Nagrywamy

Mikrofony binauralne

Started by papierek 360 posts last post 3 months ago Page 1 of 18

Ktoś się interesuje, nagrywa, używa? Chodzi mi oczywiście o takie bez potrzeby dokupowania sztucznej głowy, takie, które można włożyć do uszu. Widziałem, że popularnością cieszą się roland CS10EM, które są jednocześnie słuchawkami, co umożliwia odsłuch. Czy ktoś się bawił nimi, albo jakimiś innymi bineuralnymi mikrofonami dousznymi? Czy ktoś coś poleca, może lepszego od tych rolandów?
po co mi sygnatura?

W Polsce są chyba tylko te Rolandy no i Soundman okm, ale tych ostatnich nie polecam, bo kabel potrafi dość szybko siąść. Ze stanów można sprowadzić różne różności ze strony www.soundprofessionals.com i tu jest spory wybór i z tego co wiem, niezła jakość za rozsądną cenę. Można też próbować, chociaż osobiście nie testowałem skombinować zestaw z miniaturowych mikrofonów, których jest trochę, ale tu trzeba kabel trochę pomontować, bo zasadniczo te mikrofony używane są pojedynczo, tak więc trzeba zrobić kabel, który z jednej strony będzie miał wtyczkę mały jack stereo, z drugiej dwa gniazda też mały jack, ale mono i połączenia w środku winne doprowadzić do tego, ze urządzenie podłączone do jednego gniazda idzie na lewy kanał, drugie na prawy. Sorry za pewien haos, ale dość szybko piszę.

a co powiesz o tych rolandach? Czy jest to sensowny wybór? Nie uśmiecha mi się zamawiać ze stanów. Soundprofessionals o ile wiem są bez nasłuchu, znaczy mają same mikrofoniki bez słuchawek, chociaż z tym akurat da się jakoś poradzić.
po co mi sygnatura?

a nie, są i sound profesionals wbudowane w słuchawki, sporą mają tą ofertę. Ai jeszcze jedno, jak wygląda poruszanie sieę po mieście z takimi słucawkami? Z jednej strony są to dokanałówki więc jesteśmy odcięci, z drugiej można prowadzić nasłuch przez rekorder, którym to nagrywamy, nie wiem tylko jak by wyglądało zbieranie info z otoczenia używając tylko nasłuchu
po co mi sygnatura?

A jakie to są mikrofony bineuralne?
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

google nie boli. :)
po co mi sygnatura?

@Bartek1 zapraszam do mnie na bloga tam znajdziesz nagrania mikrofonami binauralnymi :). A co do mikrofonów polecam te rolandy w arkadii są za 439 złotych jak dobrze pamiętam. Przymierzam się do zakupów takich mikrofoników :). Co do poruszania się w nich nie ma problemu bo dźwięk jest słyszalny normalnie jak byśmy się poruszali bez tych mikrofonów. Bo słyszymy dźwięki na wysokości swojej głowy a nie tak jak nagrywamy rejestratorem to dźwięki słyszymy tak jak ustawimy sobie rejestrator.
Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

a powiedz mi, czy nie występuje sprzężenie zwrotne w trakcie monitorowania?
po co mi sygnatura?

Jedynie co może być problemem to wiatr i robi się przester jak np za duży ruch uliczny jest czy coś takiego wtedy przyciszam rejestrator i jest ok

Bartek1- w skrócie takie słuchaweczki robiące za mikrofon, w których wszystko słyszysz co nagrywasz.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

@Łysy, @Bartek1: Nie, generalnie idea mikrofonu binauralnego polega na tym, że da się uchwycić to czy jest coś za Tobą, czy przed Tobą, do odtworzenia takiego dźwięku nie potrzebujemy specjalnego sprzętu, gdyż... Jest to nasza wrodzona zdolność o ile się nie mylę wynikająca z tego do ktorego ucha dźwięk doszedł pierwszy jesteśmy w stanie określić czy coś jest za nami czy nie.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

Nie mogę edytować, więc iszę post pod postem. Oczywiście takie mikrofony wychwytują to co jest po lewej i po prawej jak normalne mikrofony stereofoniczne.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

i co jest przed tobą też wychwycą

Hryniek- napisałem to bardzo ogólnie.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

@Łysy: Ja zrozumiałem, że są to słuchawki z nasłuchem, chociaż wiem o co CI chodzi, że chciałeś wszystko ująć za jednym zamachem całą tą teorię.

Dokładnie.

A gdzie te rolandy kupić? Na muzikerze są dostępne tylko na zamówienie czyli może tak a może nie, thomann już wogóle nein, midi tyż.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

skoro na zamuwienie to znaczy, że są, znaczy w internecie jak coś kupisz i za to zapłacisz to nie mogą ci nie wysłać.
po co mi sygnatura?

kupiłem ostatecznie soundmany, ściągnąłem sobie z niemiec, pomyślałem sobie, że nie uśmiecha mi się chodzić z dokanałowymi rolandami po mieście.
po co mi sygnatura?

I jak wyglądają te soundmany? jak się nimi nagrywa?