EltenLink

Elten to zabawka?

Wróć do Archiwum Eltena

#81 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Ale dyskusja wyszła od pomysłodawcy projektu, a nie od nas, userów.

2020-10-20 18:02

#82 magmar Konto zarchiwizowane

Tak jak wiele innych wątków, które roboczo nazywam ideologicznymi.

2020-10-20 18:05

#83 balteam

Dyskusje wychodzą z obu stron i niekoniecznie w proporcji 1 do 1, Od czytania tylu wontków po prostu głowa boli, bo każdy ma swoją wizję, wie jak sprawić żeby Elten był ok, bo teraz jest do niczego itd. itp.
Tak czy tak, mi się już czytać wontku nie chce, także idę czytać inne rzeczy, a jak uzdrowić Eltena jeszcze się naczytam nie raz :DD

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2020-10-20 18:11

#84 pajper

Uprawnienia ankietowe czy blogowe nie wchodzą w kompetencję moderacji. Nie da się też rozwiązać tego dobrze. Wystarczyłoby, by ktoś zaczął na polskim blogu spamować, ale język ustawił jako zulu i już by było po sprawie.
Z resztą blogi nie mają żadnego związku z moderacją.
Podobnie sprawa się ma z ankietami.

Uprawnienia, których brakuje moderacji PSE, a które otrzymają w Eltenie 2.4, to zarządzanie grupami rekomendowanymi.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2020-10-20 18:44

#85 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

To dajcie im te uprawnienia na prawach rady starszych do premiery nowej wersji.

2020-10-20 18:57

#86 magmar Konto zarchiwizowane

Przynajmniej jednej osobie, włączcie ją do rady starszych. SUgeruję Paulinux, bo została wybrana.

2020-10-20 19:01

#87 magmar Konto zarchiwizowane

Co do spamu na blogu, ekhem jakoś nie zauważyłam, żeby stara moderacja prężnie działała w temacie.
Można jeszcze natknąć się na komentarze "Tylko nie mów nikomu", albo "Na wybory do łobory", akurat ten drugi komentarz mogę zidentyfikować ppo dacie było to 13 października, a tamtych nie jestem pewna, ale najprawdopodobniej był to 15 maja wzystko oczywiście miało miejsce w 2019 r.

2020-10-20 19:03

#88 daszekmdn

Blog to inicjatywa prywatna i taka powinna pozostać.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2020-10-20 19:04

#89 pajper

Usuwanie komentarzy na blogu to kwestia właściciela bloga, a nie żadnej moderacji.
Regulamin dokładnie wskazuje sytuacje, w których administracja wpływa na blogi.
Zacytuję z obecnie obowiązującego:

IV.
3. Użytkownik może zostać ukarany poprzez zbanowanie i/lub usunięcie publikowanych treści (na blogu) w szczególnych wypadkach, gdy:
A. Naruszają one prawa autorskie, prawa własności, prawa do dystrybucji należące do osób prywatnych lub organizacji lub prawa odpowiednie w zależności od kraju rezydencji użytkownika (za wniesieniem wniosku o usunięcie takich treści do Administracji portalu lub do jednostki pokrewnej przez uprawniony podmiot),
B. Mają one charakter obraźliwy względem innych użytkowników (za wniesieniem wniosku o usunięcie tych materiałów przez zainteresowaną stronę).

Ta definicja jest jeszcze nieco rozszerzana w nowym regulaminie o możliwość usuwania szkodliwych treści oraz usuwająca obowiązek zgłaszania materiałów objętych prawami autorskimi przez podmioty, do których należą prawa autorskie.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2020-10-20 19:15

#90 Julitka

Wtedy spamerskich komentarzy nie mógł usuwać nikt prócz pajpera, a teraz każdy użytkownik może zrobić to sam za siebie, więc jeżeli on uważa, że to nie jest spam, to czemu nie? :)
-- (magmar):
Co do spamu na blogu, ekhem jakoś nie zauważyłam, żeby stara moderacja prężnie działała w temacie.
Można jeszcze natknąć się na komentarze "Tylko nie mów nikomu", albo "Na wybory do łobory", akurat ten drugi komentarz mogę zidentyfikować ppo dacie było to 13 października, a tamtych nie jestem pewna, ale najprawdopodobniej był to 15 maja wzystko oczywiście miało miejsce w 2019 r.

