Nagrywamy

Dyktafony i rejestratory

Started by DJGraco 180 posts last post 4 months ago Page 9 of 9

#161 1 like

A skąd ty wiesz na czym się znam? W głowie mi chyba nie siedzisz, więc ty się nie wypowiadaj w ten sposób. Akurat Ollympusa używam odkąd mam pierwszy dyktafon 2012, więc?
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

No to bardzo interesujące. pseudowzmocnienie na 0, wyłączone limitery, wyłączone to wszystko inne, co się dało wyłączyć, zresztą było słychać po nagraniach. Drzwi się przesterowywały na wewnętrznych mikrofonach jak i na OKM.

Pamiętajcie, że różne rejestratory mają różne domyślne ustawienia wzmocnienia. Zasadniczo mikrofon trzeba wzmocnić zawsze, ale w zależności od sytuacji, konkretnego modelu mikrofonu to wzmocnienie powinno być różne i producenci różnie ustalają minimalne i maksymalne wzmocnienie więc przesterowanie konkretnej rzeczy jest takim sobie wyznacznikiem. To trochę tak jakby mierzyć moc komputera w oparciu o temperatury na procku albo szybkość kopiowania.

Porównywałem do zooma. 3/4 gaina na mikrofonach w zoomie, trzaskałem drzwiami i nic, 2/3 gaina na OKM, trzaskałem drzwiami i nic.

#165 1 like

Czyli najmniejsze wzmocnienie na lsp2 z mikrofonami OKM i przester jest, a 2/3 wzmocnienia na zoom z tymi samymi majkami i przesteru nie ma, dobrze rozumiem? Myślałem, że one mają po prostu słabe wbudowane i tyle.
po co mi sygnatura?

#166 Edited

Tak było. Zresztą przypominam Ci że z Tobą też to sprawdzałem.

A masz te nagrania?

#168 Edited

Już nie. To z 4 lata temu było. Ale mogę jakieś sporządzić jak się do UK wybiorę ponownie.

#169 Archived

Transcription

Witajcie. Chciałabym odświeżyć wątek, bo widzę, że tutaj się niewiele działo jakoś ostatnio. Chciałabym powiedzieć o moich nowych nabytkach, co mniej takich bardzo nowych, ale na gwiazdkę dostałam dwa lata temu. Rejestrator Olympus LST-4. Dziękuję Moatiemu D25 za wszelkie odpowiadanie mi na moje pytania związane z tym urządzeniem. Dostałam z drugiej ręki Zuma H1, z którego jestem całkiem zadowolona. Jedyną wadą tegoż jest to dużą dość, że nie gada, no i nie potrafię w tym ustrojstwie ustalić daty i godziny, co jest dla mnie bardzo irytujące. I może Wy wiecie, jak by móc ustalić datę i godzinę, bo prawdopodobnie mój telefon jest w stanie mi pomóc to wszystko szczytać jako tako. Aczkolwiek widzę, że się gubi. Oba telefony się gubią. iPhone'em ekran sprawa. Przeczytywałam aplikację Sync Assistant Home, natomiast w Androidzie bawiłam się Lookoutem. Widzę, że troszeczkę się gubi appka, aczkolwiek coś tam jestem w stanie nie uszczytać, więc jakbym ktoś powiedział krok po kroku. Którym przycisk mam nacisnąć, żeby wejść w to menu? I którym przyciskiem przestawić pozycję? Byłabym. Dziękuję. Bardzo wdzięczna. Także bardzo dziękuję i trzymajcie się ciepłutko.

