sterowniki od karty. Sony CFDS50 jest standardowym odbiornikiem który jest bardzo podobny w kwestii obsługi do innych sony.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
A co można zrobić na falach średnich? Nie mam tego soniacza, ale mam wieżę z auxem. Sorry za tak banalne pytania, ale w tej kwestji jestem kompletnym laikiem.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
Na falach średnich nadają zwykłe stacje, niestety w Polsce nic nie nadaje po za lokalnymi stacjami np w Krakowie. Najlepiej stacje słychać nocą, zagraniczne.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Pamiętam czasy, kiedy to w 2002 roku specjalnie czekało się na godzinę mniej więcej 18 kiedy to elegancko można było usłyszeć niemiecką stację mega radio.
Mega radio to klasyk był. Też czekałem. I te jingle!
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
Oooh taaak. Kiedyś nawet postawiłem puszkę z tymi jiinglami między piosenkami. To były czasy XD A teraz nigdzie tego nie mogę znaleźć. Bo jiingle poszły się kochać do nieba wraz z padem dysku.
Nie mniej jednak to nie jest radio przeznaczone typowo do nasłuchów choć fakt, na takich konsumenckich radyjkach zdarzało mi się działać w tym zakresie i to nie raz.
Możesz się przeprowadzić na tzw. zadupie, gdzie nie będziesz miał routerów, prądu, etc, wtedy naprawdę rezultaty będą nie złe. Inna sprawa, że modulacja am charakteryzuje się bardzo wąskim filtrem i tego niestety nie przeskoczysz. Tzn... da się to obejść ale im szerszy filtr tym bardziej słyszalna jest stacja z częstotliwości obok.
No to tym bardziej jak chcesz się pobawić w nasłuchy to się wyposaż w jakieś fajne radyjko. Ja bym ci sprzedał mojego soniacza, ale on jest w tak złym stanie, że tego się sprzedać nie bardzo da.
Antena wymaga dokręcenia, potęcjometry i sówaczki już nie domagają przez co lubi sobie zatrzeszczeć jak oszalały, no i jacki przestały działać w wyniku akurat moich zabaw z lutowaniem.