Łukaszenko, to do Ciebie także mam małe sprostowanie a propos Radia Września, jako, że jestem mieszkańcem tego miasta, to mam jakby ogląd tego wszystkiego na bieżąco.
Mówisz, że Time nie ma żadnego wpływu na Wrześnik, no to muszę Cię niestety zmartwić, gdyż nie tylko od strony muzycznej jest to podobieństwo do Voxa, ale również wiadomości mają na tym samym podkładzie co Vox FM i chyba nawet po prostu transmitowane z Voxa, jedynie wiadomości lokalne.
Bo widać, że te wiadomości jakby ogólne są na zupełnie innym sprzęcie nagrywane niż lokalne. Lokalne są jedynie nasze, a tak to ogólne po prostu są gdzieś z zewnątrz.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
To znaczy się, ja powiem tak, ogólne wiadomości są przygotowane przez grupę radiową Time z Vox FM, aczkolwiek tutaj sytuacja jest tego typu, że Vox FM ma już trochę inny podkład niż miał kiedyś i ten podkład, co był kiedyś, korzysta właśnie z tego Radio Września, Radio Kołobrzeg oraz Radio Norda.
I tutaj tak jak Daszek wspomniał, grupa radiowa Time właśnie ma podpisaną taką jakby, jakby to nazwać, taką jakby przedwstępną podejrzewam umowę, na której bazie Radio Września gra właśnie w formacie Vox FM.
Zalecam też wejście na Radio Polskę i zobaczycie tam jak Radio Września wystartowało.
Tak jak wspomniałem, to miała być stacja lokalna, zupełnie lokalna. Nawet tam były różne jakieś zapowiedzi chyba czy coś, tak niestety doszło do podpisania właśnie umowy z grupą radiową Time, na mocy której Radio Września gra w formacie Vox FM.
No różni się to tylko tym faktycznie, że przez większość czasu od godziny 6 rano do...
późnego wieczora są na coś prezenterzy w Radio Września, lokalni, no ale wydaje mi się, że to się za jakiś czas może zmienić.
Nie wiadomo jeszcze za ile, ale jestem niemal tego pewny.
Jedyną sytuacja, jedyna sytuacja, to jaką ma w miarę jeszcze taką dobrą, to jest taka, że...
...to jest taka, że...
...to jest taka, że...
...to jest taka, że...
...to jest Radio Kołobrzeg, ponieważ Radio Kołobrzeg wyłącznie emituje tylko serwisy z Vox FM, tak to nawet playlisty nie ma podobnej do Vox FM, tylko jest tam zupełnie inna muzyka.
No...
...no to...
...tyle.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.
Tak sobie teraz obserwuję streaming Radia Go, tak jak kiedyś, na przykład parę miesięcy temu było tak, że w trakcie dnia jakieś tam wejścia były prezenterów z Vox FM, tak teraz jest tak, że tylko jest poranek, wstajesz i go do godziny dziewiątej
i od dziewiątej nie ma ani jednego lokalnego wejścia, jest cały czas tylko muzyka przeplatana reklamami i wiadomościami zarówno ogólnokrajowymi, także i lokalnymi.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.
Co do Radio Plus Legnica, taka sytuacja jest już od bardzo dawna, jeszcze przed w ogóle wprowadzeniem formatu zawsze w rytmie, oj dawno dawno, oni po prostu stwierdzili, że za siecią nie ma co iść i możemy mieć autonomię, to będziemy mieć autonomię, tylko sobie nazwę plus zostawimy, ewentualnie publicystykę będziemy od nich brać.
A co do Wrześni i tego typu rzeczy, to oczywiście w każdej chwili może właściciel Wrześni czy Radia Norda zdecydować się, że sprzeda wpływy Time'owi, ale póki co tak nie jest i trzymajmy się po prostu faktów i tego co jest.
Ja Ci Łukasz powiem z doświadczenia, że jeżeli jest jakaś stacja, dam Ci tutaj taki przykład, na przykładzie Śląskie Radio Fan Knurów, które nigdyż było stacją bardzo lokalną, naprawdę lokalną, były tam jakieś śląskie audycje, było tam bardzo dużo ciekawych programów.
