Zdarzenia techniczne
Wróć do EltenLink#161 daszekmdn
A czy zmiana po za responsywnością ma za zadanie poprawić też wyszukiwanie? :)
#162 pajper
Nie, te zmiany nie mają nic do wyszukiwania. Pamiętam o tym błędzie, jest w CK.
Na razie nie ruszam wyszukiwania, bo nie wiadomo, co z szyfrowaniem jeszcze. Ale na pewno albo poprawka tego, albo szyfrowanie trafi do 2.4.3.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#163 pajper
Jak na złość ja dokładnie wiem, jaką funkcję należy usunąć, aby Elten przyspieszył 1234 razy, ale to zbyt ważna funkcja, by ją ruszać.
Jest to usuwanie wiadomości. Problem jest taki, że kiedy nadawca usunie wiadomość, nadal powinien widzieć ją odbiorca. I odwrotnie.
Trzeba więc flagować wiadomość, czy jest usunięta, a jeśli tak, to przez którą ze stron. Przy milionach wiadomości w tabeli, to spore obciążenie.
Rezygnacja z usuwania wiadomości pozwoliłaby trzymać je w cache, a więc ładować sporo szybciej wszystko, od "Co nowego" zaczynając.
#164 pajper
Wiadomości przeszły w tryb "Need for speed", innymi słowy teraz bazują na indeksach oznaczających ostatnie wysłane i odebrane wiadomości w konwersacji. Powinno to sporo poprawić zarówno w samych wiadomościach, jak i odnośnie zwieszek, ale na razie wymaga sporo testów.
#165 daszekmdn
Faktycznie jakby trochę przyspieszyły.
#166 zywek
Na II na pewno.
#167 Julitka
@Pajper A może spróbować wprowadzić funkcjonalność jak w Messengerze/Whatsappie, która pozwoliłaby usuwać wiadomość także u drugiej strony, o ile ta jej zwyczajnie nie zablokuje przed usuwaniem? Wtedy może serwer najpierw próbowałby ją usunąć, a potem otrzymywał coś w stylu "Access denied"? :)
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#168 DJGraco
Hej, sorry, że tu.
Ale nie znalazlem odpowiedniego wątku. Czy wam też nie działają feedy, blogi i okresowo fora?
#169 Paulinux
Tak, ja też tak miałam i rozwiązaniem było pobranie ze strony stabilki.
#170 Postukujacy
Wszystko działa dobrze!
#171 bobo22
na blogu mi się zawartość audio nienagrała, pomimo, że mamdobry mikrofon.
#172 DJGraco
@Bobo to nie na ten wątek. Takie rzeczy to się zgłasza w błędy rozwój eltena
#173 Julitka
@Bobo Jeżeli będziesz tak dalej spamować, polecą ostrzeżenia.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#174 DJGraco
Nie mogę w ogóle wejść we wiadomości, dostaję komunikat o wdzięcznej nazwie błąd i to nie problem z netem. Wszystko działa normalnie. W co nowego jak mi ktoś wyśle to mogę wejść.
Wydaje mi się, że to coś po stronie serwera jest.
#175 daszekmdn
Potwierdzam.
#176 markus1234
Ja też potwierdzam, przy wejściu w wiadomości jest błąd.
#177 pajper
Doszło do awarii serwera, już wszystko postawione.
Przepraszam za utrudnienia.
#178 lukasz1993258
to chyba była jakaś awarja, bo przez pare godzin nie dało się wejść nawet przez strone internetową.
#179 misiek
Uff, dobrze, że to tylko awaria.
#180 daszekmdn
Ja to się bałem, że to jakiś hacking.