Nagrywamy

Dyktafony i rejestratory

Started by DJGraco 180 posts last post 4 months ago Page 6 of 9

#101 1 like

Transcription

No bo tak to jest z tymi kablami, że one się rwać lubią.

Transcription

Ja Was witam bardzo serdecznie właśnie z Olympusa ESP4, który udało mi się nabyć. Bardzo jestem z niego zadowolony, mam nadzieję, że dobrze mi słychać bez żadnych zarzutów. Dopiero teraz ten wątek odkopałem. Nie wiecie z czemu go nie miałem wśledzonych, a kiedyś go widziałem. No cóż, takie przypadki się zdarzają. No i co mogę powiedzieć? No, malutki jest, musiałem tylko do niego przedłużkę sobie nabyć, żeby nie był wpięty bezpośrednio w komputer, tylko żeby był pod przejściówką, no i jest pod przejściówką. No i co tu by mówić, rzec ujmując, jestem z niego bardzo zadowolony, więc tak właśnie brzmi mój Olympus ESP4. Dzięki za uwagę.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

A tak, jeżeli ktoś by był zainteresowany próbkami LSP4, to zapraszam na mojego bloga. Pożyczyłem sobie od Łukasza na parę dni ten rejestrator i troszeczkę nim rejestrowałem.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

Tylko mnie jedna rzecz w tym Olympusie dziwi. Dlaczego? Bo ja mam mikrofony do siebie teraz i dlaczego w prawym mikrofonie jakby lewy kanał słychać, a w lewym jakby prawy. Ale tak to jest w porządku.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

No ja właśnie też tak mam, że jak mam podłączony Olympus do karty dźwiękowej, to kanał lewy jest kanałem prawym, a kanał prawy jest kanałem lewym. Nie wiem dlaczego tak jest, ale tak się właśnie dziwnie robi.

Transcription

no i to właśnie mnie dziwi ale tak to jest wszystko w porządku naprawdę jeszcze dzisiaj pójdę do Arkadii i kupię sobie jakiś najtańszy mikrofon z czekiem i w wątku o mikrofonach później wezmę i nagram się z mikrofonu podpiętego pod Olympusa zobaczę jak to nagrywa DJ Dennis mówił, że może być tak, że Olympus ma pewne lepsze parametry z tego co zrozumiałem niż karta dźwiękowa w komputerze, aczkolwiek ja do tej pory używałem karty dźwiękowej z Kreativa, czyli karty dźwiękowej zewnętrznej no cóż, zobaczymy jak to będzie wyglądać, jak kupię sobie ten ów mikrofon