Do roku 2006, konkretnie do 6, nie, do 5 grudnia była to stacja lokalna, bo od 5 grudnia 2006 roku już nadawała pod nazwę Radio Fan Przełącz się na Maxa.
Więc ja już jestem z doświadczenia nauczony, że jak już jakaś stacja nadaje w zbliżonym formacie i jakimiś typowo podobnymi dżinglami do jakiejś sieciowanej stacji, to już wiadomo, że prędzej czy później to będzie przejęte przez właśnie tę,
stację. Natomiast co do plusa Legnica, to tak jak wspomniałem, dzisiaj w godzinie od 6 do 6.15 lub 20 był program sieciowy, a potem nagle poszła muzyczka taka już, że tak powiem, z gatunków disco i takie tam na Wikipedii,
na Wikipedii jeszcze, co warto.
Tu odnotować, pisze, że program ogólnopolski z plusa poranny jest nadawany w plusy Legnica, co to do końca nie jest prawdą, no ale tutaj to w tej sytuacji to akurat wiadomo, że Wikipedia może troszkę zniekształcać pewne informacje.
No.
Także na razie tyle.
Witajcie, jak kiedyś znajdę kasetę z pokrzątkami Radia Września, czyli emisją testową, to tutaj podrzucę nagranie.
Natomiast ja mam tyle tych kaset, że będzie bardzo ciężko coś znaleźć.
A tymczasem mogę Wam jedynie podrzucić to nagranie, które niestety jest w słabej jakości, gdyż nagrywałem je po prostu z głośnika, kamerą.
No i generalnie to już było z kasety.
No i wystartowali, tylko że podpisali umowę, więc nawet tak jak wspomniałem w Radio Polsce też pisało, to miała być stacja prawdziwa, lokalna, ale niestety została częściowo przejęta przez grupę Tajm.
Ale nie, oni przejęli tą stację po dłuższym czasie, to nie było tak, że oni od razu ją przejęli, podpisali umowę, bo przez chyba pół roku Września grała po swojemu, czy nawet więcej.
Czy wy naprawdę nie dostrzegacie tej drobnej różnicy?
Tutaj nie ma żadnego przejęcia.
Tutaj właściciel kupuje jedynie od ZPR-ów program.
I konta. Program po prostu tak.
Time nie ma żadnych na razie udziałów ani w Nordzie, ani w Radiu Września.
Jest tu tylko ci właściciele kupują muzykę, znaczy playlistę oraz serwisy informacyjne.
Poza tym Twoje cudowne doświadczenie Twoim doświadczeniem, a historia radiofonii zna naprawdę różne przypadki.
Była sobie Radio SK i Nowrocław. Dzisiaj mamy Melo Radio.
Więc...
Po prostu chodzi mi o to, żebyśmy rozmawiali tylko i wyłącznie o faktach.
Bo takich wątków z przypuszczeniami, że za parę lat coś będzie, to jest mnóstwo.
Dziękuję.
Odniosę się do Twojego postulu, Łukasz.
Po pierwsze, co do Eski i Nowrocław i Meloradio, to sytuacja tu była zupełnie inna, bo tu była umowa franczyzowa.
To jest inna sytuacja, bo tu jest umowa franczyzowa i właściciel tejże stacji sam podjął decyzję, żeby Eskę i Nowrocław przekształcić najpierw w Z-Gold i Nowrocław, a następnie w Meloradio i Nowrocław.
Taka jest ta jedna różnica.
A poza tym, na kupowaniu się zaczyna, a kończy się prawdopodobnie na przejmowaniu, czyli już wykupieniu całkowicie przez grupę Radio One Time tej stacji.
Myśl sobie, co chcesz, bo to jest Twoja sprawa, Łukasz.
Ale bądź co bądź.
Jestem niemal pewny, że w najbliższej przyszłości tak będzie.
Fakt. Może być inaczej, bo nie powiem, że nie, ale zazwyczaj jest tak, że zaczyna się na kupowaniu playlist, zaczyna się na kupowaniu serwisów, na podobnych dżinglach,
a kończy się na wykupieniu całkowicie stacji i przekształceniu jej w kolejny oddział jakiejś tam sieci.
