Inne

Zwierzaki

Started by misiek 255 posts last post 7 years ago Page 4 of 13

Coollie też są super, tylko wiadomo że mają większy temperament owczarka niż Sheltie. A ja znam osobę,
która choduje w domu pająki i kocha je tak samo jak my psy, no ale ćmy- dziwna sprawa, ale co kto lubi.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#62 2 likes

Tu bym się troszkę spierała. :)
Mam porównanie i muszę stwierdzić, że Collie są dużo spokojniejsze, a Sheltie mają bardzo silny instynkt
pasterski. Jak idziemy całą rodziną, a Paxi sobie biegnie luzem, koniecznie musi nas zaganiać. :)

Też dużo zależy od samego psa, a jak wiadomo- każdy pies jest inny. Tak jest z każdą rasą, że jedne psy
będą spokojniejsze, drugie bardziej żywiołowe.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#64 1 like

Jasne, wzorzec charakteru to ogólniki i te cechy rzeczywiście są, ale... Jak powiedziałeś, każdy pies
jest inny. :)

#65 1 like

Witajcie
Po przeczytaniu całego wątku postaram się jakoś odnieść.
Ja tych zwierzat mialam duzo: 5 chomików, myszoskoczki, rybkę, żołwia lądowego, kanarka, dwie mewki japońskie,
królika miniaturkę i wspominanego już tu psa, sznaucera olbrzyma, który nawiasem mówiąc wabił się niedźwiedź.
Oczywiście wszystkie te zwierzęta miałam nie na raz, w jakichś różnych odstępach czasowych. Teraz chciała
bym mieć psa, lub szynszyla.

Mewki japońskie- oo- egzotycznie. I co sądzisz Kasiu o swoim sznaucerku?

Uwielbiałam go. Niestety musieliśmy go uśpić po iluś latach, bo nie wiedzieć dlaczego, nikomu krzywdy
nie robił, ale potrafił zagryzać cielaki u mojego wujka na wsi, i tylko te zwierzęta, bo tak to byl łagodnym
psem. Nie wiem, moze to wynik jakiejś trudnej przeszłości, bo zostal przez nas przygarnięty, a dokładnie
tata go kiedyś gdzieś znalazł, aledo dziś pamiętam, jak ciagnął w zimę sanki, na których jechałam.

I tylko dlatego- no cuż wasza sprawa, ale lepiej można było go gdzieś odizolować nawet w domu, lub w
ostateczności komuś oddać. Ja znałem przypadek Labradora zagryzającego kury. Problem polegał na tym,
że pieskowi się nudziło w samotności. Wystarczyło go bardziej przypilnować, zmęczyć na spacerach i po
problemie.

Potem był też chory,stary pies, a i wystąpiło podejrzenie wścieklizny niestety, wiec nie było wyjścia.

Chyba że tak- a ile lat przeżył? Mam takie wrażenie, że szczególnie te wielkie psy są jednak bardziej
chorowite od małych i krócej żyją. Mojego brata Bernardyn, który był jeszcze więkrzy niż Sznaucer przeżył
raptem osiem lat. Koleżanki Bernańczyk, który należy do tej samej rodziny i typu psów to samo. Mój Labrador
ma dziewiąty rok i też ma już problemy reumatyczne a po za tym zrobił się mega leniwy.

#71 1 like

Duże psy niestety żyją krócej, choć to też od rasy zależy. Dogi niemieckie na ten przykład góra osiem
lat, choć nasza weterynarz mówiła mi o dwunastoletniej rekordzistce.
Nasza Funia zagryzała kury sąsiada. Oduczyliśmy tego, choć trochę pracy wymagało. Warto się też zastanowić,
czy nie jest to spowodowane jakimiś brakami w diecie.
Moja Paxi notorycznie poszukiwała mrówek, do czasu jak daliśmy jej trochę więcej drobiu.

Raczej brak zajęcia, chęć polowania i w skrajnych przypadkach agresja. A w przypadku tamtego pieska też
najpewniej choroba.

#73 1 like

Ale warto nawet najdziwniejsze opcje rozważyć, bo czasem przyczyna jest zupełnie... z innej parafii,
niż by się człowiek spodziewał. :)
U Funi, to był rzeczywiście dość silny instynkt.

Akurat u Kasi to było oczywiste. Jeśli weterynarz ztwierdził wściekliznę to to już koniec.

5 małych kotów w domu od soboty jeden jak tygrys wygląda i zastanawiam się jak nazywał się tygrys z księgi
dżungli, bo bym go tak nazwał :D

#76 1 like

Nazwij go Tiger Bonzo :D
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

to była moja pierwsza myśl, no ale zobaczymy :)

Monia01- a wiesz, że kiedyś spotkałem niewidomego psa, ale nawet się nie kapnąłem. Pewnie, dlatego że
psy głównie kierują się węchem, a nie jak ludzie wzrokiem.

#79 1 like

Męczę się już z 4 kotem, idzie mu 8 albo 9 rok. Ten złośliwy domowy żebrak i terrorysta zarazem nie jest
łatwym przeciwnikiem, tym bardziej że wychodzi na dwór łapiąc przy tym rozmaite drobne stworki jak myszy,
mniejsze ptaki czy krety względnie nawalając się z innymi kotami, więc w kaszę napluć sobie nie da. Ale zawsze, gdy się czegoś boi, albo gdy
jest podtruty, chory, to przychodzi do mnie, wskakuje na kolana i tak mruczy, że wszystko to wynagradza.
Wogóle to strasznie wokalne stworzenie. Po rodzaju miałczenia można poznać jego emocje. Inne dźwięki
wydaje na powitanie, inne gdy chce zwrócić na siebie uwagę a jeszcze inne, gdy jest gdzieś zamknięty.
Reaguje na imię prawie jak pies, a co najzabawniejsze jest także moim budzikiem. Gdy o zwykłej porze
nie pojawię się w kuchni to jest raban pod pokojem. Podobnie, gdy nikt nie reaguje na dzwonek do drzwi
czy telefon. :D
Naj zabawniejsze są jednak jego rytółały. Temu gadowi nie wystarcza, że nasypie ię mu żarcia do michy.
O nie. Trzeba jeszcze go pogłaskać i to solidnie, trochę się z nim podroczyć. Inaczej będzie miałczał,
piszczał, łaził za tobą krok w krok ale nie ruszy. No chyba że głód zwycięży, co zdarza się tylko w ostateczności.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

#80 1 like

Fajnie, że taki jest. Mój kot to niestety nie przepada za głaskaniem etc.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P