Transkrypcja
Znaczy pasmo lotnicze jest bodajże od 118 do 137 megaherców, ale nie będę tu was okłamywał, ale jakoś tak.
Znaczy pasmo lotnicze jest bodajże od 118 do 137 megaherców, ale nie będę tu was okłamywał, ale jakoś tak.
Aha, nie, no bo coś kiedyś kolega mówił, że mieszka gdzieś koło okręcia i czasami jak słucha radia, to mu się wie, że włączają lotnicze. I dlatego właśnie mnie to ciekawi, czy jak będę tam w modlinie, czy odtworzę.
Matid 25 Czy tam jak się tam nazywasz To co twój kolega odbierał To jest lustrzanka Zwyczajna lustrzanka Odbiornik używa Częstotliwości pośredniej 10,7 MHz Czyli wezmę sobie jakiś odbiornik Nastawię go sobie na 104,4 Na przykład On będzie generował nośną O 10,7 MHz wyżej Lustrzanka powstaje Na takiej zasadzie Że Miesza się Ta nośna co ten odbiornik produkuje Z tą częstotliwością pośrednią Czyli Odstęp pomiędzy Lustrzanką a właściwą Częstotliwością Właściwą stacją jest 21,4 MHz Bo 10,7 Dodać 10,7 i 21,4 Czyli na przykład W Warszawie Ktoś tam na forum Radio Polski Pisał że odbiera lotnisko 90 Zaraz ja to zrobię na kalkulatorze Bo mi się jakoś nie chce liczyć A nie mam tego kalkulatora No ale Na 97,7 Odbierał jakąś stację lotniskową No to 97,7 Dodać 10,7 MHz Dodać 10,7 MHz Dodać 10,7 MHz Albo 118 albo 119 Czyli już Ten zakres lotniczy Nie wiem czy ten Sencor jest Ale no poleca się bardziej ten Jak już konkretnie chcesz posłuchać tych lotniska to Ta nie chińskie radyjko No ale Nie polecam Bo takie radyjka to Tak więc tyle
Dwa małe sprostowania. Po pierwsze, nie odbierzesz tego z enkorem, możesz odebrać to np. tekstu na MPL 660, tudzież kartą telewizyjną, jeśli jesteś oczywiście odpowiednio blisko. I drugie sprostowanie, gracjanie, to nie jest lustrzanka, bo lustrzanki da się normalnie słuchać. To jest harmoniczna, do której się nie dostroisz.
No i nic nie złapałem koliberem, bo to jednak nie był Senko, ja się pomyliłem. A co jest też najciekawsze, że żadne radio nie opało w hali lotniska. Jeden wielki szum.
Czekaj, czekaj, bo ja się zrozumiałem. Ty mówisz, że radio przy lotnisku zupełnie nic nie łapało, był szum, tak? No, najwidoczniej jakieś ekranowanie było, czy co, nie wiem, ale nie wiem, naprawdę dziwna sytuacja. Ja przy lotnisku w Gdańsku, kiedy ja byłem, to to radio łapało bardzo, no dobrze, łapało te wszystkie najsilniejsze RMF-ki, nie RMF-ki i takie inne rzeczy. No, ale powiem Ci, że no, sprawa jest dziwna. Może po prostu to radio, po prostu może jest słabej jakości. I nie ma, i nie ma... Nie ma czułego tunelka. Pamiętam, że ja kiedyś takie radyjko miałem, które po prostu, jak ja wyjechałem na wieś, no dobra, może nie na wieś, ale miejsce, gdzie jest choć troszeczkę oddalone ten od miasta, to tylko... Taki kiedyś miałem takie przenośne małe radyjko, więc być może Twój koliber, czy jak to się tam śmiesznie nazywa? Nie wiem. Nie pamiętam osobiście tej firmy, czy co to jest w ogóle. Tak odbierało, to może jest słabej jakości, to tyle. Pozdrawiam.