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2020-10-20 22:00

#91 papierek

Tak, i angielska społeczność, rosyjska oni też by pewnie chcieli być w radzie starszych
--Cytat (dariusz.1991):
To dajcie im te uprawnienia na prawach rady starszych do premiery nowej wersji.

--Koniec cytatu

po co mi sygnatura?
2020-10-20 22:06

#92 papierek

Moderacja grupy polska społeczność eltena, a nie moderacja całego eltena.
Która to moderaca i administracja, gdy była wybierana wiedziała, że będzie administracją grupy PSE, a nie eltena
--Cytat (magmar):
Dokładnie tak,
Z samej nazwy Moderacja Moderuje ergo pilnuje porządku.
Tak, ja OSOBIŚCIE wolałabym żeby niniejsza moderacja miała wgląd w to wszystko.

--Koniec cytatu

po co mi sygnatura?
Edytowano 2020-10-20 22:06

#93 papierek

magmar, Dlaczego Julitka się wypowiada za Dawida? Nie, ona tylko mówi to, co Dawid już dawno powiedział/napisał, czyli powtarza co on napisał, ja też czasem to robię, czyli Dawid ma sekretarkę i sekretarzy pewnie jeszcze kilku
Po drugie, jest w radzie starszych, co jednak jakoś zobowiązuje do odpowiadania na pytania użytkowników, tak by już pewno dawno miała wszystko głęboko.
I nie niby adminem jest paulinux, bo już piszę poraz setny, Paulinux jest adminem grupy PSE, a rada starszych ma trochę inne zadania.
Napisałaś jako kto zabiera głos? Jako użytkownik, każdy ma prawo i jako członek radys tarszych
A dlaczego paulina ma nie mieć dostępu do blogów, ankiet? No cóż, to nie jej zakres obowiązków, pewnie dlatego. Mam nadzieję, że poraz ostatni muszę to jeszcze komukolwiek wyjaśniać.

--Cytat (magmar):
HMMM co ja o tym sądzę?
Wszyscy już wiedzą, ale skoro powstało wiele wątków o tym samym zamierzam poraz kolejny odpowiedzieć na wariacje na temat Eltena.
Elten to nie zabawka, ale rządy Eltena przypominają rządy sanacji.
Niby adminem jest Paulinux, a i tak Julita wyraziła się na temat pewnych jej uprawnień i to ona (jako kto?) aktywnie zabiera głos w temacie.
Nawet nie Dawid, (naczelny kerownik projektu), nawet nie Paulinux - Administrator PSE tylko właśnie JULITA.
Swoją drogą dlaczego nie dacie Paulinie nawet dostępu do ankiet, blogów itd.
Dlaczego jak sie wypomina Julicie, że wypowiada się w imieniu Dawida i nazywa się ją jego sekretarką tudzież rzecznikiem Prasowym reaguje obrazą?
Przecież w każdym wątku tzw. ideologicznym daje tego dowód.
Elten to nie zabawka, to całkiem fajny projekt, ale rządy ELtena nie wystawiają najlepszej wizytówki projektowi i nie mówię tu o wybranej w sierpniu moderacji PSE, ale oni nie mogą wiele zdziałać, jeśli mają nad sobą Siostrę Niejednokrotnie Przełożoną.
WIęc albo dziewczyno odpuść czym pomożesz Dawidowi i jego projektowi, albo rób tak dalej ze wszystkimi konsekwencjami.

--Koniec cytatu

po co mi sygnatura?
2020-10-20 22:12

#94 magmar Konto zarchiwizowane

Nawet jeśli jest ich kilku ta sekretarka jest pierwszą sekretarką, bo pracuje ponad normę i wypełnia najgorliwiej swoje obowiązki.

