Kultura i sztuka (forum mieszane]

Dotowanie artystów i dyskusje o disco polo

Started by optymistka 11 posts last post 5 years ago

Transcription

Kochani, to bym chciała Was zapytać o to, co sądzicie o, że tak się wyrażę, dotacjach dla artystów. Zacznę od siebie. Ja jestem przeciwna, szczególnie aby pomagać młodszym artystom, ponieważ, może tak powiem, za koncert zbierali po 70-80 tysięcy, a koncertów mieli koło 200-300 przed pandemią, więc na dobrą sprawę, gdzie mają te pieniądze, które po prostu zarobili? Nie wierzę, że wszystko wydali, a jeżeli wydali, to ich problem, bo wiadomo, że różnie jest w życiu i trzeba mieć coś na czarną godzinę. Natomiast jeżeli chodzi o starsze pokolenia artystów, no to można by było ich wspomóc, ponieważ mogą mieć problemy z finansami, tak? Chociażby, podam przykład, przecież pani Ela Dmoch z 2 plus 1. Nie wszyscy kojarzą może ten zespół, ale wiadomo, w jakiej skończyła biedzie. Albo już nieżyjący, o świętej pamięci Wioletta Villas. Też wiemy, jak było jej ciężko. No i takim osobom się należy zapomagać. Natomiast tym młodym... To się po prostu w głowie przewraca. A jak usłyszałam wypowiedź pana z Barrier Pool, że jego muzyka pomaga chorym, no to już się za głowę złapałam. Każdy by mógł tak powiedzieć, użyć takiego argumentu. A po drugie, słyszałam taki przypadek, że jak pewnemu panu, który był w śpiączce, w łączeniu maliteczki w kropeczki, kazał sobie to wyłączyć. Nie wiem, czy to prawda, ale w każdym razie... Nie popieram czegoś takiego. Czekam na wasze wypowiedzi.

#2 1 like

Transcription

Dotowanie gwiazd Disco Polo uważam za jedno wielkie nieporozumienie, ponieważ ta muzyka po pierwsze nic nie wnosi, a po drugie oni więcej zarobią przez swoją popularność w miesiąc niż te dotacje im dadzą. Jak już dotować, to młodych, niezależnych twórców, podziemnych, nieznanych zbytnio, żeby mogli się wybić, pokazać coś fajnego, bo naprawdę często ci ludzie mają bardzo fajny content, tylko ciężko jest im się przebić przez tony chła, może tak powiem.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Z tym to bym się nie zgodził, że nic nie wnosi, bo jak sobie posłuchamy takiego Radia Z3RMFFM, to tam pełno jest takich młodych piosenkareczek, które, no, powiedzmy sobie, że te teksty są naprawdę oni, czyli nie. Więc jak ktoś tutaj tak mówi, że o, disco polo to jest to tam, a słucha tych różnych grzeszczaczek i tych innych, no to, no to wybaczcie, ale nie mam więcej pytań. Natomiast co ja lubię? Oczywiście polskiego rocka dla 80-tych, dla Lady Punk Perfect Oddział Zapięty. I starsze też, czerwone gitary się zdarzają, Budkasów Lera, no, no, Budkasów, no, dżemu trochę też, no, jedyne zespoły z tych, co po 2000 roku, z tych płyt, co po 2000 roku wyszły, to strachy na lachy właśnie i te punkowe, Farben Lerę, Pijama Polo, właśnie, Happy Set, no, Happy Set to nie jest już punkowy, ale no, też, jeśli ktoś pojawi się, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, to, no, to, no, to, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to, no, to

Transcription

Hej, no cóż. Każdy ma inny głos muzyczny. Jeden lubi disco polo, drugi metal, ja się mówię etymiczną też, no. Więc tam można by polinować, tak? Ale... Któremu powinno się pomóc? Nieco disco polo. Tak uważam ja. To tyle chciałem dopowiadać na teraz.

Transcription

A, i polecam radia internetowe, Open FM, Open.fm, tam dużo jest takich stacji tematycznych, właśnie polski rock, polski rock classy, hip-hop, też z hip-hopem kilka stacji jest, disco polo też właśnie. Z lat 90. disco polo było naprawdę fajne. To, że nie mają te teksty być jakieś mega głębokie, bo to ludzie się mają przy tym bawić, jak to ktoś kiedyś powiedział, że każdy gatunek jest potrzebny. A, i przepraszam, bo zamiast nagrać o zainteresowaniach, to nagrałem się gdzie indziej.

Transcription

Co do jeszcze ralegi internetowych to jeszcze polecam tuba.fm Ponieważ tam też można znaleźć gatunek muzyki jaki się chce OpenFM też jest fajne, tylko dla niewidomych to nie jest zbytnio zrobione Jakby ktoś chciał na android Się coś ostatnio popsuło, ale przez neta i przez komputer można przesłuchać Także tyle ode mnie, tyle z mojej strony

<3 :* <3

Transcription

A o dotacji jeśli chodzi, to niektórzy to właśnie przesadzają już, bo oni tyle biorą, że zaśpiewa dwa zdania w reklamie, czy powie jedno zdanie w reklamie i on tyle za to bierze, że my przy nich to biedaki jesteśmy normalnie, także wiecie, nie trzeba więcej mówić.

