Radio AM

Wykaz radiolatarni oraz stacji nadających na LW.

Started by daszekmdn 7 posts last post 4 years ago

Witajcie.
Od dłuższego czasu poszukuję sensownego i aktualnego wykazu stacji radiowych nadających na falach długich oraz radiolatarni nadających pomiędzy LW a MW.
Niestety nie mogę znaleźć wykazu polskich radiolatarni a wykaz stacji na falach długich jest chyba 1 i niezbyt aktualny, bo z początków XXI W.
Postanowiłem więc stworzyć ten temat, aby wszyscy zainteresowani mogli podzielić się odebranymi stacjami na LW oraz radiolatarniami.
Chodzi o zakres od 100 do530 więc w grę wchodzą stacje radiowe, Radiolatarnie, sygnały synchronizacji czasu oraz inne sygnały użytkowe.
Jeśli w wątku będzie duża aktywność, i uda nam się skompletować wszystkie częstotliwosći, stworzę wykaz w formie HTML oraz XLS.
Pozdrawiam i liczę na wasze wsparcie. :)
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Hmm nie wiem na jakiej to częstotliwości było, ale w Ozorkowie odbierałem radiolatarnie. Kod morse'a w udostepnionych plikach. Jakoże nie mam nagrania wystukuję ten kod.

To mnie nie urządza na dobrą sprawę ale OK.

jakie to dokładnie miały by być częstotliwości?

Pisałem w pierwszym poście: Od 100 do 530. Radia i wszelkie sygnały urzytkowe na nich nadające.

#6 Edited

Wykaz robię z pamięci więc gwarantuję 90 parę procent dokładności.

Freq Nazwa Kraj Lokalizacja Moc uwagi
Mniej niż 130 kHz Różne Niemieckie, Brytyjskie i rosyjskie stacje do zarządzania energią elektryczną lub podające czas do synchronizacji z radiowymi zegarami.
135 HNG Lakihegy 100 (stacja do zarządzania i kontroli energią elektryczną, FSK, 200 bodów na sekundę).
153 ROU Antena Satelor, Rumunia, Brasov, 200 (ex. 1000)
162 France Inter Allouis 1000 (teoretycznie wyłączona od 2017, w praktyce nadaje dane czasowe do synchronizacji radiowych zegarów, a w tle nadal france inter tylko 20 dB ciszej)
171 MRC Medi1 Nador 2000 N
189 ISL RUV Ras 1/ Ras 2 Gufuskalar 300 N/T
198 G BBC 4 Long wave Droidwich plus 3 więcej 500/50 (SFN z 4 nadajników, Droidwich 500 kW, reszta 50 kW). dodatkowo, nadawana jest różnicówka GPS, MFSK około 300 bodów, prawie nie słyszalna widoczna tylko na widmie.

207 ISL Ruv Ras 1 / Ras 2 Eidar 100 N/T
207 MRC SNRT Al Watania (nie mam potwierdzenia odbioru od 2018
216 F RMC Info Roumoules 900/100 Tylko w dzień, tylko epizodycznie
225 POL PR Jedynka Solec Kujawski *Kabat* 1000 (ma zdolności do 1200)
234 LUX RTL Beidweiler 2000 Ma backup, 200 kW
243 DNK Danmarks Radio Kalundborg 50 dawniej 200 działa tylko w określonych godzinach
252 ALG Chaine 3 Tipaza 1200
252 Irl RTE Radio 1 Clarkstown 150
270 CZE Radio zurnal Topolna 600/50 0500-0000 w tygodniu, 0600-2200 czasu lokalnego w weekendy.
Chyba tyle ewangelii,
Prócz tego są jeszcze nie osiągalne dla nas, a nadal aktywne.:
164, 209, 227 i zdaje się 254 kHz, nadajniki mongolskiej jedynki nie używające genewskiego rastra 9 kHz freq. offset zawsze +2 kHz jak u nas do lat 70-tych.
*N/T oznacza odbiór osiągalny tylko nocą i dodatkowo trudny.

Latarnie NDB w dużej części wycofano z lotnisk międzynarodowych w polsce, nie mają ich Wawa, Gdansk, Wrocek, Katowice, Kraków, mają pomniejsze lotniska.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT

243 kHz wygląda jak DR Langbolge, z Kalundborga ze zmniejszoną mocą nadaje 24 na dobę
ciekawe, co testują
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT