EltenLink

Klawiatury mechaniczne

Wróć do Komputery i akcesoria

#261 Adasadula

nie odniosłeś się do dwuch moich propozycji ;), Albo O-ringsy, albo keycapy, mialem na myśli ruzne

Jednakże, dzięki swojej odwadze i determinacji, Cicikowi udało się ostatecznie pokonać czarownika i uwolnić ciumbaki. Po powrocie do domu, Cicik z radością zaczął zbierać nowe ciumbaki i bawił się nimi przez długie godziny, wiedząc, że są one teraz bezpieczne i szczęśliwe.
2025-01-31 00:04

#262 guliwer

Ani to ani to.
Napisałem przedtem że wszystkie przełączniki są identyczne. Każdy ma taką samą budowę Keycap i wszystko po prostu idento.

-- (Adasadula):
nie odniosłeś się do dwuch moich propozycji ;), Albo O-ringsy, albo keycapy, mialem na myśli ruzne

--

2025-01-31 00:13

#263 midzi

No i jest jak ma być, klawiaturka zaktualizowana, niebieskie na odpowiedniich miejscach cieszą palce. Przy tej okazji, właśnie doświadczyłem ciekawej sytuacji, w której bardzo przydaje się mieć wybór. Plan był taki, żeby wszystkie klawisze z literami i cyframi zastąpić nowymi switchami. Natomiast w trakcie testów okazało się, że na nowych przełącznikach nie dobijam pytajnika, jeśli chcę go wpisać. I nie, to nie jest wina przełączników, bo działają prawidłowo. Po prostu, akurat w tym konkretnym miejscu prawą ręką za mało uważnie dociskam shift i slash. Rozwiązanie, najprostsze z możliwych, zostawiam stare przełączniki na shifcie i slashu. Grunt to wybór. :)

2025-02-01 16:06

#264 midzi

@Guliwer, to może jednak podzielisz się tajemnicą owego, zaprezentowanego tu wynalazku? ;)

2025-02-01 16:11

#265 guliwer

jasne:) Już pisze. właśnie wchodziłem teraz na Eltena z myślą żeby wyjaśnić tą zagadkę.
Jest to klawiatura która ma optyczne przełączniki, ale... ma taki mechanizm, taką dźwignię którą się przekręca o jakieś 90 stopni i wtedy charakterystyka przełączników się zmienia z czerwonych na niebieskie. tzn nie robi się tak jak w niebieskich że jest ten zwiększony opór po przekroczeniu aktywacji, ale pojawia się ten dźwięk i ten klik.

-- (midzi):
@Guliwer, to może jednak podzielisz się tajemnicą owego, zaprezentowanego tu wynalazku? ;)

--

2025-02-01 16:38

#266 midzi

Nie wpadłbym na to, żeby ktoś robił coś takiego intencjonalnie i szczerze mówiąc to myślałem, że nas po prostu nabierasz imitując czymś klikanie tych przełączników. Jaki to model klawiatury?

2025-02-02 14:58

#267 guliwer

hah Gdyby to był 1 kwietnia to kto wie:)
https://www.amazon.pl/mechaniczna-klawiatura-przel%C4%85cznikiem-klikni%C4%99ciem-o%C5%9Bwietlenie/dp/B07Z9JZV34
-- (midzi):
Nie wpadłbym na to, żeby ktoś robił coś takiego intencjonalnie i szczerze mówiąc to myślałem, że nas po prostu nabierasz imitując czymś klikanie tych przełączników. Jaki to model klawiatury?

--

2025-02-02 16:07

#268 camila

Zamówiłam Q6 max. K10 Pro pójdzie do mamy jako urodzinowa klawiatura. Zażyczyła sobie też rożowe przełączniki od akko i różowe keycapy. Kupię te standardowe PBT od GMMK. ;) Też Jupiter Brown, ale pewnie zmienię tez na Akko albo TTC Bluishwhite, bo ostatnio mi się spodobały, chociaz mam je w Dark Project. ;)

ENFP
Edytowano 2025-02-07 20:52

#269 midzi

Chodliwy towar to Q6 Max widzę. Ostatnio też jeden ze słuchaczy TyfloPodcastu pisał mi, że kupił sobie takie dwie - dla siebie i żony. No, ale to na prawdę porządny kawał sprzętu. :)

2025-02-08 21:28

#270 camila

No ba <3 w ogóle zrobiłam update peryferiów. Kupiłam też nową myszkę od Endorfy, bo jednak MX Master 3 zaczął mnie wkurwiać i też ją dam mamie. Będą pasowały do siebie kolorystycznie. ;) Ja co do przełaczników potestuję trochę te Jupitery Brown, ale wrócę do Akko jednak. To klasa sama w sobie, tylkko będę musiała zamówić nowy zestaw, ewentualnie mam oryginalne Holy Pandy jeszcze - no zobaczymy. Dużo tych przelączników się już nazbierało. :D

ENFP
Edytowano 2025-02-09 09:30

#271 misiek

Dlaczego Mx master wkurwia?

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2025-02-09 18:13

#272 camila

Jest ergonomiczny, ale ma tylko 4000 dpi i receiver czasem się gubi.

ENFP
2025-02-09 18:14

#273 DJGraco

Oj kusicie, kusicie, kusicie. Mam na dzieję, że do czerwca nie wyprzedadzą

2025-02-10 15:54

#274 camila

Jest i ona! <3 Teraz mam stockowe Gateron Jupiter Brown i jestem zadowolona z ich brzmienia, lecz są dla mnie za lekkie i tactile bump jest zbyt mało agresywny. TTC Bluishwhite wrócą do łask za kilka dni. Teraz tylko jeszcze konfiguracja przez VIA - podświetlenia i klawisza makro na kontekstowy i wszystko będzie ok.

ENFP
2025-02-11 14:44

#275 DJGraco

Aha, czyli domyślnie ona ni ma kontekstowego?

2025-02-11 16:06

#276 midzi

Nie ma, ale ma 4 klawisze makr w prawym, górnym rogu, więc jest w czym wybierać.
@Camila dokładnie, te stockowe dla mnie też za lekkie były, ale np. na strzałki i kilka innych ze względu na pracę pasują idealnie.

2025-02-11 16:08

#277 camila

No dobra, mam już założone TTC Bluishwhite, jeszcze zamówiłam Gateron Ink Black V2 - ciężkie liniówki, które założę na wszystkie klawisze funkcyjne (efy, strzałki, shifty, controle, alty, windowsy, klawisze makr itp.) i na numpada. Nic nie będę zmieniać dopóki nie będę chciała znowu czegoś potestować :D - przysięgam!
W związku z tym: mam na sprzedaż 110 sztuk Gateron Jupiter Brown. ;)

ENFP
Edytowano 2025-02-15 19:52

#278 DJGraco

I jak rozumiem jak przypiszemy sobie takiego kontekstowca pod jedno makro to jest ono już hardwareowo i nawet po reinstalacji czy po podpięciu klawy do innego kompa nie znika nam tak?

2025-02-15 21:56

#279 camila

Tak, to nie znika. Niczego nie musisz instalować. VIA lub Keychron Launcher to aplikacje webowe.

ENFP
2025-02-15 21:57

#280 guliwer

O ten Keychron Launcher rozpoznaje mojeg oKeychrona. Tylko jak tam przemapować klawisz albo zrobić makro...
-- (camila):
Tak, to nie znika. Niczego nie musisz instalować. VIA lub Keychron Launcher to aplikacje webowe.

--

2025-02-16 01:03