Audio

mikrofon na USB

Założony przez pates 96 wpisów ostatni wpis 5 lat temu Strona 4 z 5

ale jest też seiren mini

bardzo dobry mikrofon.

Ale o jaki koszyczek ci chodzi, bo zbytnio nie ogarniam?
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

#64 1 polubienie Edytowano

o shock mount koszyczek akustyczny czy jakoś tak to się po polsku nazywa.

A na ciula koszyczek, jeżeli tego typu ikrofony najczęściej mają własne, wbudowane podstawy które w zupełności wystarcżą? Co do superluxa, jest to świetni brzmiący mikrofon. Jedyne, co mnie osobiście w nim wkurza to fakt zbierania zakłuceń z niektórych jednostek komputerowych. Co niestety słychać.
Novoxa i superluxa nie ma co przyrównywać. novox to taki tandedny uśmiech dyskoteki. Superlux ma jednak tego środka w brzmieniu troszkę więcej.

Po co taki koszyk? Ano po to, że jak masz na ramieniu taki mikrofon, to jak walniesz w blat, żeby ci nie przenosił tego.
Longu, za cenę seirena mini wolę kupić coś od spc.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Spcgear sm 950 np.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Jeśli statyw biórkowy to czy z koszykiem czy bez niego dźwięk i tak będzie przenoszony. A umówmy się. Mikrofony pod usb zazwyczaj tworzone są pod youtuberów, i podcasterów. Raczej nie nagrywa się nimi wokalu, choć ja nie raz miałem przyjemność jakiś śpiew do mojego wysłużonego yeti popełnić.

Tu akurat prawda, zbyiera szumy ze stacjonarnego pcta, czasem zbyt nachalnie.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Hej! Mam dylemata, więc uznałem, że zapytam fachowców. :D Szukam mikrofonu do zastosowań podcastowych, nagrań wokalu (np. dubbing, bo śpiew to może w dalszej przyszłości) oraz do rozmów na, np. konferencjach czy innych Team Talkach. :D Co polecacie? Z zebranej wiedzy i poszukiwań mam na celowniku Shure SM 58 SE, jako dynamik, ale m.in. tutaj polecacie także pojemnościówki. Jak to jest? Co i do czego się sprawdzi, uwzględniając tak zastosowanie, jak i brak możliwości zaadaptowania pomieszczenia pod domowe studyjko. :)

#72 1 polubienie

Novox NC1. Do rozmów dobry gdyż łapie z daleka i to jest w tym przypadku jego zaleta, ale wada gdy chcemy nagrać podcast, natomiast jeśli mamy ciszę w domu na pewno się sprawdzi.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

No i tu z tymi hałasami jest właśnie problem. :D A używacie, np. bramek szumów w, Reaperze przy nagrywaniu podcastu?
-- (daszekmdn):
Novox NC1. Do rozmów dobry gdyż łapie z daleka i to jest w tym przypadku jego zaleta, ale wada gdy chcemy nagrać podcast, natomiast jeśli mamy ciszę w domu na pewno się sprawdzi.

--

Ja do podcastów używam mojego rode nt usb, wcześniej używałem blue jeti, wsumie blue jeti nadal używam do teamtalka itd, albo jak nie mam innego mikrofonu żeby cos nagrać, dobry popfilter i nagrywac idzie, a co do pomieszczenia no to najlepiej mieć takie w którym nie ma zadużo reverbu, a jak jst to mówić dosyć blisko mikrofonu żeby nie było tego tak słychać.

sure 58 nie grzeszy niestety jakością, na usb polecam dynamika to np sure mv7 trochę drogi ale myśle, że jak ktoś lubi dynamiki to będzie spoko.

Hmmmm... A co byłoby dobre pod interfejs? Bo potrzebuję też do jednoczesnego nagrywania dwóch kanałów (mikrofon i gitara). USB w Scarleta nie wcisnę, hehe. XD Bo wyżej wspomniany ESP Gear byłby też spoko do podcastów? Jeszcze mi polecono Rhode NT1A, ale to też na USB jest...

rode nt 1 a nie jest na usb.

#78 1 polubienie Edytowano

focus rite 2i2 chyba właśnie takiego rode podłączysz i gitare.

Jak to? Fakt, dopiero dzisiaj zacząłem przeglądać, ale jakiś gość na ytb mówił o usb. XD Ale faktycznie w opisach na sklepach jest XLR
W każdym razie, jak oceniacie ten mikrofon? Czy - ewentualnie - inne polecacie? No i jak rozwiązalibyście kwestię nienajlepszych warunków do nagrywania (bo rozmowy to luz, akurat)? :)

#80 Edytowano

jest różnica pomiędzy rode nt1A a rode nt usb ja mam nt usb nt1A jest normalnie na xlr.