#107 1 like

Transcription

Dla tych, co nie wiedzieli, to powiem, że Zoom bo tak, mówię o H2n musicie wiedzieć, ci, co nie wiedzą, że on ma pięć mikrofonów dwa XY wbudowane powiedzmy z jego przodu i trzy z tyłu, w sensie jakby po prostu się różni do tym, że są dwa z przodu tylko a jakby ja tu się zawsze śmieję, że tak Olympusy wcześniejsze miały dwa mikrofony nowe Olympusy mają trzy mikrofony a Zoom ma jedno i drugie bo H2n bo ma dwa mikrofony jakby z jednej strony i trzy mikrofony z drugiej strony no i dla tych, co nie wiedzą do końca, to w H2n można wybierać, że można nagrywać dwoma tymi przednimi lub tylko tymi trzema lub można nagrywać wszystkimi pięcioma lub ewentualnie można nagrywać tymi dwoma przednimi i tym jednym środkowym jakby z drugiej strony bo da się wyciszyć całkowicie te boczne mikrofony tylnie no po to to wszystko wyjaśniałem, bo jak podłączył no bo tak generalnie w Zoomie jest tak ustalone, że podłączone mikrofony bineuralne czy jakiekolwiek inne w sensie chodzi o mikrofony zewnętrzne zastępują nam mikrofony te dwa te przednie te XY no więc, żeby nagrywać bineuralnie trzeba go przestawić w tryb XY że tylko nagrywa tymi przednimi mikrofonami i tyle ale ostatnio odkryłem ciekawą rzecz na początku nie chciałem wierzyć Dawidowi Pieperowi który mi o tym mówił w sumie, znaczy nie sprawdziłem nawet tego za bardzo ale tak przypadkowo sprawdziłem, że po ustawieniu go nagrywania w tryb wszystkimi pięcioma mikrofonami myślałem, że jak podłączę mikrofony zewnętrzne to on je zignoruje ale nie, stała się rzecz bardzo może być to przydatne, nie wiem jeszcze do czego nie wpadłem na to ale może to być do czegoś przydatne że po podłączeniu po ustawieniu go w tryb nagrywania pięcioma mikrofonami i podłączeniu mikrofonów bineuralnych po prostu mikrofony przednie się wyłączyły ale te mikrofony trzy tam z tyłu to dalej nagrywały czyli można uzyskać takie nagranie aha i jeszcze mało tego Zoom ma też taki tryb który pozwala nagrywać z tych pięciu mikrofonów co daje mniej więcej tyle, że i można nagrywać w dwóch plikach i to daje mniej więcej tyle, że osobny mamy plik z tych przednich mikrofonów a osobny z tylnych no i można nagrywać taki plik że wszystko jest zmiksowane razem a można tak ustawić żeby on oddzielnie nagrywał a czemu ja o tym wszystkim mówię no bo po podłączeniu mikrofonów zewnętrznych jakby mikrofony zewnętrzne robią za przednie mikrofony niezależnie w jakim trybie by Zoom nie był ustawiony jeżeli Zoom będzie ustawiony w trybie nagrywania tylko tymi trzema mikrofonami z tyłu no to oczywiście po podłączeniu mikrofonów zewnętrznych się nic nie stanie w sensie takim, że będą nagrywały te tylne mikrofony ale jakby w trybie nagrywania trzema mikrofonami nie będzie tych bineuralnych wyłapywał ani żadnych innych zewnętrznych ale w trybie nagrywania właśnie pięcioma mikrofonami i po podłączeniu mikrofonów zewnętrznych można go tak ustawić żeby on miał plik osobny z mikrofonów bineuralnych i plik osobny z tych trzech mikrofonów w Zoomie co może dać naprawdę ciekawe efekty tylko jeszcze nie mam pomysłu jak to można by było wykorzystać bo skoro mam mikrofony bineuralne na sobie, na uszach to po cholerę mi jeszcze nagrywać tymi mikrofonami z Zooma ale mogłoby to mieć już większe zastosowanie gdybyśmy podłączyli w ogóle jakiś inny mikrofon stereofoniczny czy nie stereofoniczny o ma to zastosowanie gdybyśmy na przykład podłączyli to ale głupi jestem no to nie wpadłem w sumie ale mogłoby to mieć zastosowanie takie że jak podłączam Zooma do miksera i chcę mieć jednocześnie tylko to trzeba było jakoś dobrze rozplanować żeby to się nie sprzedało i w ogóle żeby to miało sens takie nagranie ale jeżeli na przykład chcę mieć nagranie z miksera bo podłączam Zooma do jako wejście liniowe jednocześnie od zbiórów mikrofonów Zooma no to można go ustawić w tym tryb pięciu mikrofonów i wtedy wejście liniowe o mikrofonowe zastąpi te przednie mikrofony a tylnie do danej nagrywać tylko ja wtedy już trochę mi się kończy repertuara zastosowań bo wtedy bym musiał podgłośnić wejście a w momencie nagrywania jako wejście liniowe tak naprawdę powinniśmy maksymalnie ściszyć poziom wzmocnienia jakby zmniejszyć ale może można podłączyć na przykład jakiś właśnie mikrofon do Zooma a mimo to chcieć żeby jeszcze Zoom zbierał sobą sam a można hmm z różnych perspektyw mieć zbiór zebrany właśnie to podłączyć sobie jakieś binauralne i jeszcze zostawić go w tym trybie pięciu mikrofonów i żeby te trzy dalej zbierały no nie wiem nie mam pomysłu ale bardzo ciekawa funkcja w sensie bardzo ciekawa możliwość nagrywania w ten sposób

po co mi sygnatura?

