Nagrywamy

Mikrofony binauralne

Started by papierek 360 posts last post 3 months ago Page 7 of 18

soundmany maja i klipsy tes.
czyli ja to dobrze rozumiem ze te soundmany to douszne, czyli wchodza tylko do tej wiekszej ciescy ucha, a dokanalowe to takie jak np rolandy, ktore wchodza do tej mniejszej ciescy ucha?

Odpowiadając na pytanie.
Do uszne, wchodzą tylko do tzw. pinny, czyli tego zagębienia w uchu, a dokanałowe wchodzą do kanału słuchowego, zatrzymując się na błonie bębenkowej.

noo czyli ja wole douszne w takim razie, czyli dobrze to zrozuialam.
dziekuje.

Moja przygoda z binauralkami zaczęła się 7 lat temu.
Hoho, ile to czasu.
Zajechałem 2 zestawy Roland Cs10em, ale dlatego, że używałem ich nie tylko w uszach, dlatego przestrzegam.
Obecnie posiadam również Soundmany, które kupiłem u polskiego dystrybutora.
Miałem niestety w nich kłopot z kablem, ale udało się na gwarancji temu zaradzić, niestety przy drugiej interwencji mikrofony nie zostały wymienione na nowe, jak w pierwszym przypadku, ale zostały zlutowane, dlatego lewy kabel mam trochę krótszy.
Kilka moich spostrzeżeń odnośnie Rolandów i Okm-ów.
Jeżeli nie lubimy dokanałówek i odcięcia, bo niestety dźwięk tylko z monitorowania nie jest tak do końca idealny, możemy pozbawić rolandy gumeczek, wtedy robimy wentylację ucha i mamy trochę odsłuchu z mikrofonów i trochę z zewnątrz.
Co do Soundmanów wydaje mi się, że odwrotnie włożone mają minimalnie mniej dołu, niestety ten dół jest fatalny w połączeniu z LS14 i trochę nad tym ubolewam, bo ostatnimi czasy dużo nagrań mi zepsuły.
Jeżeli chodzi o wykrycie dobrej strony, to pod gąbką tam, gdzie jest mikrofon możemy wyczuć malutką okrągłą dziurkę coś jak jack.
Co do alternatyw można jeszcze spróbować kupić mikrofony z Wielkiej Brytanii www.micbooster.com, adres pisany z pamięci, więc może być niepoprawny, ale jak w google wklepiecie micbooster to znajdziecie.
Dawniej na stronie można było kupić tylko zestawy z kapsułkami do lutowania, teraz jednak są tam już gotowe mikrofony z wtyczką jack oraz z xlr.
Z tego co czytałem powyżej 50 funtów wysyłają darmowo, a przykładowo takie mikrofony z jack 3,5 kosztują chyba ok 70 funtów.
Do tego są tam też klipsy do mikrofonów, a nawet dodatkowe gąbki tzw. kotki, które wzmacniają ochronę przed wiatrem.
Jak komuś mało, to silikonowe u szy, do tworzenia mikrofonów binauralnych opartych na sztucznej głowie też chyba się tam znajdą.

Btw ja obecnie przeżywam czas fascynacji właśnie konstrukcjami opartymi o sztuczną głowę z uszami, albo o same sztuczne uszy.
Na razie to fascynacja, bo na takie rzeczy, to trzeba już przynajmniej 400, ale dolarów/funtów mieć.
Przepraszam za ten nieco chaotyczny elaborat, ale chciałem w nim jak najwięcej wiadomości zawrzeć.

Cytat (adelcia):
noo czyli ja wole douszne w takim razie, czyli dobrze to zrozuialam.
dziekuje.

--Koniec cytatu
Jeżeli pasują Ci Twoje Okm to tak.

--Cytat (Piotr):
Co do Soundmanów wydaje mi się, że odwrotnie włożone mają minimalnie mniej dołu, niestety ten dół jest fatalny w połączeniu z LS14 i trochę nad tym ubolewam, bo ostatnimi czasy dużo nagrań mi zepsuły.
-Koniec cytatu
a gdzie dokladnie to szukac,

aaaaaa juz to znalazlam.
rzeczywiscie jest tam dziurka.
i tym samim sie okazalo,ze caly czas wkladalam je dobrze.

papierek mi na to pytanko juz odpowiedzial, to i ciebie piiotrek zapytam.
tobie udalo sie po niewidomemu wymienic pianky?