Transcription

Dzień dobry, witam bardzo serdecznie, mam takie pytanie, zamierzam sobie zamówić ZOOM H1E i tam w tym ZOOM jest taka opcja low cut, ja się nie znam na dźwięku i w związku z tym mam pytanie, czym jest ten film, co to jest ta funkcja low cut, jak ona działa i prosiłbym o jakąś prezentację tego low cut, bo mnie to bardzo interesuje czy na przykład jakbym puścił muzykę z głośników, to czy by się ta funkcja jakoś przydała głośniki mam z subwooferem 2.1 i o co chodzi z tym filtrem low cut i jak by się to na muzyce sprawdziło, czekam na odpowiedzi

ogólnie rzecz biorąc wycina bas. Im wyższa częstotliwość, którą można w menu ustawić tym więcej tego basu ucina.

Pojawił się ostatnio nowy rejestrator od Zooma. H5studio.
Lepsze przedwzmacniacze niż w serii Essential, przewodnik głosowy dla niewidomych, dwa gniazda combo xlr, odpinana kapsóła xy tak jak w h6.

Szkoda, że te zoomy są tylko po angielsku

Rozumiem, że ten przewodnik głosowy jest na bazie sampli czy może pokusili się o TTS?
-- (DJGraco):
Pojawił się ostatnio nowy rejestrator od Zooma. H5studio.
Lepsze przedwzmacniacze niż w serii Essential, przewodnik głosowy dla niewidomych, dwa gniazda combo xlr, odpinana kapsóła xy tak jak w h6.

--
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Nie wiem, informacje wzięte z neta, ja nie mam tego rejestratora. Wszystkie recenzje jakie czytałem robili widzący i nie było w nich ani mowy o przewodniku głosowym. Informacja o przewodniku jest od Zooma bezpośrednio.

Coś mi się widzi, że raczej nie chciało by im się specjalnie robić tts pod funkcję przewodnika głosowego. Zresztą po cholerę? Komunikat ma być zrozumiały, a nie śpiewająco przeczytany. Na tym nie czyta się ebooków, tylko zwraca uwagę na komunikaty.

#177 1 like

Nie chodzi o śwpiewające zrozumienie, ale TTS czyta wszystko, po prostu czyta zawartość ekranu i czyta również nazwy dodanych katalogów czy plików, a sample nie, czytają tylko z góry podpisane elementy.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Do tej pory były sample więc spodziewam się, że również i w h5 tak będzie.

Pewnie tak, to ostatnio trend, zdaje się, że Olympus DM-7 to ostatni z tych co miały TTS na pokładzie, a szkoda.

Transcription

Odpowiadając na pytanie numer nabisa zoom którego ja posiadam i najpewniej wszystkie inne zoomy z tej serii gadającej są oparte na samplach widać to było szczególnie kiedy pojawiła się wersja firmware 2.0 i doszło sporo nowych funkcji i osobno trzeba było zaktualizować też krzyknik ekranu czy jak to nazwać no w każdym razie głosowe komunikaty bo w innym przypadku odkszytywane były błędne opcje nie te które były na liście część była też nie odkszytywana w ogóle więc na 99,9% jest to samplowane inna ciekawostka a propos zooma w wersji 2.0 pojawiła się możliwość nagrywania do mp3 nikt tutaj o tym nie wspomniał więc stwierdziłem że zrobię ja to wtedy w tym momencie i nieźle to nagrywa natomiast jest bardzo cicho to trzeba przyznać więc nie wiem komu potrzebne takie ciche nagranie chyba że sobie podbije po prostu w odtwarzaczu mi to tam nie przeszkadza bo ja sobie po prostu podbijam nawet mi się nie chce tego obrabiać no bo wave te 24 bitowe floaty jeśli dobrze pamiętam a nie czekajcie 32 bitowe chyba zoom ma chyba 32 bit float no to te 32 bitowe floaty są trudne w obróbce bo jak chcemy to później zbić to 16 bitowego wave flaka mp3 to trochę się trzeba namęczyć o tym kiedyś już mówiłem bodajże na blogu gdzieś jak to obrobić więc dobrze że ta funkcja mp3 jest bo później można ją łatwo odsłuchać nie zajmuje gigabajtów i tyle

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P