Transcription

Witajcie. No, to brzmi interesująco. Ja, gdyby nie to, że tam jest, zdaje się, wejście jackowe, wykorzystałbym to choćby w taki sposób, żebym postawił jakieś dwa mikrofony po lewej i prawej stronie widowni i tymi mikrofonami bocznymi nagrywał jakieś oklaski, a w drugim nagraniu miał całą resztę i potem, oczywiście nie miał to w dwóch oddzielnych plikach, a później zrobił taki miks koncertu na zasadzie słuchoklaski, wyłączał mikrofony z sali i robił mi to boczne, a na resztę lecą na przykład te mikrofony 3. Tylko tu jest problem jacków, no bo większość lepszych mikrofonów profesjonalnych wchodzi na XLR. Ale, no, może dałoby się coś z tym zrobić. Takie coś widzę na przykład. Ja pewnie bym z tego skorzystał, nawet właśnie to, żeby... w jakimś festiwalu zgrać z miksu i właśnie zgrać z sali. Bo z sali jest słać tło, a z miksu są zgrane mikrofony, które wchodzą. Ale, no cóż, no właśnie na przykład. No to chyba tyle. Fajny pomysł.

Transcription

O kurcze, Piter, to co teraz ty mówisz to jest ciekawe, naprawdę. Bardzo mnie tym zaciekawiłeś, szczerze ci powiem. No naprawdę powiem ci, że to akurat jest bardzo ciekawe.

Transcription

Czyli ZOOM H2n mam podobną możliwość do nagrywania jaką ma ZOOM H6. ZOOM H6 to już jest taki profesjonalny rejestrator, on kosztuje około 1600 zł, mniej więcej coś takiego. On ma wejście XLR już i można nagrywać się, jeśli dobrze pamiętam, do sześciu ścieżek. Czyli tak jak tutaj Piter mówił, że możemy sobie nagrać tło sali, a w innej ścieżce w ogóle mogą być oklaski. No i tutaj XLR-ami sobie możemy to połączyć. Jak dobrze wszystko pójdzie, za dwa, dwa i pół tygodnia będę miał możliwość testowania właśnie takiego ZOOM H6, więc coś tutaj się na blogu pojawi. A co do H2n, to można by było pokombinować. A propos dwóch mikrofonów. Kupić dwa porządne dla jacka i spróbować, nie wiem oczywiście jak by to zadziałało, bo nigdy się tak nie bawiłem, taką rozgałęźkę wpiąć do wejścia liniowego, żeby nagrywać na zasadzie podłączenia mikrofonu do tej rozgałęźki. Nie wiem, nie wiem, by to było, bo tak się nie bawiłem, ale taki mi właśnie przyszedł pomysł, że można by było się tak pobawić. Napisy by Jacek Makarewicz

Transcription

A, ja mam chyba normalnie, że jak to mam odwrócone jakby ekranem do siebie, to po prostu mam tutaj w prawo i tu w lewo. I zdaje się, że to w ten sposób właśnie słychać i że tak to po prostu działa.

#112 Archived

Transcription

Witajcie. Ja, jak i dyktofen nam, to jest Olympus DM670, ale zamierzam go zmienić, bo chyba już dokonam swojego żywota. I takie od razu pytanie do Gracjana, żeby potem nie było nieporozumień. Czy ten wątek służy tylko do dzielenia się informacjami na temat tego, jakie mamy sprzęt i jakie polecamy, czy też pytania na temat problemów z nimi związanych. Pozdrawiam.

