Gdzie szukać dostępnej dla nas pracy?
Wróć do W szkole i w pracy.#21 Zuzler
W którym dla niepełnosprawnych są oferty pracy dla sprzątaczek, salowych i ochroniarzy.
#22 magmar Konto zarchiwizowane
Ale mają pieniądze na staże, resztę organizujesz sobie sama ot, np. w Twoim przypadku jakieś biuro tłumaczeń, albo coś.
Tylko trza mieć własną inicjatywę.
#23 Zuzler
Powiadam Ci, że w takim wypadku lepsza fundacja, jeśli ktoś sam nie wie albo się cyka palcem ruszyć.
#24 magmar Konto zarchiwizowane
Dla takich ludzi jak najbardziej, ze mną było tak, że mieliśmy praktyki studenckie w Radiu, ppotem przedłużyłam sobie ten etap o parę miesięcy stażu. CHoć tam nie pracuję doświadczenie uważam za bezcenne.
#25 Zuzler
O, no i widzisz. Poza tym nie ma co odwodzić fundacji od czci i wiary, bo są sytuacje i przypadki, w których one właśnie pomagają. Że już nie wspomnę o ludziach, którym naprawdę pomogły znaleźć stałą pracę.
#26 magmar Konto zarchiwizowane
Ale nie mówi się o stażach z urzędów pracy na otwartym rynku,, wszystko się znowu gettyzuje.
#27 Zuzler
Nie no, są przecież takie, które załatwiają staże tam, gdzie sobie wybierzesz.
#28 magmar Konto zarchiwizowane
Tu się chyba ideologicznie nie dogadamy, ale dobrze, że wspomniałam o urzędach pracy, może kogoś to zainteresuje.
#29 paula1
Jeden z eltenowiczów dostał stałą pracę za pośrednictwem fundacji i jest naprawdę zadowolony.
#30 misiek
Jakiej fundacji?
#31 Kat
Nie wiem gdzie to wrzucić, jeśli więc znajdzie się odpowiedniejszy po temu wątek, przenoście śmiało.
Znalazłam to jakiś czas temu.
Szczegóły pod poniższym linkiem.
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fyoutu.be%2Fxhl_zuSe8_U%3Fsi%3DHUaJ6LlGiY0dHc3T&h=AT1_1JwopQbrfIwcwg1vsnaKKIu-cQo8-3v0KZDtGYpIKZyMXu3j-WlsX7GC5WRC_EoB27EN7DhYXFnBAmXZRNU-5X1YyijrmclnR-V9UP5-kedmjQ5_dabJTyptP1HcKxSC&s=1
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#32 markus1234
A ja mam takie pytanie, skoro ten wątek dotyczy poszukiwania pracy. Gdzie mogę znaleść jakąś pracę dla siebie? Interesowałaby mnie praca na 7 lub 8 godzin, ewentualnie online. Szukam pracy, bo moja siostra mi ostatnio powiedziała, że czas zarabiać na własne życie, żebym miał swoje własne pieniądze. Szukłem kiedyś pracy dla osoby niewidomej, ale nic nie znalazłem, w związku z tym zapytałem tutaj. Jeśli znacie jakieś strony, gdzie są umieszczane oferty pracy dla niewidomych, to piszcie, może sobie coś wybiorę. Interesowałaby mnie praca związana z komputerami.
#33 Kat
Ile ty masz lat, chłopie, żeby ktoś musiał cię uświadamiać, że czas rozejrzeć się za pracą?
Po prostu zacznij szukać, przeglądaj oferty na różnych portalach, może na facebooku, napisz CV i składaj, jeśli coś cię zainteresuje. Wyobraź sobie, że tak właśnie robi każdy, kto szuka pracy. Nie licz na gotowe, bo tego po prostu nie dostaniesz.
-- (markus1234):
A ja mam takie pytanie, skoro ten wątek dotyczy poszukiwania pracy. Gdzie mogę znaleść jakąś pracę dla siebie? Interesowałaby mnie praca na 7 lub 8 godzin, ewentualnie online. Szukam pracy, bo moja siostra mi ostatnio powiedziała, że czas zarabiać na własne życie, żebym miał swoje własne pieniądze. Szukłem kiedyś pracy dla osoby niewidomej, ale nic nie znalazłem, w związku z tym zapytałem tutaj. Jeśli znacie jakieś strony, gdzie są umieszczane oferty pracy dla niewidomych, to piszcie, może sobie coś wybiorę. Interesowałaby mnie praca związana z komputerami.