2020-10-20 22:47

#95 Monia01

Ale w czym problem, że Julitka gorliwie powtarza to, co Dawid już napisał? Jak raz nie dociera, to trzeba powtarzać najwyraźniej, a ona ma do tego cierpliwość.

🇺🇦 🇵🇱
Edytowano 2020-10-20 22:48

#96 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Suchajcie, Po co w takim razie tworzyć takie wątki, skoro od razu podnosi się rwetes? Dawid zadał konkretne pytanie. Niektórzy wskazali na to, co obecnie przeszkadza im w funkcjonowaniu projektu i tyle. Mi, niejasne kompetencje obecnej moderacji PSE wydają się absurdem i zgodnie z tematem wątku, wyraziłem konstruktywną opinię. Tyle w temacie.

2020-10-20 23:22

#97 misiek

Myślałem, że tego nigdy nie powiem, ale jak patrzę na tą sytuację drugi rok z rzędu to już mnie trzęsie w środku. Prawda jest taka, że z Julitki zrobiłaś sobie ofiarę i czepiasz się jej dosłownie o wszystko. Czy zajęcie Sewastopolu to też jej wina?
-- (magmar):
HMMM co ja o tym sądzę?
Wszyscy już wiedzą, ale skoro powstało wiele wątków o tym samym zamierzam poraz kolejny odpowiedzieć na wariacje na temat Eltena.
Elten to nie zabawka, ale rządy Eltena przypominają rządy sanacji.
Niby adminem jest Paulinux, a i tak Julita wyraziła się na temat pewnych jej uprawnień i to ona (jako kto?) aktywnie zabiera głos w temacie.
Nawet nie Dawid, (naczelny kerownik projektu), nawet nie Paulinux - Administrator PSE tylko właśnie JULITA.
Swoją drogą dlaczego nie dacie Paulinie nawet dostępu do ankiet, blogów itd.
Dlaczego jak sie wypomina Julicie, że wypowiada się w imieniu Dawida i nazywa się ją jego sekretarką tudzież rzecznikiem Prasowym reaguje obrazą?
Przecież w każdym wątku tzw. ideologicznym daje tego dowód.
Elten to nie zabawka, to całkiem fajny projekt, ale rządy ELtena nie wystawiają najlepszej wizytówki projektowi i nie mówię tu o wybranej w sierpniu moderacji PSE, ale oni nie mogą wiele zdziałać, jeśli mają nad sobą Siostrę Niejednokrotnie Przełożoną.
WIęc albo dziewczyno odpuść czym pomożesz Dawidowi i jego projektowi, albo rób tak dalej ze wszystkimi konsekwencjami.

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2020-10-21 00:46

#98 Julitka

Tzn. generalnie bardzo dobrze, że użytkownicy podnoszą swoje argumenty dot. tego, co im się w projekcie nie podoba.
A właściwie byłoby bardzo dobrze, gdyby odosili się do tematu.
Mateponczas stwierdził niedawno, że Elten jest zabawką Dawida. Więc Dawid zapytał, jakie ma argumenty po temu.
Sam nawet Mateponczas przyznał, że to określenie nie było najszczęśliwsze.
Mam też wrażenie, że gdy za kilka miesięcy Paulinux otrzyma wszystkie należne jej uprawnienia, co więcej, gdyby otrzymała uprawnienia samego pajpera, znalazłoby się coś innego, co nie spodobałoby się ludzom, którym nie miało się spodobać. :p

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2020-10-21 08:04

#99 magmar Konto zarchiwizowane

Łysy, nie zrobiłam sobie z nikogo ofiary.
Uważam jednak, że baaaaardzooooo ideologicznie podchodzi do tego projektu, co zauważyli również inni.
Obecna moderacja mimo, że ma mniej władzy z góry ma do tego duuuużooooo zdrowszy stosunek, co przekłada się na konkret w działaniach.
Po co zatem tworzycie tego typu wątki?

2020-10-21 09:07

#100 Julitka

Mam ochotę zapytać, kto to są "ci inni".

2020-10-21 09:41