Tak, był szum. Coś jakby próbowało się przez ten szum przebić, ale to było takie jakby chciało, a nie mogło. Coś tam ktoś coś gadał, ale ciężko było zrozumieć co. I tak, no albo tam są jakieś ekrany, które blokują, albo to jest, że to jest modlin, ale nie wydaje mi się. Albo po prostu ten koliber jest słabym bradiem, bo to nie jest senkor, tylko koliber, ja się jakby pomyliłem po prostu w nazwie.
Zepsuło mi się nagranie, w każdym razie chciałem powiedzieć, że nie sądzę, żeby na lotnisku w hali dało się odebrać, aczkolwiek myślę, że w samolocie na płycie albo w powietrzu, szczególnie z kabiny, jak coś nasi piloci będą nadawać, to odebranie tego oczywiście na odpowiedniej częstotliwości, gdzie jeśli jesteśmy w Warszawie i kołujemy do pasa startowego, to jesteśmy na częstotliwości 121,9. Gdy prosimy o start, jesteśmy na częstotliwości 118,3, a gdy wnosimy się, odchodząc od lotniska, jesteśmy na 128,8. Następnie, jeśli wylatujemy już z obszaru celu, to jesteśmy na częstotliwości krajowej 127,450. Podczas lotu, jeśli lecimy do innego państwa, będziemy się przełączali na radary innych państw, więc musimy słuchać, co będą mówili piloci, gdyż przy zmianie częstotliwości pilot powtarza tę częstotliwość, którą podał mu kontroler. Przy wychodzeniu z obszaru celu. Przy wychodzeniu z obszaru celu kontrolowanego Polski np. Właśnie nam jest podawana częstotliwość, na którą mamy się skontaktować z kontrolą następną, więc tak to właśnie wygląda. Oczywiście podczas podchodzenia do lądowania najpierw łączymy się z departure, czyli w tym przypadku w Warszawie 128,8. Później o ile dobrze pamiętam, zwierzą nas na to, że w Warszawie jest 28,8. Później ja dobrze pamiętam z wieżą na 12,2. Później na 12,2. Później na 12,2. Później na 12,2. na 118.3, jeśli prosimy o lądowanie już na końcowym podejściu do pasa. To tak wygląda tutaj. Co do nasłuchów jakichkolwiek, na moim tekstunie PL660 słuchałem sobie dzisiaj CB Radio, ale jako iż mieszkam w bloku, to odbioru nie miałem zbyt cudownego, nawet na wstędze USB, która na tych częstotliwościach jest odpowiednią wstęgą, co prawda. I myślę, że udam się niedługo na jakąś wieś i tam spróbuję coś posłuchać i myślę, że złapię więcej, tudzież z dalszej odległości.
Ja wiem, że może tekst on się aż tak do FM nie nadaje, ale przynajmniej mój S8800, no, jak dla mnie, to on ma dosyć czuły FM, szczerze mówiąc, bo też się o tym przekonałem, jak wyjechałem do Solcy, na wieś, gdzie było mniej zakłóceń, odbierałem bardzo dużo stacji, no, tylko minus tego jest taki, że nie można regulować selektywności FM, filtra nie można zmieniać, jest tylko domyślny filtr ustawiony 150 kHz, ale nie można go zmieniać, a w RTL-ach można. Tak więc chyba do FM-u bardziej się RTL-e może przydać. Nie wiem, w sumie.
Znaczy powiem tak, koledze nie daje nic ten filtr, że tak powiem, poza tym, że albo sygnał jest, albo go nie ma w ogóle, więc tak. A co do FM i wsi, no to wiadoma sprawa, że jak wyjedziesz na wieś, to złapiesz więcej. Na przykład u mnie w bloku, u babci na radiu odbiera, tak jak odbiera, że tak powiem, no średnio. A na moim tekstunie, jak się dobrze ustawię, to złapię więcej i lepiej. Więc to jest mimo wszystko radioodbiornik, który ma większą czułość niż standardowe radia, jakieś tam kubowane do domu, tak żeby sobie słuchać. No to dla mnie to jest wiadoma sprawa.
