Eksperymentalnie, konferencje przez stronę
Back to Archiwum Eltena#61 pajper
Myślę, że na razie w takim razie po prostu będę rekomendował używanie strony na FF, w tle gdzieś tam próbował rozwiązać problem Chrome.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#62 papierek
Nie przejdzie. Coraz więcej osób używa chrome na desktopy, a na androidzie chrome jest główną przeglądarką. Poza tym, skoro nawet na safari na większości testowanych iphoneach działa to dużo gorzej, niż firefox, to raczej problem jest bardziej naglącym, a strona raczej traci bardzo na użyteczności.
Pomijając fakt, że nawet jak się używa firefox, to po od kilku do kilkunastu minut i tak zaczyna ciąć i trzeba używać f5, żeby to odświeżyć.
#63 papierek
A, no i warto dodać, że problem jakby dotyczy reszty przeglądarek na chromium tj. edge np.
#64 balteam
Oj tam, w końcu coś działa lepiej na fire :)
Na moim andku jak łączę się z kostnymi słuchawkami bluetooth to w ogóle nie słyszę dźwięku na nich.
Jeśli już jestem połączony, to słyszę, chociaż niestety mikrofon jest z telefonu.
Fajnie, że zwrotki bez słuchawek nie ma.
#65 papierek
Przetestowałem to raz jeszcze z Ff. Posiedziałem tak z 10 minut, wszystko działało niby dobrze, po czym po tych 10 minutach, czy może dłużej zaczęły narastać opóźnienia, wszystko zaczynało się tak coraz bardziej ciąć i tylko reconnect rozwiązywał problem. Czyli na FF też nie chce to to działać stabilnie.
#66 pajper
Rozumiem. Dla mnie priorytetem jest w takim razie rozwiązanie opóźnień na FF. Na chwilę obecną, gdy to będzie rozwiązane, remedium jest ładny alert, że nie łączysz się z FF, a FF działa najlepiej więc zalecam przełączenie na Ognistego Ptaka.
Potem można rozwiązać problem, ale póki co najważniejsze jest dla mnie, że działa lub działać może z czegokolwiek.
#67 papierek
No cóż. Mało kto zmieni przeglądarkę, żeby akurat wejść na konferencje, ale to już jak uważasz. Jedna przeglądarka, na której będzie to działać, to trochę mało. Ale przynajmniej jest na wszystkie platformy. No i może po rozwiązaniu problemów w FF, może rozwiążą się przy okazji jakieś inne.
#68 papierek
Chyba, że problem jest gdzieś głębiej. Na serwerze, z miksowaniem strumieni czy coś, a nie ze samą stroną. Bo przez centralkę jak się dzwoniło też się potrafiły cuda dziać.
#69 nuno69
Dla mnie w takim razie funkcja skreślona. Dziękuję za tę chwilę testów, którą razem mięliśmy.
#70 pajper
Dla mnie, kiedy uda się rozwiązać problem z FF, będziemy mieli tymczasowe, ale dość dobre rozwiązanie. Bo FF jest na każdą platformę, więc jak ktoś z mobilki będzie chciał tu wejść, ma konkretną możliwość. Raczej dotyczy to na razie tylko użytkowników Eltena, ale lepszy rydz niż nic.
Kiedyś będzie można się zająć Chrome, ale dla mnie priorytetem jest by dobrze działało cokolwiek.
#71 papierek
No nie wiem, kto będzie chciał pobierać specjalnie firefox na IOS, żeby akurat korzystać z eltenowych konferencji, bo na komputer to jeszcze jeszcze.
Pocieszam się tylko, że może rozwiązanie na firefoxie pomoże też innym przeglądarkom.
#72 monstricek
Myśle, że racziej nikt nie zainstaluje ff tylko dla Eltena.
#73 pajper
Jak dokładnie objawia się narastanie opóźnień na FF? Dotyczy wejścia, wyjścia czy obydwu? Czy ten sam problem dotyczy trybu oszczędzania łącza? Nie udało mi się tego odtworzyć.
#74 tomecki
W sumie ciekaw jestem czy fakt, że na tych testach, do których dałem link wszystko bangla może cokolwiek dać. Tj biorąc pod uwagę to, że ma to to dostępny kod źródłowy, może da się z tego jakoś skorzystać. No i co z tym wyłączeniem odszumimacza, bo w tych testach jest odpowiednie pole wyboru, które rzeczywiście powoduje znaczną poprawę sygnału. Przy najmniej u mnie na smartfonie.
#75 Julitka
Niestety tak samo uważam. To trochę, mimo wszystko, nie fair, chociaż FF królem zawsze będzie. :)
-- (monstricek):
Myśle, że racziej nikt nie zainstaluje ff tylko dla Eltena.
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#76 daszekmdn
Nie chcę zabrzmieć nie miło ale program tworzysz dla użytkowników, więc praca nie może zależeć od tego jaka przeglądarka czy system jest Twoim ulubionym.
#77 Monia01
To nawet nie tyle chodzi o to, że dla użytkowników, ale raczej o to, że jak tworzysz cokolwiek, to tak, jakby praktycznie nie było nic albo przynajmniej bardzo niewiele. Bo z firefoxa faktycznie raczej się na mobilkach nie korzysta. Sama mam zainstalowanego, ale tylko dlatego, że chciałam sprawdzić, jak wygląda, a że choć mi nie przypasował zupełnie, to jednak nie przeszkadza, że jest, no to sobie jest. Gdybyś zdecydował się na rozwiązaniem problemów z przeglądarkami opartymi na chromium, zwiększyłaby się liczba użytkowników konferencji przez stronę, a tym samym efekty Twojej pracy byłyby zdecydowanie bardziej owocne i faktycznie ktoś y z nich korzysta
🇺🇦 🇵🇱
#78 pajper
Nie, źle mnie zrozumieliście. Tu nie chodzi o antypatię do Chrome czy coś takiego.
Po prostu wygląda na to, że problemu nie ma na Firefoxie. W pierwszej kolejności moim priorytetem było umożliwienie Eltenowiczom łączenie się do konferencji z mobilek. Też wolałbym, by wspierane były natywne przeglądarki, ale jeśli działa cokolwiek, dla mnie to już teraz jest sukces, bo jest jakaś alternatywa. Znaczy są ponoć błędy i z FF i będę nad nimi pracował. Ale lepsze jest coś niż nic.
Nie planuję machać na to ręką i stwierdzać, że skoro Chrome nie działa, to niech nie działa do końca świata. Ale dla mnie najważniejsze i priorytetowe jest by działało cokolwiek, a dopieszczanie Chromium już jest dużo mniej ważne.
W sumie potencjalnie niewielka jest różnica między instalowaniem, jak to sugerowano, dedykowanej aplikacji tylko do konferencji, a dedykowanej przeglądarki, chociażby miała być używana tylko do konferencji.
#79 balteam
ale w świadomości ludzi jest duża różnica, tak czy tak jak i tak postarasz sie problem rozwiązać to luz.
#80 nuno69
Dokładnie. Jeżeli widać, że zamierzasz pracować nad rozwiązaniem to git.