Transcription

W sumie tak naprawdę ten wątek może być i o tym i o tym, chociaż w sumie ja się tak zastanawiam czy nie utworzyć nowego wątku pod tytułem problemy z rejestratorami. Nie, nie, nie, nie, nie, za dużo wątków by było, nie, w tym wątku po prostu rozmawiamy i o tych jakie polecamy i ewentualnie możemy mówić jakie mamy z nimi problemy i inni użytkownicy będą starali się takie problemy rozwiązać. No ja mówię, ja osobiście żadnego z tych, żadnego Zuma, żadnego Olympusa nie mam jeszcze obecnie, po prostu jeszcze nie mam. Mam tylko maliski na 100x300. To 12, ale cóż, do rejestratora temu uhuhu, daleko.

#114 Archived

Transcription

Witam. Dzięki za informację w sprawie wątku. Już mam od razu parę pytań, albo w sumie jedno. Powiedzcie mi, gdzie znajdę jakąś listę lub czy sami wiecie, jakie Olimpusy aktualnie mają w sobie przewodniki głosowe? Czy jest to tylko rodzina DM, czy też inne serie, czy jak to nazwać? Bo szczerze mówiąc nie wiem, a szykuje się prawdopodobnie zmiana w strzęczu, bo mój Olimpus po prostu umarł. Nie chce się w ogóle włączyć i po prostu nie działa i koniec. Komputer go jakoś tam widzi, ale to też z ciężkimi bólami, także obawiam się, że nic innego nie zrobię. Na baterie żadne nie reaguję. No, zrozumiem, że dlatego pytam o dyktofony, bo nie zależy mi na żadnych rejestratorach, zoomach czy innych takich. Bo głównie chcę to mieć do takiego po prostu nagrywania czegokolwiek. A nie do jakiegoś procesjonalnego nagrywania. Także nie wiem za bardzo, gdzie takie listy szukać. Ta strona Olimpusa jest średnio przejrzysta jak dla mnie. No, jak kiedyś do nich zadzwoniłam, to nie wiem, czy tak po prostu mi doradzili, bo chcieli to fachowo potraktować mnie, czy jak... Widocznie rzeczywiście nie polecali, ale chciałam kupić właśnie w 2015 model Olimpusa DM5. Ale właśnie nie go nie polecili. DM5? Tak, DM5. Nie, DM5, tak. Ale nie go nie polecili, bo że tam niby jest krzyczystki nie bardzo wyczuwalne i coś tam, coś tam. Musiałam kupić. Musiałam kupić. Znaczy, musiałam. No kupiłam w rezultacie ten stary DM670. No, ale... No. Po czterech latach w końcu miał prawo... Prawie czterech latach w końcu miał prawo powiedzieć, co to. Także jak wiecie, jakie to modele mają, to poszukam. Bo powiem szczerze, że szukałam na Allegro, ale nic nie mogę znaleźć w tych opisach. Dobrze, że można je kupować w mediamarktach i media innych tam. Że to nie jest tylko dostępne przez firmy do sprzętów specjalistycznych, bo ceny to nie mają. Z kosmosu. Więc w najgorszym wypadku będę musiała po prostu pójść do takowego sklepu i kupić osobiście. No. Pozdrawiam.

