PSE Forum mieszane

Gwary

Started by Krepel88 76 posts last post 4 years ago Page 1 of 4

Transcription

Witam. Tutaj proponuję wątek odnośnie gwar. Jakie znacie, jakimi czasami się posługujecie. Proponuję pogodonię bądź porozmawianie różnymi gwarami.

Transcription

O, było bardzo ciekawe. Witamy naszego gościa tutaj.

Transcription

To trochę brzmi z rosyjska, tak mi się wydaje. Jeśli się mylę, to oczywiście mnie popraw, ale tak mi się wydaje.

Transcription

No to ja se jedyty wdroić moje łowiecki, tam jest basa już cekło na mnie.

Senter San

#5 1 like

Transcription

Ну вот, я так скажу, что я такой стихотворительный, но так среднеугарный, значит, знаю, как и что, и почему, и вот, о чем я говорю, но чтобы так уметь наследовать, но так средне, так нигде еще не вглубь ялым, то, что мне лучше, кажется, получается, издавание восточного акцента, такое сладкое, с таким красивым луком, который в польской стандартной стране исчез. Ну и, так, я думаю, что это, кажется, на сегодня все, если кто-то еще приедет к моей пустой лепетине, то я уйду. Ну и, спасибо, и поздравим, и до услышания.

Transcription

Witam was serdecznie, ja mówię też taką gwarą trochę wschodnią, tego, no ja tutaj ten, ja trochę też ten, no, blisko władz greńskiego nie jest, dlatego się tak gadam, no. Ja tego z Warmii pochodzę i bardzo dobrze mi to wychodzi, no i co tu jeszcze mam mówić, no. Jak możecie, to możecie posłuchać coś o mnie tutaj albo i tak dalej, to taka gwara w takim wschodnim akcentie jest. No, to tyle z mojej strony, pozdrawiam was serdecznie.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

#7 2 likes

Transcription

Kmicic chyba próbował udawać gwarę, która jest gdzieś tam obecna w Białymstoku i gdzieś tam w tych okolicach. Natomiast co do wpisu syntezatora, po prostu pięknie to brzmiało, naprawdę. Jak bym słyszał naprawdę jakiegoś Rosjanina mówiącego w naszym języku.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Cóż, a w ogóle jeszcze inne założenie miało to być, bo to miało być w ogóle, tak jak górale mówią, po gruolsku to miało być. Gdzie te moje łowieckie się podziały? Już czekam z dwa lata, a to dalej ich nie ma.

Senter San

#9 1 like

Transcription

Chcąc brzmieć po góralsku, musiałbyś to niema tak trochę przemiksować, żeby to A było takie inne na końcu. Trochę.

Transcription

No tu się jeszcze po przekąs. Po przekąs więcej niż ze dwolata. Jeszcze z pięć lat kołek a może i więcej. Nie, gwara góralska średnio mi wychodzi. Zresztą pewnie popełniam sporo błędów, bo nigdy jakoś tak nie uczyłem się tego wszystkiego. Naśladowanie akcentu wschodniego, mimo tego, że jestem zupełnie z zachodu, ze Szczecina, to niby niektórzy nawet myśleli, że tutaj bardziej powinno się mówić tak trochę, tak nie wiem, tym twardym niemieckim akcentem. Ja ja ja, moje freunde, ja ja ja ja, wir haben keine Akzente hier. Unze. Können sprechen deutsch nicht. Co wyraźnie pokazałem właśnie teraz, próbując nieudatnie mówić po niemiecku, ale mi to kurwa za chuja nie chce wyjść. Więc, moi drodzy, wolę udawać już jakiegoś Ukraińca, który przyjechał do Polski i się polskiego zaczął uczyć. Bo jakoś tak naturalniej mi to wychodzi. I mniejsze mam problem z tym. Jakoś tak ładniej mi to się wydaje, takie takie... Właśnie jak to Daszek powiedział. Piękne. Uwielbiam ten akcent. Zwłaszcza jak kobiety mówią. Ach. No, a... Co tam jeszcze można paradiować? Yyy... Śląskiej gutki nie, nie będę mówić. Bo nie umiem. Aż tak bardzo. Tylko się... pośmiewisko będzie z tego. No... O! Może Czech, który mówi po polsku. Witajte moje czeskie... moje polskie bratry. Dobry den wam! Ahoj! Co u was? U nas w Czechach bardzo piękne pociasy. Po czasie słońca dużo... Wielmi, wielmi du... Wielmi, wielmi dużo słońca. A u was? A u was jakie pociasy? Powiedzajte! Ja wam zaraz pokażę, jak u nas się liczy. Jedna. Dwie. Trzy. Cztery. Pięć. Sześć. Siedem. Osiem. Dziewięć. Dziesięć. I tak dalej, i tak dalej. Zresztą w ogóle w czeskim jest taka jedna bardzo trudna kłoska, która... Która Polakom przysparza dużo, dużo zmartwień. To jest... R. Tak jak właśnie w wyrazie... Trzy. Cztery. Albo... Rzeka. Czy morze. Więc życzę powodzenia. W próbie artykulacji tej płoski. Ale... Że tak powiem, w polskim ona kiedyś... Też na pewnym etapie istniała. Potem... RZ i Ż zlało się... W jedno. I dlatego teraz mamy kurewski problem. Za przeproszeniem. Z rozróżnieniem tych zapisów ortograficznych. A, najmocniej przepraszam za bluzgi, ale jakoś tak samo to wyszło. Zbyt mnie poniosła fantazja. I jakoś tak emocje się wkręciłem w ten post. Więc jakby to można było jakoś... Nie, nie można tego wypikać. No cóż, już tak to pewnie zostanie. A przy okazji jakiejś tam... Większej czystki na forum, to i tak ten wątek pewnie pójdzie. Wraz z tym wątkiem do odwalania. Więc mała strata. Cześć.