--
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#34 Zuzler
W pewnym zakresie na coś możemy go naprowadzić, @Kat. Sam może nie wiedzieć, na któryh stronach szukać, jeśli nastawia się na prace typowo dla niepełnosprawnych.
W każdym razie, @Markus, poobserwuj strony
https://werbeo.pl/
https://bponetwork.pl/
https://www.ipracujzdalnie.pl/
oraz oczywiście te dla wszystkich, jak np. pracuj.pl.
#35 mustafa
A można wogulę łączyć pracę z wtz? I jak, bo przecież wtz pół dnia zajmują. Zdaje się, że masz przerwę, ale z tego co na blogu pisałeś to tylko przerwa i jakoś nie długo wracasz.
-- (Kat):
Ile ty masz lat, chłopie, żeby ktoś musiał cię uświadamiać, że czas rozejrzeć się za pracą?
Po prostu zacznij szukać, przeglądaj oferty na różnych portalach, może na facebooku, napisz CV i składaj, jeśli coś cię zainteresuje. Wyobraź sobie, że tak właśnie robi każdy, kto szuka pracy. Nie licz na gotowe, bo tego po prostu nie dostaniesz.
-- (markus1234):
--
--
#36 Kat
Może nie tyle łączyć, co WTZ, w założeniu, do podjęcia pracy powinny przygotowywać. Tyle w teorii, a w praktyce? Nie wiem, nigdy nie uczestniczyłam, ale zakładam, że praktyka z teorią wspólnego za wiele nie ma.
https://niepelnosprawni.gov.pl/a,10,warsztaty-terapii-zajeciowej-pjm
Powyżej wklejam, gdyby ktoś zechciał sobie poczytać.
-- (mustafa):
A można wogulę łączyć pracę z wtz? I jak, bo przecież wtz pół dnia zajmują. Zdaje się, że masz przerwę, ale z tego co na blogu pisałeś to tylko przerwa i jakoś nie długo wracasz.
-- (Kat):
-- (markus1234):
--
--
--
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#37 markus1234
Odpowiadając na Wasze pytania, we wrześniu będę kończył 27 lat. I ostatnio zacząłem rozglądać się na stronie Urzędu Pracy w Rykach, ale nic tam dla osób niewidomych nie ma, więc dlatego zapytałem tutaj, w środowisku niewidomych, o jakieś dostępne miejsca, gdzie są oferty pracy związane z komputerami dla osób niewidomych.
#38 Julitka
@Markus i ludzkości ogółem. Czy serio bazujecie poszukiwania pracy na tym, że... nie widzicie? Markus, chłopie, ja Cię w ogóle nie znam. Nie napisałeś absolutni nic o tym, jakie masz wykształcenie, jakie masz predyspozycje, umiejętności, skończone szkolenia, doświadczenie zawodowe (np. wolontariat, praktyki)... No nic zupełnie. I na podstawie "bo nie widzę" szukasz pracy. Nie jest to zdecydowanie dobra kategoria ogłoszeń o pracę. :)
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#39 mustafa
No ok, ale może odnieś się do tych WTZ, bo z tego co piszesz na blogu to uczestniczysz na takie warsztaty. Nie wiem czy takie warsztaty mają jakiś określony termin ważności, ale z tego co się dowiedziałem, to część uczestników po takich warsztatach ma możliwość podjęcia pracy w Tzw. zakładach aktywności zawodowej. Może warto zacząć od tej strony.
-- (markus1234):
Odpowiadając na Wasze pytania, we wrześniu będę kończył 27 lat. I ostatnio zacząłem rozglądać się na stronie Urzędu Pracy w Rykach, ale nic tam dla osób niewidomych nie ma, więc dlatego zapytałem tutaj, w środowisku niewidomych, o jakieś dostępne miejsca, gdzie są oferty pracy związane z komputerami dla osób niewidomych.
--