Bo...
Bo na dobrą sprawę mogli pójść tym tokiem, że mogli owszem kupić te serwisy, mogli kupić playlistę, ale dżingli nie musieli kupować identycznych prawie.
A są podobne do Vox FM.
No to po jaką, za przeproszeniem, cholerę mieliby to kupować, skoro według Twojego toku myślenia to i tak by nie przeszło na Vox FM.
Przecież to jest oczywiste, że jak już są podobne dżingle i...
mniej więcej podobna playlista, czy nawet lektor jest ten sam, to oczywiste jest, że może to być za rok, może to być za dwa lata, nawet za trzy, to wejdzie do sieci Vox FM.
Bo nie ma opcji, żeby nie weszło.
No chyba, że cud się stanie, co ja w to naprawdę wątpię.
Jeśli tak się stanie, no to będę w lekkim szoku, ale raczej nie sądzę.
Bo niestety żyjemy w takim świecie, że coraz mniej jest lokalnych stacji.
Coraz mniej jest takiego prawdziwego, lokalnego radia, co było kiedyś.
I taka jest prawda, niestety.
Żyjemy w takim świecie, gdzie komercyjne stacje i sieciówki przeważają wszystko.
Nawet stacje ponadregionalne.
Miałeś na przykład kiedyś Radio Mazowsze.
No i co?
No i najpierw nadawało playlistę Radio Mazowsze, Radia Vox FM.
Podobne dżingle.
A w końcu zmieniło się Vox FM Radom.
Więc mniej więcej tak to wygląda.
Więc ja powtórzę jeszcze raz.
Może być taka sytuacja, że mogą zrezygnować z...
Bo to się nazywa bodajże pakiet mszczonowski.
Chyba.
Aczkolwiek nie sądzę, skoro są nawet podobne dżingle, podobne...
Ten lektor jest ten sam.
No to...
Może być tak, że za parę lat.
No to może być nawet za rok.
No bo to różnie bywa w każdej stacji.
Tak czy owak może być taka sytuacja, że to będzie przekształcone.
Bo umówmy się.
Tak jak wspomniałem, jest coraz mniej lokalnych stacji.
Przykładem na przykład tego było Radio Północ.
Które przez 14 lat cieszyło się bardzo dużą popularnością.
I zostało przekształcone w Eskę Koszalin.
Było takie lokalne Radio Plama w Szczecinie.
Zostało przekształcone w Eskę Szczecin.
Radio Max z Tarnowa i z Bochni.
W Eskę się przekształciło.
Mógłbym tu wymieniać i wymieniać.
Ale prawda jest taka, że tak jak wspomniałem jest coraz mniej prawdziwego lokalnego radia.
Takiego z prawdziwego zdarzenia.
Które by naprawdę brało nacisk na tematykę typowo lokalną z danego miasta.
To już nie jest tak jak było kiedyś.
Ja na przykład pamiętam bardzo dobrze Radio Rezonans z Sosnowca.
To była prawdziwie lokalna stacja.
Imprezy były różnego rodzaju ze Śląska z Sosnowca organizowane.
Koncert Życień był na przykład.
To była lokalna stacja.
Która skupiała się na tematyce na przykład bezdomnych zwierząt.
I innych problemów z alkoholizmem.
To była lokalna stacja.
Dopóki nie została przekształcona w Eskę Śląsk.
To znaczy na początku była przekształcona w Eskę Rezonans.
Rok później w Eskę Śląsk.
I to była lokalna stacja.
Także Łukasz.
Na razie.
To może być tak jak Ty mówisz.
Ale ja się na to nie nastawiam.
Mają podpisaną umowę z grupą radiową Time.
Na mocy której grają muzykę VOX FM.
I są serwisy z VOX FM.
Tym bardziej, że gdzieś czytałem.
Że w Radiu Września miało praktycznie muzyki disco polo nie być.
Tu miała być prawdziwie lokalna rozgłośnia.
Dopóki nie podpisali umowy.
