EltenLink

Klawiatury mechaniczne

Wróć do Komputery i akcesoria

#161 Adasadula

Ej, a np. coś takiego?
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/klawiatury-komputerowe/klawiatury/klawiatura-endorfy-thock-kailh-box-red-wireless
Tylko pytanie jaki układ, ale raczej US, przynajmniej tak mnie się wydaje :D

2024-07-13 15:48

#162 DJGraco

Ja mam Endorfy Thock i jestem zadowolony. Kontekstowy ma.

Układ ANSI, (długi prosty enter), chyba nie ma w innym.
Wymieniałem niektóre przełączniki na kailh box white i wszystko działa elegansio.

Jedyna uwaga, na trybie bezprzewodowym czy to wi-fi czy to bluetooth, czasami dostaje powtarzanie klawisza, czyli np się zatnie i wpisuje np aaaaaaaaaaaaaa, ale do ponownego naciśnięcia tej literki a.
Na kablu działa bez zarzutu, ale to chyba tak ma ten tryb bezprzewodowy, że nie jest w 100procent niezawodny.
Kolejna uwaga, tym razem czysto subiektywna. Mogłaby ta klawa być troszkę bardziej wygłuszona wewnątrz, słychać taką jakby pustkę jak chodzą przełączniki.
Ale nie ma co oczekiwać to nie Keychron Q6.
Choć planowałem go początkowo kupic wybór padł ostateczie na Endorfy.

Edytowano 2024-07-13 19:10

#163 camila

A no własnie. Też się nad nią zastanawiałam, ale jednak padło na razera...

ENFP
2024-07-13 19:37

#164 Adasadula

Z którymi przełącznikami?

-- (DJGraco):
Ja mam Endorfy Thock i jestem zadowolony. Kontekstowy ma.

Układ ANSI, (długi prosty enter), chyba nie ma w innym.
Wymieniałem niektóre przełączniki na kailh box white i wszystko działa elegansio.

Jedyna uwaga, na trybie bezprzewodowym czy to wi-fi czy to bluetooth, czasami dostaje powtarzanie klawisza, czyli np się zatnie i wpisuje np aaaaaaaaaaaaaa, ale do ponownego naciśnięcia tej literki a.
Na kablu działa bez zarzutu, ale to chyba tak ma ten tryb bezprzewodowy, że nie jest w 100procent niezawodny.
Kolejna uwaga, tym razem czysto subiektywna. Mogłaby ta klawa być troszkę bardziej wygłuszona wewnątrz, słychać taką jakby pustkę jak chodzą przełączniki.
Ale nie ma co oczekiwać to nie Keychron Q6.
Choć planowałem go początkowo kupic wybór padł ostateczie na Endorfy.

--

2024-07-13 19:55

#165 DJGraco

Fabrycznie miała Kailh box brown. Jak dla mnie przyjemne do pisania.
Zależy czego oczekujesz. Chcesz bardziej liniowe czy klikowe?

2024-07-13 21:49

#166 Adasadula

kurcze, sam się zastanawiam, bo chyba Kailh boxy liniowe są takie dość gumowe, w sęsie spręzyste, nwm czy wiesz o co mi chodzi, przeciwieństwem ich są tesz liniowe np. Cherry MX Redy. Troche się właśnie o to obawiam bo średnio lubię sprężyste Redy. Co do kl box brownów to zdaje się że mam te same w mojej obecnej klawie, SPC GK650K Kailh Brown, jeśli nie te same to bardzo podobne. Ciekawi mnie czy jesli bym chciał wymienić przełączniki do pisania na czerwone Cherry MX to czy by pasowały :D, musze się zainteresować tematem bo co do customowania klawiatur to jestem trochę zielony :D

2024-07-14 11:21

#167 DJGraco

Wraz z Thock Kailh Box Red Wireless, ENDORFY oferuje również funkcję hotswap, czyli możliwość wymiany przełączników na te, których w danym momencie potrzebujesz. Klawiatura obsługuje wszystkie modele 3 lub 5 pinowe.
Czyli CherryMX Red też powinny wejść, one są 3 pinowe bodajże.