Transcription

Witajcie, co do Olympusów to przewodnik głosowy mają Olympusy DM, DS i LS chyba z wyjątkiem LS20 słyszałem, że on nie ma przewodnika tylko ma kamerkę ale nie jestem dokładnie do końca tego pewien więc tak na 95% mówię, że on przewodnika nie ma głosowego a reszta ma serii LS aha i poza LS100 LS100 ma przewodnik głosowy tylko po angielsku bo reszta ma też przewodnik głosowy po polsku w sprawie numer 2 kupiłem sobie niedawno Zooma Hayden N już go tutaj prezentowałem na blogu troszeczkę głównie na razie z mikrofonami binauralnymi Sond Professional i Roland CS9EN ale też będą prezentacje jeżeli chodzi o mikrofony Zooma w skrócie o tym Zoomem mogę powiedzieć, że to jest bardzo prosty dyktafon, jeżeli chodzi o obsługę, dlatego, że tutaj żadnej filozofii nie ma, możemy sobie sami włączyć limiter, low cut i też tak zwane markery są gdzie możemy sobie zaznaczać markerami dane nagranie od, do jeszcze tego tak do końca nie testowałem dostajemy też gąbkę ochronną, pokrowiec statyw i papiery plus kabel kabel to jest dobry plus, fajny bo jest to micro USB, tak jak na androida i nie jestem pewien, ale będę musiał to sprawdzić czy Zoom Hayden N może chodzić z power bankiem na zasadzie, że nie mamy baterii wyjmujemy baterię i nagrywamy tylko przy użyciu power banka to muszę sprawdzić bo tego nie jestem pewien co jeszcze żeby tak na szybko Zoom Hayden N ma dwa mikrofony, ale mi się wydaje że troszeczkę nagrywa czyściej i jaśniej niż Olympus w ogóle nawet mnie słychać założyłem jakoś tak jaśniej z Zooma niż z Olympusa no i on tak jak już Zoom H1 H2N H6 nie wiem jak te inne Zoomy H1 i H4N ma jeżeli chodzi o sterowanie głośnością kółko i to będzie na tyle jeżeli chodzi o Zoom Hayden N będą wpisy na bloga oczywiście z wybudowanych mikrofonów plus jeszcze mam zamiar kiedyś tam zrobić podcast na temat Zooma tylko muszę mieć więcej próbek z wybudowanych mikrofonów

#116 Archived

Transcription

Witam. Dzięki Mateusz za informację. Bo już się bałam, że te LS nie są udźwiękowione wszystkie. Chociaż te LSki to już są chyba bardziej rejestratory niż dyktofony. A jak wygląda w tych LS-ach sprawa właśnie z wyczuwalnością przycisków? Bo chyba nie na co do nich dzwonić, tylko po prostu lepiej zapytać się osoby, która go ma, nie widomej i wtedy to bardziej wytłumaczy, bo oni mogą powiedzieć różne rzeczy. Bardzo bym się zaciekawiła z tym zoomem. Że prawdopodobnie na możliwość nagrywania przy pomocy powerbanka to by była fajna opcja. A co do tego, że nagrywa jaśniej od Olympusa. No niestety, ale prawdopodobnie mam na to wytłumaczenie. Bo z tego co pamiętam i oglądałam kiedyś zoomy, a to było w prawdzie dawno i pewnie one już są. Chociaż raczej budową się nie zmieniły. Ale Olympusy mają przysłonięte bardziej te mikrofony obudową. I... Ten, który ja miałam. Nie wiem jak te nowsze wyglądają, bo ich nie widziałam. Ale... Jest możliwe, że mogą nagrywać mniej czysto jak zoom. Zoomy mają te mikrofony troszeczkę inaczej ustawione. I też pewnie troszeczkę inaczej zbudowane. Także pewnie też z tego... No podcast fajna rzecz. Ja tak jak mówię, nie jestem przekonana do zoomów, ale... Zobaczymy. Ja potrzebuję po prostu... ...dyktatora, żeby móc nagrywać... ...tak właśnie wszystko i nic. Nie mam jakichś konkretnych... ...no jakichś konkretnych... ...tych... ...po prostu przeznaczeń, tak? Co trzeba też do nagrać? No muszę się rozejrzeć w takim razie. I ewentualnie... ...powiedz mi Mateuszu, czy Ty te wszystkie dyktofony kupowałeś przez firmy... ...stacjalistyczne, czy... ...tak jak myślałam, w jakichś sklepach stacjonarnych, Media Expert, Euro? Bo mam możliwość do takiego sklepu pojechać. I jeżeli tylko te dyktofony będą na... ...ridoku... ...to chcę je wszystkie pooglądać, jakie tam są. Właśnie względem tego, jak one... ...działają. To znaczy, jakie one mają przyciski. No nie chcę kupić kota w worku, żeby się potem okazało, że ja sobie nie będę mogła z nim dać się rady, no nie? Więc tak trzeba będzie zrobić. Jeżeli jest taka możliwość, że one są... ...w tych wszystkich właśnie sklepach, to... ...to ja chętnie się przejadę i zobaczę. No mówię, mam takie możliwości. I nie ma problemu, mogę jechać, mogę tam siedzieć, nie mam problemu. Nawet 3 godziny i... ...oglądać po prostu, niestety. Ale to jest rzecz... ...poważna. Dzięki za... ...w każdym razie dzięki za informację i będę pamiętać. LS100... ...ma po angielsku, a LS20 nie ma. Okej, dzięki.

