Oprogramowanie

defraggler i optymalizowanie dysku ssd

Started by mojsior 28 posts last post 8 years ago Page 1 of 2

Witajcie.
Dzisiaj zainstalowałem sobie program defraggler od piriformu i takie pytanie mam, czy powinno się optymalizować dysk ssd, czy jest to opcja która mogła by zaszkodzić dyskowi.

acha, tak apropo samego defragglera to on mnie tutaj coś oszukuje, bo mam dwa dyski jeden SSD, o pojemności 256 gb a drugi HDD o pojemności 1 TB.
I z jakiegoś powodu defraggler pokazuje przy dysku lokalnym D że jest to sdysk SSD a nie HDD.
Najwidoczniej coś mu dobija, i co ciekawe przy dysku HDD również jest przycisk nazwany optymalizuj a powinno być defragmentuj, więc nie rozumiem dlaczego on talerzak wykrył jako ssd

Hmm a może to hybryda i dlatego?

raczej nie sądzę ten ssd to ADATA SU800NS38
a drugi to HGST HTS541010B7E610

Z tego co wiem niektóre hgst to hybrydy..
Jak ci go widzi windowsowa optymalizacja dysków?

#7 1 like

@Denis333: Co to za brednie. Jedynie z końcówką mogę się zgodzić, że zapewne tak jest, że optymalizowanie uruchamia trim na ssd, ale ntfs podlega fragmentacji jak każdy Microsoftowy system plików. Mam wrażenie, że ktoś kto to pisał nie wiem czy wiedzial o czym do końca pisze i czy przypadkiem nie myli gdzieś tam journalingu z fragmentacją, ok... Są algorytmy optymalizujące to żeby pliki się mniej fragmentowały, ale ntfs i dbanie o usera brzmi hurra optymistycznie. A i automatyczna defragmentacja była już od Visty, wiadomo, że dla ssd się to nie nadawalo.

https://pl.wikipedia.org/wiki/NTFS

https://en.wikipedia.org/wiki/NTFS
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

dysk c jest widziany jako dysk półprzewodnikowy czyli ten adata a ten ddrugi poprostu jako dysk twardy

#9 1 like

A i rzeczy używanych przez system w danym czasie nie zdefragmentujesz np. rejestru, chyba, że WIndows jakoś w tle to robi gdzieś tam, ale... Teoretycznie się nie da, bo... NTFS zakląda lockup na używane pliki.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

Czyli to ssd moisiorze a nie hdd. Albo hybryda.
@hryniek. Gdybym wierzył wikipedii, to do dzisiaj mixował bym za pomocą crossfadera. A ten wbrew sprzecznej opinii służy do czego innego niż przechodzenie z jednego utworu na drugi.
Od taka mała dygresja.

#11 1 like

@Denis333: Jest wiele innych źródeł, popatrz sobie co Ci siedzi w harmonogramie zadań i od któej wersji systemu. Nie móię, że wikipedia jest idalna, ale na pewno bardziej wiarygodna niż to to coś, dlatego dałem też linka do angielskiej.

Sam nie wiem komu wierzyć. Moim zdaniem defragmentacja bardziej zależy od typu dysku niżeli od systemu plików, no ale mogę się mylić. A przecież na ssd wykonuje się tylko i wyłącznie triming.

#13 1 like

od dysku, bo to determinuje czy wgl będziesz potrzebował defragmentacji, wiadomo: ssd lepiej nie ruszać, bo tutaj napisano dobrze... Nic na tym nie zyskasz, a tylko cykle zmarnujesz, ale trim jak najbardziej można użyć.

No to własnie z tego artykułu tak wynikało. A akurat windows robi to automatycznie. I moim zdaniem nie trzeba obecnie żadnych defragglerów instalować.

#15 1 like

Bo ostatecznie... To ten artykół dochodzi do poprawnych wniosków, ale... TO jest w takim uproszczeniu, albo z taką niewiedzą napisane, że wynika z niego, że wprowadzenie systemu plików NTFS zakonćzyło nagle wszelkie problemy z fragmentacją i ja tego się czepnąłem.

Raczej w uproszczeniu.

#17 2 likes

Tylko nie wiem czy takie upraszczanie w dłóższej perspektywie nie robi krzywdy ludziom, bo potem ludzie takie glupoty w Internecie wypisują i jeszcze się kłócą.

A to swoją drogą. Dlatego rzadko kiedy czytam portale technologiczne bo tam jest dramat. A i zdolność ludzi do czytania do końca i ze zrozumieniem też zanika.

ten drugi dysk widziany jako D jest napewno hdd bo to się czuje jeżeli chodzi o prędkość zapisu i odczytu

#20 1 like

Kilka wyjaśnień.
Windows 10... No cóż, używa NTFS i podlega fragmentacji, jak każdy jeden Windows.
Powołać mogę się na źródła własnych badań.
Inna sprawa... Jaki sens ma defragmentacja SSD?
Szczególnie na nowych komórkach żadnego. Dlatego też w nowych komputerach wyposażonych w dyski z komórkami SLC lub 3D-NAND defragmentacja będzie miała jedyny efekt niepotrzebnego zapisu i przenoszenia danych.
SSD z równą szybkością przeczyta sąsiednie bajty co te zaadresowane w odległości 100GB.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.