2024-07-14 11:24

#168 Adasadula

Ej, a z ciekawości mógł byś nagrać te swoje i brown i white? W sumie głównie browny mnie ciekawią, ale wydaje mi sie że są dość podobne do moich.

-- (DJGraco):
Wraz z Thock Kailh Box Red Wireless, ENDORFY oferuje również funkcję hotswap, czyli możliwość wymiany przełączników na te, których w danym momencie potrzebujesz. Klawiatura obsługuje wszystkie modele 3 lub 5 pinowe.
Czyli CherryMX Red też powinny wejść, one są 3 pinowe bodajże.

--

2024-07-14 11:26

#169 DJGraco

Tak, zrobię to później, bo teraz przyjechała siostra z małą córką, i młoda śpi, to tak średnio troszkę nawalać w mechanika :D
Ale dzisiaj później powinno sę udać.
Nie wymieniłem wszystkich w swojej endorfy, to Ci pokażę.

2024-07-14 11:28

#170 Adasadula

Spoko :D, to możesz wysłać na Priv

2024-07-14 11:29

#171 camila

Jedyne, na co musisz zwracać uwage przy customowaniu klawiatur to to, czy hotswap jest kompatybilny z przełącznikami, które chcesz zainstalowac. W tym wypadku jest. Kalih, cherry i bodaj Outemu mają pięcio-pinowe wejścia, gorzej z jakimiś wybitnie customowymi rozwiązaniami od innych producentów np.

ENFP
2024-07-14 14:03

#172 camila

Aha @djgraco możesz wygłuszyć tę klawiaturę i trochę poradzić sobie z tym metalicznym przydźwiękiem jeśli ci to potrzebne - za pomocą Oringów zakładanych na keycap.

ENFP
2024-07-14 14:06

#173 Adasadula

chyba CherryMX Redy są kompatybilne, tak to pewnie brał bym klikające ale klawiatura do pracy raczej w nocy/na puźny wieczór więc pewnie całą część do pisania wymienię na CherryMX czerwone a resztę zostawię na Kailh brownach

2024-07-14 14:06

#174 camila

nie polecam czerwonych do pisania ze względu na niski próg aktywacji i większe prawdopodobieństwo literówek. Ja na redy wymieniłabym jedynie strzałki, klawisze funkcyjne, cały rząd liter przestawiłabym na tactile. Jeśli nie chcesz klika to browny mają wyraźny bump przy aktywacji bez klikania ;)

ENFP
2024-07-14 14:08

#175 Adasadula

wim, ale jednak te MXy liniowe lekkiego nacisku wymagają i mi się na nich pisze całkiem wygodnie, że mają nizki próg aktywacji to wim :D

2024-07-14 14:10

#176 camila

teraz sprawdzamy jak brzmią fabrycznie wygłuszone przełączniki od Razera. Myślę, że jednak są cichsze od standardowych niebieskich, albo mnie się tak wydaje ;)

ENFP
2024-07-14 14:12

#177 Adasadula

poprostu dość cichę nagranie :D, ciche blue widziałem w jednym logitechu, ale to już zamknięta klawa i trochę więkrza kasa

2024-07-14 14:14

#178 camila

Nagranie można podgłosić, nawet na żywo myślę, że sa cichsze, albo na słuch mi już pada w lewym uchu :D

ENFP
2024-07-14 14:15

#179 Adasadula

jeetam, może trochę :D, ale mnie się tam wydaje że dość podobne

2024-07-14 14:16

#180 camila

Którym logitechu? G915? Moim zdaniem tactile przełączniki w logitechu to jedno wielkie nieporozumienie. Jak na niej piszesz to masz wrażenie, jak by pod keycapem były ziarenka piasku.

ENFP
Edytowano 2024-07-14 14:20