Tak, trzeba tylko dokładnie naciągnąć na każdą odnogę tej jakby gwiazdki.

no wlasnie oto chodzi.
ze ja to mialam w reku i mam wrazenie ze to jest poprostu ostre, i ze mozna sobie na tym krzywde zrobic
albo sie obawiam tego, ze mozna to przy tym naciaganiu na te odnoge rozerwac te pianke.
ktorko mowiac, nie umiem sobie tego po niewidomemu wyobrazic.

a moze inaczej powinnam do tego podejsc.
chodzi oto, ze
nawet to jak podlaczyc klipy nieumialam zrobic, az do momentu, kiedy ktos mi je tam wlozil, i w momencie jak je wyjmowalam, to zrozumialam jak sie je naklada.
a moze z tym bezie podobnie.

Czasami te wypustki troszkę przebijają gąbkę, ale rozerwać jej nie powinny, oczywiście, jak ktoś będzie ciągną na siłę, to wszystko da się zrobić.
Ważne jest, żeby ogólnie odciągnąć krawendzie troszkę tej pianki, bo one są tak jakby sprasowane.
Nie wiem, jak mogę to jeszcze lepiej opisać.

a jak to trzymales zeby sie tymi ostrymi ciesciami niezranic? bo przynajmniej ja mam wraznie ze to jest dosic ostre.

Hmm, normalnie jakoś.
Ostre jest, ale to nie nóż, raczej nie da się tak łatwo tym zranić.
Przy wkładaniu oczywiście najpierw trzeba w jednym miejscu zacząć i tak do okoła coraz więcej krawędzi nakładać, może tak to będzie prościej wytłumaczyć.

no mniej wiecej juz rozumiem.
a jak to b ede robila, to bede sie to starala nagrac, zeby i inni naprzyszlosc mieli zorientwanie jak towyglada w praktice.

Powiem tak, mam te rolandy i ten odsłuch na bieżąco wcale taki radosny nie jest, bardzo cichutki, przynajmniej w parze z olympusem ls14 jeśli to ma jakieś znaczenie.
te filtry gąbkowate mają idiotyczne zapięcia, zawsze jak z nimi jestem to boję się że to zaraz wyleci bo montowane na słowo chonoru..
W każdym razie doceniam to że nie muszę mieć rejestratora w łapce, chodzić całkowicie na ślepo z nimi nie polecam w żadnym razie. Zakłucają panoramę w uszach i można się niemile zaskoczyć.
Prawda jest okruchem lodu.

Co do nagrywania w Rolandach, to ja zazwyczaj robiłem to bez gumeczek, bo wtedy zostaje nam dużo naszego słyszenia, a nie tylko ze słuchawek.
Co do odsłuchu w LS14, zobacz, czy nie jest przyciszony, strzałki góra dół.
Jeśli chodzi o osłony, to ja od strony słuchawki zakleiłem je malutkim plasterkiem medycznym i jak na razie się nie zgubiły. :)

Jakie mikrofony binauralne wybrać i skąd zamówić? Chodzi mi o takie, które nie są dokanałowe, ponieważ nie mogę mieć dokanałowego czegokolwiek.
Ulotka, miouuuu!

Hm możesz zamówić soundmany okm 2 classic solo one są albo do uszu albo przypinane na klipsy lub coś z soundprofesional tylko nie wiem czy tam nie trzeba płacić jakiegoś cła bo to ze Stanów.
Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Raczej trzeba. Cło i vat, do tego przesyłka. Aha, te wszystkie podatki płacisz od ceny wraz z transportem więc trochę sporo to wychodzi. Jest jeszcze taka stronka jak micbooster.com chyba, ale sprawdź jeszcze .eu, .org i może co.uk. Nie pamiętam co tam dokładnie jest, ale to z wielkiej brytwanny jest więc tych opłat będzie mniej. Uważałbym na Soundmany, bo kilku osobom padły w nich kable.