Transcription
Witam serdecznie, odświeżam wątek, kiedyś, nie pamiętam czy to w tym wątku, wspominałem, że lubię słodycze różne.
Teraz, po pewnej przerwie, mogę znowu próbować, smutować różnych słodyczy białoruskich.
Ci, z którymi rozmawiam, często wiedzą, że lubię też jeździć, podróżować, czy właśnie po domach kultury, szukam tożnych płynów.
Z muzyką, na przykład, i podobne.
Trafiłem na takiego pana, z Białorusi, który sprzedaje, i to od niedawna zaczął sprzedać, bo wcześniej była tylko chałwa, albo sezamki, a od niedawna, taki bardzo dobry, zaczął sprzedać, takie zefiry w czekoladzie.
Naprawdę, wprawdzie sześć, cztery, dziesięć złotych, ale one naprawdę, bardzo smakują.
I to nie jest taka mała bułeczka, to nie jest taka mini bułeczka, to jest taki, nie umiem tego wytłumaczyć, jak to wygląda, ale to jest taki, bo to jest nie taka mini bułeczka, to kształci kulki zrobione, coś takiego.
I to jest tak dobre, te zefiry, bo to się nazywa zefir, zefiry w czekoladzie, to jest tak przepyszne, że jak tylko mam pieniądze i jadę gdzieś na rynek.
I jak mam ochotę, to właśnie idę właśnie do tego pana.
I druga rzecz, niedawno na białostockiej giełdzie, ponownie pojawiły się stoiska białoruskie.
Może nie w takiej ilości, jak były przedtem, ale jest jedna z stoisk, to gdzie raz kupiłem bardzo dobre cukierki, takie czekoladzkie.
Z nadzieniem o smaku czarnej porzeczki.
Pychota.
Oj, jeśli coś będzie nowego, czy kiedyś może się przejadę sam, nie wiem, to może coś nowego kupię, czego tutaj nie przywożą.
Czy może kiedyś coś zamówię, czy kiedyś.
Ale te zefiry i te cukierki, to naprawdę bardzo dobre.
Bardzo, bardzo polecam.
To na dzisiaj tyle.
Jak mówię, jak coś mi jeszcze posmakuje, to się tutaj dogram.
Aha, i jeszcze bardzo mi smakują takie orzeszki w cieście.
I takie mini bułeczki słodkie, nadziewane budyniem owocowym.
Lub taki bułka drożdżowa, zrobiona z omletu.
Nadziewana budyniem, może to pójść w cymesie.
A te bułki i orzechy, to może to pójść w pitarni kraska.
Naprawdę bardzo, bardzo dobre.
To na dzisiaj tyle.
Pozdrawiam.