Transcription

No tak, to wcale się nie porównujemy do tych, co grają w reslamach, albo grają gdzieś tu po lotach, więc wiesz, oni są sprawni fizycznie, a my niestety nie, jeśli chodzi o mnie. Ale no cóż, my gadzami nie będziemy ani nie jesteśmy, więc to jest też to.

#9 1 like

Transcription

Przede wszystkim to robicie mały optop, bo wątek nie jest o stacjach radiowych. Jak chodzi o post Kmicica, odnoszący się do mojego postu, to ja nie słucham siekszki radiowej, którą prezentują eski i tym podobne stacje. Więc argument, jakby to powiedzieć, zupełnie nietrafiony. Nie słucham siekszki, a w siekszkę wpisuje się nowy pop i właśnie disco polo, ponieważ to są raczej siekszki, które nie mają nic związanego z sensownym przekazem, jak i z sensowną melodią. Wszystko jest w zasadzie na jedno kopyto, albo odgrzewa się stare hity. Oczywiście są wyjątki, jest kilka utworów nowych, które mi się zdarza słuchać, czy wykonawców chociażby ostatnio bardzo przypadłym do głosu sanach. No ale to są, jak powiedziałem, wyjątki. Co do młodych artystów, którzy są prezentowani w RMF-ach i tak dalej. No są, ale mi bardziej chodzi właśnie o dotowanie takich artystów, którzy nie są nigdzie prezentowani, a mają naprawdę ciekawe teksty, ciekawy wokal i ciekawe utwory od strony muzycznej. Powinno się prezentować po prostu coś, co ma jakiś wyższy poziom niż tylko pam, param, pam, pam. Bo to coś takiego też mogę napisać i zrobić z tego hit. Jakbym... Umiał grać i śpiewać. Że tak powiem. No to każdy, kto jakoś tam potrafi grać i śpiewać, może zrobić sobie hit radiowy w dzisiejszych czasach praktycznie. Inna rzecz, jak się dostanie do radia. Więc ja bym jednak o coś wymagał od... Ogólnego biznesu muzycznego, żeby na piedestał wychodzili ci, którzy faktycznie mają coś do powiedzenia. Bo większość twórców, w obecnych czasach, którzy prezentują fajną muzykę, no są w podziemiu, bo ludzie słuchają sobie siekszki na pierdzących głośniczkach za 5 złotych albo słuchawkach dołóżnych od telefonu, które ani to nie brzmi, ani to nie jest wygodne. Już ludziom to w zasadzie chyba obojętne, co grają. Niedługo to będzie tak, że wystarczy zbić losowe dźwięki, nawet źle stonowane i się będzie ludziom podobać. No bo... Gust muzyczny u ludzi, u społeczeństwa upadł, jak ogólnie cały gust moim zdaniem upadł wszystkiego, bo to, co się dzieje na naszym świecie, to jest porażka. No i cóż, nie mówię, kiedyś było lepiej z perspektywy osoby, która żyła, nie wiem, z 30 lat temu, bo tak nie było, ale na pewno wtedy muzyka i w ogóle gust ludzi był sensowniejszy.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Wiem, przepraszam, to ja zrobiłem bałagan, bo niechcący nagrałem o stacjach radiowych tutaj, a miałem gdzie indziej nagrać i się pomyliłem. Poza tym, dobre disco polo nie jest złe.

Transcription

cześć wszystkim jeśli chodzi o młodych artystów ja na przykład raz tam kiedyś słyszałem, że czy tam no, żeby tacy młodzi artyści, którzy na przykład nie są znani tak na rynku muzycznym no to bardziej proszą o wsparcie finansowe przez jakiś tam patrolajt albo jakiś tam ten żeby ich wesprzeć, żeby się jakoś tam rozwijali i spełnili swoje marzenie i tak dalej no właśnie na topie to właśnie są różne te muzyka pop i tak dalej no i te disco polo też ja powiem tak, ja wolałbym ja wolę na przykład te starsze disco polo niż te, te, te, te no nowoczesne znaczy są też takie te nowoczesne disco polo, które no są trochę inne, ale to nie jest to samo co kiedyś było bo to w latach dziesiątych w latach dziewięćdziesiątych to było zupełnie co innego ale to już powiem tak no moje zdanie jest takie ja na przykład bardziej nie jestem za klubową muzyką lub w ostateczności za rapem albo ale lepiej też żeby na przykład inni ludzie się też rozwijać bo tak to jak widzę że na topie to sama komercja jest ale raczej ja tam radia to tak słucham, ale to tak bardziej pobierze mnie bardziej mnie interesują informacje niż niż słuchanie muzyki z radia więc jeśli chodzi o to no no to to tyle jeśli chodzi o wątek tutaj na czasie to tyle pozdrawiam

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??