Witajcie!
W wątku cisza od bardzo dawna, ale nie zapomniałem o projekcie, przeciwnie, bardzo dużo o nim myślałem. Pojawiły się jednak pewne problemy.
Od czasu wydania pierwszej wersji Octarine pojawiła się Prowadnica, która bardzo zmieniła priorytety w moim życiu i zmusiła mnie do przetasowania tego, czym się zajmuję. Zwłaszcza OctarinePro miał być oprogramowaniem płatnym.
Ale oprogramowanie płatne ze swojej natury wymaga obsługi klienta, sensownego czasu reakcji na błędy i innych zobowiązań, a przynajmniej do tego zmusza uczciwość, bo że nie zawsze tak jest to i ja, i wy dobrze wiecie. :)
Z drugiej strony zdążyłem poczynić pewne zakupy, konkretnie licencję na silnik IronOCR, która kosztowała 749 usd. W tej sytuacji wzdragałem się nieco przed opublikowaniem OctarinePro zupełnie za darmo.
Doszedłem do pewnych wniosków, które wydają się w zaistniałej sytuacji pewnym kompromisem.
Po pierwsze, uruchomiłem ubogą, ale wystarczającą stronę Internetową:
https://octarine.plMożecie tam pobrać najnowszą wersję programu.
Wydana została wersja 1.0 Beta 1, która dodaje możliwość eksportu pliku jako PDF (zarówno tekstowy, jak i z grafiką i ukrytym pod nią rozpoznanym tekstem). Zwłaszcza drugi typ plików PDF może być ciekawy, bo staje się czytelny dla niewidomych, nie tracąc nic z układu, ilustracji, kolorów, czcionek i tak dalej. Dodatkowo pojawiły się małe udogodnienia, jak automatyczne sprawdzanie aktualizacji, możliwość przeszukiwania dokumentu i przemieszczania się między stronami.
Wersja OctarinePro oferuje wszystko powyżej, ale także silnik IronOCR, który drastycznie zwiększa jakość rozpoznawania. IronOCR pozwala także na wybranie rozpoznawania w wielu językach jednocześnie.
Prócz tego wersja Pro pozwala na obsługę skanera. Do dyspozycji jest szybkie skanowanie jednej strony, jak również możliwość skanowania wielu stron.
Pierwotnie wersję Pro miałem udostępnić w cenie 200 zł. W tej chwili zdecydowałem się na inny zabieg.
OctarinePro możecie uzyskać za wsparcie Prowadnicy darowizną, niezależnie od wysokości tej darowizny. Możecie ocenić, na ile wyceniacie moją pracę i użyteczność programu.
Więcej szczegółów jest na stronie Internetowej.
Dodam też, że wersja Pro zadziała i bez zakupu, z tym jednym wyjątkiem, że prośbę o rejestrację umieści na wszystkich rozpoznawanych stronach. To da wam szansę na przetestowanie produktu i stwierdzenie, czy jesteście nim zainteresowani.
Wersja oznaczona jest jako beta, więc oczywiście zgłoszenia błędów mile widziane. Uczciwie jednak uprzedzam, że nie wiem, kiedy znajdę czas na wydanie następnej wersji poprawkowej, spora szansa, że potrwa to i kilka miesięcy.
Linki do pobrania aplikacji są na stronie:
https://octarine.pl