Po mojemu maksymalne ustawienie RX nie jest dobre, bo górkę Ci zdjęło dość porządnie. Za to Waves transjenty psuje. Ja też zrobiłem taką próbkę i wrzucam w załączniku. Całość przygłośniłem coby łatwiej było. Niestety nie mam NS1, za to mam rx8 elements czyli tę najtańszą wersję, która nota bene obecnie jest w promocji po 29$. Do tego dorzucam Auda dla porównania i Goldwave.
ale ja nie napisałem że jest dobre, specjalnie przesadziłem aby mogli porównać że program z maksymalnym ustawienien zdjemuje górkę a nie robi gotowanie na każdym paśmie
no nie, za pieniądze jak by co to ja bym nie przyjął takiego odszumienia.
słychać szum ewidentnie niestety tomecki nawet minimalnego gotowania nie unikniesz, albo lekki szum jak to pokazałeś i bardzo ładnie zrobiony plik, albo bez szumu z delikatnym zdjęciem góry czyli to co ja pokazałem przy cyzm moje nagranie należało by poddać modyfikacji i zwyczajnie zdecydowanie zmniejszyć a najlepiej samemu ustawić górne pasma.
co do transjentów realizatorzy psują je i tak w audiobookach,w ięc dla użytkownika będzie to praktycznie jak słuchanie audiobooka wydanego w obecnych czasach.
co do goldwawe nawet szkoda komentować piknie żeś to pokazał a ja ponownie i tu uczulam, że w naśzym środowisku jest pan biorący niezły szmal za robienie to goldwavem.
Ale już za taki plik dobry szmal zgarnąć można.
odszmienie to jednak odszumienie a nie cichy szum.
no chyba, że klient tak chce, wtedy tomek fajnie nam to zaprezentował, również jestem zwolennikiem chichego szumu a nie masakrowaniem, jednak udało mi się w typ liku zrobić już psełdo audiobooka.
możecie sami wejśc na audioteke i pomijam realizacje tomka, moje, innych naszych koleżanek i kolegów, bo jednak my słyszymy i jesteśmy oczuleni na nuanse, natomiast plik, który tu wam zapodaję to z wieloma audiobookami produkcji chociaż by biblioteki akustycznej albo storytella można porównać do mojego pliku z pod tego linku.
a rx elements też mam już kawałek czasu jest wart swojej ceny nawet poza promocją, polecam ogromnie, obecnie to najlepsza wtyka na rynu.
https://www.dropbox.com/s/pi4lj5ldx0ybaw9/rx%20plus%20ns1%20nowy%20plugin%20od%20waves.wav?dl=1
no a na koniec zabawy macie tu gotowego audiobooka.bez szumu, i z processingiem co można zrobić z dźwięku z szumem, i po odszumieniu.
i taki remastering to już ceni się ładnie, nawet miałem kurcze duże zlecenie na to ale akurat wtydy byłem na urlopie i przeszło mi koło nosa.
Tyle, że porównania na zasadzie "ee, inni w sumie tyż psujo to żaden argument tylko próba usprawiedliwienia problemu". Generalnie wszyscy, którzy profesjonalnie usuwają szum zawsze radzą żeby nie robić tego w stu procentach, bo zawsze, ale to zawsze jakieś artefakty zostaną. Rzecz w tym aby znaleźć złoty środek między nimi a szumem. Z kolei jeśli lektor generlnie nie mlaszcze, a zdarzają się takie przypadki to lepiej jeśli jednak plugin nie psuje całości. Tak w ogóle czekam na promocję tego dużego RX i spróbuję wtedy jakieś porównanie zrobić.
dla tego w moim odczuciu dźwięk z załączika twojego nie jest odszumiony, moim zdaiem ten z mojego załącznika jest odszumiony w należyty sposób, z kompromisem głos jest wyraźny, nie zepsuty, szumu prawie nie ma, ale słychać że w dźwięku było grzebane
więc tak to jest
a tutaj filmik od izotopa
czarno na białym porównajcie sobie moje odszuienia z poniższym filmikem wychodzi, że moje ustawienia są takim złotym środkiem tak jak tomecki napisał
https://www.youtube.com/watch?v=DSuXtLZXSyY&ab_channel=RayOrtega
Trudno tu polemizować, co jest lepsze, bo to zawsze jest jakiś kompromis między szumami i artefaktami. Nie ma czegoś takiego jak "prawidłowy kompromis" czy coś, bo zawsze jest ten obszar, w którym jeden powie, że jeszcze za bardzo szumi, drugi, że zbyt dużo zniekształceń. Osobiście jestem raczej zwolennikiem minimalizacji artefaktów, jednak niekoniecznie twierdzę, że tylko moje ustawienia są słuszne.
ani moje nie są słuszne :D
ja też zgadzam się, że lepiej uzyskać zamierzony efekt a zło konieczne w postaci zepsucia dźwięku niech będzie najmniejszym złem koniecznym, chodzi mi o to, że jeśli chcemy odszumić nagranie a nie zniwelować szum, to ja pluginy ustawiłem na parcie w postaci jak najmniejszej ilości szumu, przy dobrej jakości dxwięku dla ucha.
nie wiem jak to odbierasz słuchając tego ustawiaia jakie ja pokazałem w załączniku, ale w moim odczuciu spokojnie można by już to komuś pokazać.
i oczywiście, że można zrobić to lepiej gorzej itp itd, nasze ustawienia to tylko preferencje plus umiejętność użycia pluginu, tu ja i ty robimy to dla siebie i aby ludowi pokazać różnice w działaniu algorytmów różnica w ustawieniach jest taka, że ja chciałem aby usłyszeli dobry efekt i minimalne zło konieczne.