Witajcie, witajcie, niestety mój Texun padł, szlak go trafił, nie wiem dlaczego, ale tak czasem bywało, że trzeba było go zresetować, gdyż nie chciał się włączać. No, ale teraz nawet już ten reset nie pomaga, wymiana baterii również kończy się tylko wyświetleniem daty. Powiedzcie mi, gdzie mogę go oddać, bo to jest Texun z 2017 listopada, więc już akcji gwarancji nie ma, zresztą papiery pewnie też gdzieś przepieprzyłem, chociaż może jak bym się postarał, to bym nie znalazł. Natomiast jakby nie wiem w ogóle, jeżeli on nie jest na gwarancji już, to gdzie się zwrócić za naprawę, bo nie zaniosę go do jakiegoś tam pierwszego lepszego, prawda, salonu, typu, nie wiem. Zdzichu. RTV, naprawa i pleple. Czy są jakieś autoryzowane te salony Texuna gdzieś tam, znaczy warsztaty, czy jak to tam nazwać, lub czy e-commerce się zajmuje naprawami. Po prostu jak to wygląda, bo wydałem 500 złotych na Texun, no, powiedział mi pa pa. I to w momencie, kiedy na świecie dzieje się dość dużo ciekawych rzeczy, chociażby właśnie... Sytuacja na Białorusi i gdzieś tam okołoradiowe sygnały, gdzie chciałbym to w jakimś tam stopniu na tyle, na ile pozwala mi mieszkanie w moim cudownym, czystymięgu za pod względem odbioru stacji radiowych bloku, gdzie ledwo da się w coś wstroić czasami. No i chciałbym po prostu zobaczyć coś więcej. A tutaj Texun się ze mną jakby pożegnał, powiedział, że w walcie nie będzie sobie obserwował ciekawych sytuacji. Więc ja będę musiał sięgnąć po jakieś stare radio. Tylko jeszcze nie wiem jakie.
Witajcie, jeżeli chodzi o lotnisko warszawskie w Okęcie, no ktoś pytał co jeszcze można w paśmie lotniczym wysłuchać, między innymi jest na 120-450 i chyba 120-560, ale tego już nie jestem pewny, można sobie odtworzyć pogodę, to lotniczą oczywiście, dla Okęcia i tam zdaje się jest dla Budapesztu, Pragi, natomiast na falach krótkich, jak kogoś się interesuje, też są właśnie różne takie automaty pogodowe, między innymi na 3815, ale ja dobrze pamiętam tą częstotliwość, są brytyjskie, Manchester, a tam parę jeszcze innych jest, i w Szkocji też. W Szkocji też jakiś tam słyszałem, także można sobie posłuchać.
Jeszcze jedna, ja jestem dość szczęśliwym posiadaczem, też właśnie taksuna 660, to ostatnio, ale od około 15 lat miałem szansę i jeszcze pamiętam na raty to kupiłem, bo na to nie było. Kiedyś bardzo drogie odbiorniki były, jak jeszcze się bawiłem w płytko-fanarstwo, kupiłem Grundica 7600G. No i tak jak porównuję te dwa odbiorniki, to ten Grundic wcale tak blado nie wygląda, mimo tego, że troszeczkę, przede wszystkim obsługa jest prostsza, no i jest taki bardziej selektywny. Mimo wszystko taksuna też bardzo lubię, bo ma dużo filtrów, dosyć dobre SSB, ma jedną i drugą wstęgę, także ładnie to chodzi, trzeba przyznać. Natomiast mam pytanie do tego taksuna 1800. Czy on ma tam szerszy zakres, chodzi mi o, bo ktoś wspomniał, że ma dłuższe, długie fale troszeczkę dłuższe, od jakiego, od ilu kiloherców się zaczyna?
One moment. Repeating Salmon MET report. Salmon at 23000, wind 240 degrees, 7 knots. Visibility 10 kilometers or more. Cloud 2 at 3000 feet. Sailing broken at 11000 feet. Temperature 15. Viewpoint 11. QNH 1018, low sig. Repeating Copenhagen Castor MET report. Copenhagen Castor at 23200, wind 330 degrees, 5 knots. Have okay. Temperature 18. Viewpoint 12. QNH 1015, low sig.