Transcription

A więc tak, serie LS to są rejestratory i co do przycisków, są spokojnie te przyciski wyczuwalne, jak najbardziej ma właśnie przed sobą Olimpus RS14, w dół, w górę, prawo, lewo, wybierz, czyli joystick, nagrywanie, stop, play i trzy przyciski, a po prostu ustawienie jeszcze z menu. I takie pokrętełko to zmiany trybu nagrywania, czyli tam tryb smart, tryb manualny, tryb szybki, tryb tunera, czyli że możemy sobie na przykład stroić, chyba stroić, nie jestem do końca pewien instrumentu od tego Olimpusa, tylko że to niestety dla nas jest w ogóle niedostępne, więc tego tunera to w ogóle przestawimy na tryb tuner i w ogóle Olimpus tam milczy. No i oczywiście Olimpus. No i tak on sobie gada. Jest na początku wątku instrukcja Olimpusa. Opisywałem do czego służy funkcja krok po kroku. A propos RS14. Teraz tak, co do kupna. Olimpusa RS14 kupiłem w sklepie MX Music w Galerii Krakowskiej. Zoomy H2 i H1N kupiłem prywatnie. Olimpusy powinny być w Media Markt, tak mi się wydaje, bo wiem, że gdzieś tam LSP2 kiedyś mi się obiło, że on tam jest. To było gdzieś w październiku 2018, więc teraz to nie wiem jak to jest. Był gdzieś za 700 złotych wtedy. LSP2 miały wyjść z produkcji, ale jest jego młodszy brat LSP4, który się różni tylko tym, chyba dwoma rzeczami, że ma teksturę wyciszenia i chyba pliku, czego LSP2 chyba nie ma. I... I... I... I... Może nagrywać w flakach. No i chyba tyle, jeżeli chodzi o różnice LSP2 i LSP4. No i jest teraz troszeczkę droższy, bo około chyba tysiąca, tysiąca iluś tam złotych. Jakoś tak cena mniej więcej oscyluje. 1200 gdzieś. Widziałem 900. No mniej więcej coś takiego. Zoomy. Jeżeli chodzi o Zoomy, to nie wiem czy w Mediamarkt będą. Zoomy mi się wydaje, że to będą bardziej w sklepach muzycznych. Chociaż... Nie wiem. Nigdy nie patrzyłem jakoś tam w Mediamarktach za Zoomami, bo Olympusy to jakieś tam różne były. To, to akurat wiem.

Transcription

Dzień dobry, dzień dobry, przepraszam za ziewanie, ale jakoś jest późno, w każdym razie wyszły nowe rejestratory Tascama DR-05X, DR-07X i DR-40X wyszły na targach muzycznych NAMM Show 2019 w Kalifornii, w Anaheim, ponieważ właśnie się owe targi zakończyły, rejestratory jako nowości wspierają, a czy wspierają, mają nowe mikrofony, które teoretycznie są mikrofonami jakby jednocześnie AB i XY, AB to jest technika mikrofonowa polegająca na tym, że są dwa mikrofony dookólne, umieszczone w odległości no 30, 40, 50 centymetrów od siebie, a druga technika XY to są mikrofony tak zwane kardioidalne, czyli mikrofony kierunkowe, umieszczone mniej więcej w tym samym miejscu, tylko one są pod kątem w stosunku do siebie no 90 stopni. Są dwie takie techniki, które są najczęściej spotykane. Jak to niby Tascam zamierza rozwiązać? Nie wiem. No ale podobno coś takiego jest. Zobaczymy jak to będzie chodzić, zobaczymy czy to gdzieś będzie się dało przetestować i czy to nie jest jakaś wielka lipa, no ale cóż, ponoć jest coś takiego. Pozdrawiam.