#11 1 like

Transcription

Krzechu, my tutaj na przykład szukamy plików na dysku. Kto zrozumiał przekaz?

#12 1 like

Transcription

Tak, tak, tak, tak, tak. Ano... Ano, Daszek, szukajte z huboru na dysku. Szukajte, szukajte, eee... A szukajte eee... ako pekną dziwku, a nie z huboru... Nie mówię czeskiego, ale słowo szukać znam aż za dobrze. Byłem zresztą na początku miesiąca w Pradzie i jakąś mieliśmy polewkę z tego słowa, zresztą jak z wielu innych śmiesznych czeskich wyrażeń. No, zdarzały się wpadki, jak na przykład powiedzenie głośno jakiejś frazy odnośnie szukania na środku praskiej ulicy. No, co już. No, ale przynajmniej wspomnienia są i śmieszne właśnie takie, no, żarty, nazwijmy to w ten sposób.

Transcription

Nie wiem o co chodzi, ale czy to nie powinien być jeden plik, czy coś tam, zresztą sam nie wiem co ja mówię, bo się dziwię.

Senter San

Transcription

Powiedzmy sobie tak, że to była moja bardzo swobodna wariacja na temat języka czeskiego i w żadnym wypadku nie mienię się znawcą jego, więc może na tym zakończę ten temat.

Transcription

tak, to co ja próbowałem to właśnie było ten z tych kresów, ten taki kresowy tutaj właśnie ten jak ktoś zna samych swoich trylogii a sami swoi, to wie o co chodzi

#16 1 like

Transcription

Witajcie, to ja was serdecznie witam, no ja właśnie nie muszę nawet udawać tego akcentu, bo tak i tak mówię z tym wschodnim akcentem, ale staram się tego unikać, ale dobrze. Jeżeli tak na serio, w Radiu Litewskim, czy na LRT1, czy na LRT Klasika, jest audycja, gdzie pan mówi po polsku oczywiście i mówi w takiej wschodniej, taką wschodnią gwarą. I właśnie opowiada tam różne historie, czy z życia starej Wilny, czy w ogóle jakieś takie... wymyśleni, to ja nawet nie wiem, ale nazywa się to chyba Gawędy Wińczuka, czy jakoś tak, ale ważne, że ten pan mówi, no stara się mówić w takiej naprawdę już tradycyjnej tej polsko-litewskiej gwarze.

Transcription

Ale to jeszcze nic, mi to kiedyś ktoś powiedział, że ja brzmię jak Brytyjczyk momentami, w sensie nie, że jakoś tam z akcentem, ale chodzi o sposób w jaki wymawiam niektóre rzeczy. Niestety te 6-7 lat pobytu w Wielkiej Brytanii zrobiłem swoje najwidoczniej, szkoda.

Senter San

#18 1 like

Transcription

Szkoda, ale nic z tym nie zrobisz, ponieważ człowiek chce albo nie chce, ale musi wgłębiać się w tę kulturę. Nie, no prawda, ja wiem parę osób, którzy zmigrowali z Rosji do Niemiec na przykład i do dzisiaj praktycznie po niemiecku nie mówią, mieszkają w jakby zakąt państwa i dobra, i jakby nie mają z tym żadnych problemów i nie myślą, że coś tam zmienia się albo jest jakiś problem albo coś, a mieszkają... Nie rok, nie dwa. Także myślę, że to nie problem, że człowiek może traci prawidłowość wymowy czy może intonację. Problem będzie, jeżeli będziesz zapominał swoją mowę.

Transcription

No właśnie, pytanie jeszcze takie, a tu radio w internecie, to co mówiłeś, to litewskie radio w internecie, gdzieś go można słuchać?

#20 1 like

Transcription

Poszukaj sobie na radiomap.eu, tam chyba powinno to być. Bezpośredniego linka do strumienia to ja nie mam.