Wejdź sobie na Radio Polskę.
Przeczytaj sobie.
To zobaczysz.
Jedynym faktycznie wyjątkiem jest Radio Kołobrzeg.
Które korzysta jak mówiłem tutaj zresztą.
Tylko wyłącznie z serwisów VOX FM.
Ale.
Tutaj akurat jeszcze chyba nie doszło do.
Typowego.
Podpisania wszystkiego.
Aczkolwiek mogli tylko podpisać umowę co do.
Informacji.
To znaczy.
Wiadomości z VOX FM.
Aczkolwiek.
Nie wiadomo też jak to się dalej potoczy.
No ale no niestety może być różnie.
Także ja na razie kończę swój wywód.
I tyle z mojej strony.
Pozdrawiam.
Z tego co widzę od godziny 14 dopiero jakieś tam wejścia są w Radiu Go, ale to są wejścia takie no dosłownie 5, 10 sekundowe i tak co 5, 6, nawet 7 utworów z tego co ja sobie tutaj obserwuję.
A tak jak wspomniałem od godziny 10, właściwie od godziny 9 do godziny 14 żadnego wejścia lokalnego nie było.
No zobaczymy co będzie dalej, bo ja tu sobie tak lubię obserwować takie rzeczy.
Generalnie na razie nic się takiego nie zmieniło co miałoby zwiastować zmianę, tylko czasami się zdarza taka sytuacja,
że kiedy...
kończy się reklama, nie ma dżingla reklama, tylko zaraz po reklamie automatycznie leci muzyka bez poprzedniego dżingla,
który pojawia się na samym początku, gdy zaczynają się reklamy.
No cóż, ja sobie idę dalej obserwować, jeżeli coś tutaj jeszcze znajdę to dam znać, do usłyszenia.
Twoje radio opowiadasz, Gracjanie.
Jak ostatnio byłem w darówku,
miałem możliwość
posłuchania chwili
tej stacji, chociaż bardzo
słabo to wyszło,
ponieważ
nadajnik muszę mieć słaby,
gdyż w darówku
stacja ta szumiała
i ledwo ją było słychać.
I musiałem się troszkę namęczyć, żeby
ją usłyszeć,
ale oczywiście dżingiel
zarejestrowałem. Jeden z
dwóch, które usłyszałem, niestety,
ponieważ
z tym drugim nie zdążyłem.
I
zaraz tutaj
wrzucę.
A co do Twojego radia w Koszalinie, to to jest na razie tylko emisja testowa, bo nie wiem ile kilometrów darłówek, czy tam darłówko, jak to się mówi, jest od Koszalina,
ale jeżeli pozostałe stacje odbierały tam, pozostałe stacje w Koszalinie odbierały tam w miarę dobrze, to być może po prostu jest, są jakieś eksperymenty prowadzone, czy coś,
i może moc po wystartowaniu z tej stacji oficjalnie, moc może się już polepszyć.
Polecam Ci, znaczy, inaczej, że w ogóle nawet zawieszenie tych systemów antenowych jest nie na tym kombinie co trzeba, co było planowane w KRLT i w ogóle program nie miał być o charakterze lokalnym,
znaczy, miał być o charakterze, ale ogólnie w Stargardzie i Myśliborzu i w Koszalinie i Świnoujściu jeszcze, bo w Świnoujściu ma być jeszcze uruchomiona na 90,
9 i 5, to powinien być ten sam program po prostu, a nie jakieś lokalne rozszczepienia, chociaż była taka sytuacja, ale właściwie jest taka sytuacja z Radiu LK.
Radio LK ma w zasadzie dwie rozgłośne, Radio LK Głogów i Radio LK Leszno, ale Radio LK ma jeszcze nadajnik w Jarocinie i tam powinno nadawać to samo co Radio LK Leszno,
a jak widać,
zresztą jakieś rozszczepienia lokalne i nawet jest Radio LK Jarocin, nawet jest, tak więc, nie ma prawa tego być, ale oni jakoś kombinują, więc może w tym twoim radiu jest ta sama sytuacja, no.
This site uses cookies to enhance your experience.