No i jest jak ma być, klawiaturka zaktualizowana, niebieskie na odpowiedniich miejscach cieszą palce. Przy tej okazji, właśnie doświadczyłem ciekawej sytuacji, w której bardzo przydaje się mieć wybór. Plan był taki, żeby wszystkie klawisze z literami i cyframi zastąpić nowymi switchami. Natomiast w trakcie testów okazało się, że na nowych przełącznikach nie dobijam pytajnika, jeśli chcę go wpisać. I nie, to nie jest wina przełączników, bo działają prawidłowo. Po prostu, akurat w tym konkretnym miejscu prawą ręką za mało uważnie dociskam shift i slash. Rozwiązanie, najprostsze z możliwych, zostawiam stare przełączniki na shifcie i slashu. Grunt to wybór. :)
jasne:) Już pisze. właśnie wchodziłem teraz na Eltena z myślą żeby wyjaśnić tą zagadkę. Jest to klawiatura która ma optyczne przełączniki, ale... ma taki mechanizm, taką dźwignię którą się przekręca o jakieś 90 stopni i wtedy charakterystyka przełączników się zmienia z czerwonych na niebieskie. tzn nie robi się tak jak w niebieskich że jest ten zwiększony opór po przekroczeniu aktywacji, ale pojawia się ten dźwięk i ten klik.
-- (midzi): @Guliwer, to może jednak podzielisz się tajemnicą owego, zaprezentowanego tu wynalazku? ;)
Nie wpadłbym na to, żeby ktoś robił coś takiego intencjonalnie i szczerze mówiąc to myślałem, że nas po prostu nabierasz imitując czymś klikanie tych przełączników. Jaki to model klawiatury?
Zamówiłam Q6 max. K10 Pro pójdzie do mamy jako urodzinowa klawiatura. Zażyczyła sobie też rożowe przełączniki od akko i różowe keycapy. Kupię te standardowe PBT od GMMK. ;) Też Jupiter Brown, ale pewnie zmienię tez na Akko albo TTC Bluishwhite, bo ostatnio mi się spodobały, chociaz mam je w Dark Project. ;)
Chodliwy towar to Q6 Max widzę. Ostatnio też jeden ze słuchaczy TyfloPodcastu pisał mi, że kupił sobie takie dwie - dla siebie i żony. No, ale to na prawdę porządny kawał sprzętu. :)
No ba <3 w ogóle zrobiłam update peryferiów. Kupiłam też nową myszkę od Endorfy, bo jednak MX Master 3 zaczął mnie wkurwiać i też ją dam mamie. Będą pasowały do siebie kolorystycznie. ;) Ja co do przełaczników potestuję trochę te Jupitery Brown, ale wrócę do Akko jednak. To klasa sama w sobie, tylkko będę musiała zamówić nowy zestaw, ewentualnie mam oryginalne Holy Pandy jeszcze - no zobaczymy. Dużo tych przelączników się już nazbierało. :D
Jest i ona! <3 Teraz mam stockowe Gateron Jupiter Brown i jestem zadowolona z ich brzmienia, lecz są dla mnie za lekkie i tactile bump jest zbyt mało agresywny. TTC Bluishwhite wrócą do łask za kilka dni. Teraz tylko jeszcze konfiguracja przez VIA - podświetlenia i klawisza makro na kontekstowy i wszystko będzie ok.
Nie ma, ale ma 4 klawisze makr w prawym, górnym rogu, więc jest w czym wybierać. @Camila dokładnie, te stockowe dla mnie też za lekkie były, ale np. na strzałki i kilka innych ze względu na pracę pasują idealnie.
No dobra, mam już założone TTC Bluishwhite, jeszcze zamówiłam Gateron Ink Black V2 - ciężkie liniówki, które założę na wszystkie klawisze funkcyjne (efy, strzałki, shifty, controle, alty, windowsy, klawisze makr itp.) i na numpada. Nic nie będę zmieniać dopóki nie będę chciała znowu czegoś potestować :D - przysięgam! W związku z tym: mam na sprzedaż 110 sztuk Gateron Jupiter Brown. ;)
I jak rozumiem jak przypiszemy sobie takiego kontekstowca pod jedno makro to jest ono już hardwareowo i nawet po reinstalacji czy po podpięciu klawy do innego kompa nie znika nam tak?
O ten Keychron Launcher rozpoznaje mojeg oKeychrona. Tylko jak tam przemapować klawisz albo zrobić makro... -- (camila): Tak, to nie znika. Niczego nie musisz instalować. VIA lub Keychron Launcher to aplikacje webowe.