Transcription

Witajcie. Przepraszam was za mój głos, bo mam chore gardło i trochę mogę brzmieć nie bardzo. Ja mam dyktafon, który nazywa się Wiktor. No i cóż, nie jestem może jakoś mega z niego zadowolona, ale do nagrywania w szkole muzycznej, powiedzmy, albo do nagrywania jakichś potrzebnych rzeczy pod tytułem czasem czegoś na lekcji czy coś, wystarcza, chociaż szczerze mówiąc, daleka nie bardzo cokolwiek na nim słychać i w ogóle jakość nagrań z niego jest dosyć słaba. Kiedyś wam zaprezentuję. No ale na razie mi wystarcza. Pozdrawiam.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

Transcription

Witajcie, dopiero się nagrywam. Teraz jakoś dokopałem się do tego wątku. Od jakiegoś sierpnia 20 mam Zuma H2n. No i powiem Wam, że ten Zoom dużo wygrywa pod względem wbudowanych mikrofonów. Bo wiadomo, że minimalność jest taka sama, ale tak. Nagrywałem nim wystawiając go przez okno w pociągu. Jest pokazany wpis. Będę musiał jeszcze pociąć fajerwerki, bo to jest długie, więc będę musiał się w końcu za to jakoś zabrać. Ale zobaczymy, na pewno to zrobię. I jest dużo różnych takich wpisów, gdzie Zuma się za bardzo przestelować nie da. Będę musiał jeszcze go potestować na tej windzie tutaj na Lesznie, gdyż to jest dosyć specyficzna winda i podłoga się lubi przestelować i trzeba będzie to stestować, przejechać się tą windą, czy on ją przesteluje, czy nie. Bo tak, Motorola przestelowała, Olympus RS14 z binauralnymi przestelował, a zobaczymy jak Zoom, bo z Zoomem mi się jeszcze nie udało nic tam przestelować. Wiadomo, że jeżeli byśmy dali na jakąś większą maksymalną głośność, to tak, ale jeżeli nagrywam tak jak Olympusem, czy tak jak, nie wiem, Zoomem H1n, to H2n wygrywa, bo się ani autobuskiem nie przestelował, gdzie w Olympusie się to zdarzyło. W H1n znowu jakieś dziwne szumy mi się wkradły, jak podgąsiłem gripperem. No więc. Może jeszcze uda mi się dzisiaj tą windę nagrać, jak się zmobilizuje, wyjdę sobie z Zoomem i przejadę się od piątego na partę i z partego na piąte i na czwarte i zobaczymy, jak to będzie wyglądało. No, polecam Zooma, no tylko wiadomo, on nie gada i to jest niestety ból, ale to... Naprawdę nagrywanie pełnej panoramy, czyli pięcioma mikrofonami, to niestety, ale Zoom tutaj ma konkurencję dla Olympusa. No wiadomo, że jest też H6, ale H6 jest wielka, to bez sensu, jak H2n może zrobić to samo. Tam ma trzy czy cztery tryby nagrywania. Więc jest to jak najbardziej do oglądnięcia. No i teraz, jak mi się popsu jakiś rejestrator, to będę kupował Zoomy lub jeszcze mógłbym się skłonić ku Rolandowi lub Tascanowi, ale Olympusy za bardzo nie, bo niestety strasznie się potrafią przestanowywać, w szczególności te LSP4, LSP2, LSP3, LSP4, LSP4, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP3, LSP Lokatem jest o wiele lepiej. Ostatnio na blogu binauralnym nagrania użytkownika Lukasz1993258 bardzo pięknie wyszło, ale fakt faktem Olympus potrafi jakiś gdzieś głupi przester zrobić. Nie wiem, jak by się zachował na koncertach. Jeżeli gdzieś kiedyś by tu był jakiś koncert, a jeszcze będę tu mieszkał, to nie umieszkam sobie od Lukasza pożyczyć Olympusa i stestować. No a jeżeli nie, no to będziemy jakoś kombinować, żeby ktoś gdzieś coś nagrał.