inne

Jak tam u was sytuacja z psem?

Założony przez balteam 138 wpisów ostatni wpis 2 lata temu Strona 1 z 7

Czy macie psa przewodnika, może zwykłe psy? Albo należycie do grupy i dopier ochcecie mieć jakiegoś?
Ja się będę starać od nowego roku o psa, a czy go dostanęi sięna niego zdecyduję, zobaczę pewnie gdzieś w czerwcu.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Staram się o psa, ale pewnie potrwa to jeszcze troche. W nowym roku coś się ruszy z tego co wiem.

z czego bierzesz i dlaczego jak mogę wiedzieć? Ja raczej labrador, bo certyfikat międzynarodowy jest mi potrzebny.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Co daje certyfikat międzynarodowy? Chodzi o to, że funkcja psa jest uznawana również za granicą?

Tak, przede wszystkim jak latasz samolotem to bez certyfikatu możesz po prostu nie polecieć, no i w razie problemów za granicą, jeśli kraj ma podobne przepisy jak Polska, no to możesz też wezwać policję w razie łamania praw przysługującychtobie i psu przewodnikowi, ale jeśli ten certyfikat jest tylko polski, to mogą go nie uznać i wtedy pies jest traktowany jak zwykły.

Szkoda, że to nie jest ujednolicone. W sensie, że istnieje w ogóle coś takiego jak certyfikat krajowy. To już przynajmniej na terenie UE powinien być uznawany.

Ujednolicony jest tylko w tym sensie, że fundacje należące do idgf mają certyfikat i go uznaje dużo krajów nawet poza Ue, niestety nie każda fundacja do nich należy.

ja z psa przewodnikaz tej fundacji bo to chyba taksię nazywa.

#10 Zarchiwizowany

ja mam psa przewodnika z fundacji vis maior
Jest czarnym labem ma na imię Miłek

@Irniss
Ale Ty też jeszcze inne labradory masz, nie?

Ja niestety jednak nie staram się o psa przewodnika, ponieważ trochę mi się życie po zmieniało i raczej mało z domu wychodzę obecnie.

#14 Zarchiwizowany

tak :D
jeszcze mamy labradorke dogoterapeutkę

@Irnis
I jak to godzisz? W sensie takim, że nie jest smutno tej drugiej labradorce, że tak tylko z tym przewodnikiem chodzisz, a nie z nią? :)

To jest wiadome, ale przewodnika masz przy sobie praktycznie cały czas, więc to jakby inna sytuacja dla tego drugiego psa.

No właśnie i dlatego gdy będę mieszkał sam i zdecyduje się na przewodnika nie podejmę się opieki nad dwoma psami. Nie wiem, z tego co pamiętam koleżanka sama nie mieszka, więc drugim pieskiem ma się kto zająć, tym bardziej że Labrador pujdzie do każdego, chociaż ja pośrednio w ostatnich latach życia mojego Labradora też miałem ten problem z powodu, że po piętnastu, a nawet dziesięciu minutach nie miał już siły i nogi nie wyrabiały. Dlatego siłą rzeczy gdy szedłem na dłuższy spacer z Tofikiem, Baster musiał w domu zostać.
Bo to Polska, nie elegancja Francja. https://www.youtube.com/watch?v=7_OFT0Irn-I

#19 Zarchiwizowany

Fionka ma 11 lat, więc więcej śpi niż jest aktywna.

Czyli jest tak, że mało już jej się chce i sobie nie krzywduje, że od kogoś innego czegoś chcą? :)