@Iwkan Morda nie szklanka, ŁKS Limanka! :) -- (iwkan): Witajcie. Urodziłam się w Łodzi. I moja rodzina jest z Łodzi. Znane jest to miasto współcześnie z przemysłu bawełnianego, który teraz w dużej mierze podupadł. Ale Łódź to miasto ow przeszłości wielokulturowe. Kultura niemiecka, żydowska, rosyjska i polska zmieszały się razem. To nie pozostało bez wpływu na to, jak ludzie szczególnie starsi mówią. Moja babcia gdy chciała coś kupować to zawsze pytała: poczemu te kartofle? i nawet w tym zdaniu widać wpływy niemieckiego i rosyjskiego. Bałuty, gdzie się urodziłam były znane ztego że to niebezpieczna dzielnica jak Praga w Warszawie. to samo Chojny stąd poszło przysłowie trochę żartobliwe: Bałuty i Chojny to naród spokojny. I do dziś w Łodzi można zobaczyć manufaktórę, stare pałace fabrykantów, cerkiew. I oczywiście w tym miejscu polecam film "Ziemia obiecana". Rozpisałam się, bo jakby też jestem częścią tego miasta
W szkole podstawowej mieliśmy jakieś legendy o swym miejscu zamieszkania przygotować, odziwo, jakaś nawet była o mojej wiosce z tego co mętnie pamiętam, ale ogólnie raczej nic specjalnego nie wiem o moim miejscu, zwłaszcza z czasów historycznych. Nie interesowało mnie to, bardziej globalną historią się fascynuję.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
O, "Ida" była z Łodzi? Zupełnie tego nie pamiętam. My mamy w rodzinie kogoś, kto kiedyś trochę grzebał w historii naszej wiochy i wiosek okolicznych, ale że osoba ta niemiecki znała średnio, to i niewiele z tego wyszło
I chyba też Ziemia Obiecana była kręcona w Łodzi. No, ale właściwie to nie do końca o tym. Mimo wszystko napomknę, że ostatnio o Zgierzu i Łodzi powstał odcinek Historii Bez Cenzury. Jest też na pewno jeden związany z Pomorzem.
Chyba niektóre sceny były kręcone w Zgierzu, ale głowy nie dam. -- (Monia01): O, "Ida" była z Łodzi? Zupełnie tego nie pamiętam. My mamy w rodzinie kogoś, kto kiedyś trochę grzebał w historii naszej wiochy i wiosek okolicznych, ale że osoba ta niemiecki znała średnio, to i niewiele z tego wyszło
--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
This site uses cookies to enhance your experience.