EltenLink

Jakiś problem w liczeniu głosów w ankietach.

Wróć do Pytania i odpowiedzi

#1 tomecki

Chodzi o pola z możliwością zaznaczenia wielu odpowiedzi. W ostatniej mojej ankiecie mam napisane, że liczba głosów: 2, jednak w sytuacji, w której można zaznaczyć więcej niż jedną odpowiedź w wynikach widać, że któraś tam ma 25% głosów. Nie wiem czy dobrze myślę, że algorytm w takim przypadku zlicza ilość wszystkich głosów na wszystkie odpowiedzi i dzieli tak, aby sumarycznie było 100%. Jeśli tak rzeczywiście jest to mamy problem. Załóżmy, że tylko jedna osobq zaznaczyła cokolwiek. w takiej sytuacji algorytm stwierdzi, że ta odpowiedź ma 100% głosów. Niestety gdyby wszyscy tę sama odpowiedź zaznaczyli, algorytm również pokaze, że ma 100% głosów, jednak to są dwie zupełnie różne sytuacje. Syutuacja zacznie się kompliować, gdy różne osoby zaczną zaznaczać różne ilości odpowiedzi. wtedy w ogóle nie wiadomo ilu respondentów zaznaczyło którą odpowiedź. Chyba lepiej byłoby to zliczać dla każdej odpowiedzi osobno tj. ile procent respondentów zaznaczyło konkretną odpowiedź, a że suma wyjdzie większa niż 100% to raczej oczywiste.

2020-10-03 11:19

#2 pajper

Potwierdzam błąd, rzeczywiście algorytm zlicza pola na podstawie ilości odpowiedzi zamiast ilości głosów, jak być powinno. To nie błąd logiczny, a pomylona zmienna, poprawię.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2020-10-03 11:55