Transcription
Kochani, to bym chciała Was zapytać o to, co sądzicie o, że tak się wyrażę, dotacjach dla artystów. Zacznę od siebie. Ja jestem przeciwna, szczególnie aby pomagać młodszym artystom, ponieważ, może tak powiem, za koncert zbierali po 70-80 tysięcy, a koncertów mieli koło 200-300 przed pandemią, więc na dobrą sprawę, gdzie mają te pieniądze, które po prostu zarobili? Nie wierzę, że wszystko wydali, a jeżeli wydali, to ich problem, bo wiadomo, że różnie jest w życiu i trzeba mieć coś na czarną godzinę. Natomiast jeżeli chodzi o starsze pokolenia artystów, no to można by było ich wspomóc, ponieważ mogą mieć problemy z finansami, tak? Chociażby, podam przykład, przecież pani Ela Dmoch z 2 plus 1. Nie wszyscy kojarzą może ten zespół, ale wiadomo, w jakiej skończyła biedzie. Albo już nieżyjący, o świętej pamięci Wioletta Villas. Też wiemy, jak było jej ciężko. No i takim osobom się należy zapomagać. Natomiast tym młodym... To się po prostu w głowie przewraca. A jak usłyszałam wypowiedź pana z Barrier Pool, że jego muzyka pomaga chorym, no to już się za głowę złapałam. Każdy by mógł tak powiedzieć, użyć takiego argumentu. A po drugie, słyszałam taki przypadek, że jak pewnemu panu, który był w śpiączce, w łączeniu maliteczki w kropeczki, kazał sobie to wyłączyć. Nie wiem, czy to prawda, ale w każdym razie... Nie popieram czegoś takiego. Czekam na wasze wypowiedzi.