EltenLink

Projekt regulaminu Eltena 2.4.

Wróć do Archiwum Eltena

#61 misiek

Ale co w tym skomplikowanego? Przecież jeśli dana grupa mi nie odpowiada, to się z niej wypisuje, ewentualnie zbieram ekipę i tworzymy nową, a funkcjonowanie tamtej, z resztą jak każdej innej zależy głównie od społeczności.
-- (Julitka):
Niekoniecznie @Misiek.

--

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2021-01-04 20:00

#62 Julitka

A dlaczego mam budować wszystko od zera, gdy istnieje szansa na to, że admin, któremu np. nagle coś odwaliło, choć wcześniej taki nie był, robi kichę, ale na grupie jest pełno wartościowych treści?
Co z grupami fanfickowymi na ten przykład?

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2021-01-06 13:47

#63 balteam

No i tak odpowiedzmy na pytanie czy admin może skasować swoją grupę załużmy gdy jest powyżej 1000 wpisów? Jeśli może, to reszta jest tylko taką teorią, bo admin prędzej usunie grupę niż odda dobrowolnie, a jak oddać zechce dobrowolnie to i rada starszych do tego niepotrzebna.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-01-06 17:48

#64 papierek

może dawid przywrócić taką grupę z kopii bazy danych po usunięciu, a takiego co usuwa zbanować. Pytanie, czy ma do tego prawo. Pewnie i ma, bo posty na grupie nie są własnością administratora.

po co mi sygnatura?
2021-01-06 18:16

#65 balteam

Pytanie brzmi czy tego chcemy, bo jak widać po poprzednich komentarzach, już za jakimkolwiek karaniem adminów dużo ludzi jest przeciw, za zakazem usuwania grup, będzie jeszcze więcej. Ja sam nie wiem.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-01-06 19:01

#66 pajper

Nie widzę podstaw do karania adminów za usunięcie grupy. Natomiast sprawa wpisów jest dla mnie jasna: jeśli 51 procent osób aktywnych poprzednio w grupie uzna, że chcą tej grupy, no i będzie to uzasadnione, a nie np. grupa niewarta przywróćenia, to się ją przywróci i odda nowej administracji.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2021-01-06 19:10

#67 papierek

jak dla mnie, może być. Jest to najlepszy kompromis pomiędzy brakiem włażenia w paradę, a jakimś delikatnym kontrolowaniem jednak tych publicznych grup

po co mi sygnatura?
2021-01-06 20:18

#68 balteam

Dla mnie też jest całkiem dobre to rozwiązanie.
Może tylko jakoś bardziej podkreślić, że samo 51% nie wystarczy do zmiany, niby tam jest że musi łamać zasady, znaczy uzasadnione to musi być, ale nic nie szkodzi żeby napisać bardziej wymownie.

2021-01-06 20:32

#69 Julitka

No i gra gitara.

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2021-01-07 12:55

#70 pajper

Zmieniłem regulamin. Jeśli do wieczora nie pojawią się zastrzeżenia, jest to ostateczna wersja.
Nieco uściśliłem pewne definicje i dookreśliłem rolę Rady Starszych.

#StandWithUkraine

2021-01-08 10:56

#71 Julitka

Punkt I/4.
Jeżeli sponsorzy będą kiedyś w jakimkolwiek stopniu brani pod uwagę, trzeba to chyba uściślić.
No i jednak poszczególne jednostki też mają wpływ na portal, więc...

Edytowano 2021-01-08 11:03

#72 balteam

który punkt?

2021-01-08 11:30

#73 Julitka

Dobra, jeszcze kilka uwag.
Ewentualne punkty oryginalne oznaczyłam jako "R:", a swoje notatki jako "J:", jeżeli była taka potrzeba.
Jeżeli wprowadzałam jakieś kosmetyczne poprawki, nie dawałam oryginału punktu, tylko po prostu pisałam "J:".
J: 5. Administratorem grupy nazywa się osobę będącą jej założycielem lub taką, której te uprawnienia zostały przekazane bądź nadane i odpowiedzialną za jej formę.
R: Administratorzy grup podlegli są bezpośrednio Radzie Starszych, chyba że niniejszy dokument stanowi inaczej.
J: Może później jest to doprecyzowane, ale chyba jednak admini grup polskich są najpierw podlegli moderacji polskiej, a potem Radzie Starszych jako nadrzędnej instancji i tak w przypadku wszystkich grup? Czy nie?
R: 8. "Społecznością językową" określa się grupy oznaczone jako rekomendowane, w których prowadzi się dyskusje w danym języku.
J: To dla mnie właściwie nie jest poprawna definicja.
Społeczność językowa to zbiór użytkowników porozumiewających się w danym języku.
Niewiele tu mają wspólnego grupy, bo społeczność może je stworzyć, a właściwie może ich też nie tworzyć.
A przecież społeczność np. rosyjska może mieć 99 grup nierekomendowanych. I co, one nie podlegają pod nią?
R: 13. "Spamerem" nazywa się osobę zamieszczającą na portalu treści nieadekwatne do toczonych dyskusji, powielające się, szkodzące portalowi lub w jakikolwiek sposób obrażające użytkowników portalu, ich przekonania, wyznanie i poglądy, a także jakiekolwiek grupy narodowościowe, wyznaniowe i etniczne.
J: Tak właściwie osoba tworząca nagminnie multikonta też jest spamerem...

# II. Użytkownicy
R: 2. Tworzenie wielu kont jest zabronione.
Wyjątkiem są wypadki, gdy Rada Starszych wydała zgodę na utworzenie drugiego lub kolejnego konta przez użytkownika w rozpatrywanych indywidualnie przypadkach.
J: Czasem może zdarzyć się, że ktoś konto już utworzy, bo nie ma wyjścia, a dopiero potem pisze do odpowiedniej osoby z pytaniem, czy to konto może zostać lub czy można je wywalić.
Proponuję doprecyzować, w jakich ramach czasowych po takim incydencie użytkownik musi sprawę zgłosić, nim konto zostanie usunięte bez podawania przyczyny.
Proponuję też, by dodać informację, że sprawę należy zgłosić najpierw do jednostki zarządczej, która decyduje o przekazanie jej Radzie Starszych, bo w innym wypadku napływać będą zgłoszenia po chorwacku, czesku, rosyjsku czy węgiersku, których Rada siłą rzeczy nie zrozumie, a kierownik społeczności przynajmniej może to przetłumaczyć na angielski. Może też zadecydować, że się nie zgadza na takie szacher-macher i sprawy nie skieruje i konto wyleci.
R: 3. Login (nick) użytkownika portalu nie może zawierać treści uznawanych za obraźliwe.
J: W jakim zakresie? Języka? Ogólnie? No bo np. szukać po polsku to... szukać, a po czesku to... nie szukać. :p
R: 4. Podanie prawdziwego adresu e-mail jest obowiązkowe. W szczególnych przypadkach może on zostać użyty w celu weryfikacji tożsamości użytkownika.
J: Każdy adres e-mail w momencie założenia jest prawdziwy, nawet jeżeli istnieje tylko 10 min.
R: 5. W wypadku włamania się na cudze konto, na wniosek poszkodowanego Rada Starszych przekazuje zawiadomienie popełnienia przestępstwa do organu ścigania właściwego dla kraju użytkownika dopuszczającego się takiej działalności.
J: Same, proponuję, by user zgłaszał to najpierw jednostce.
6. W wypadku naruszenia dóbr osobistych osoby prywatnej lub organizacji przez użytkownika portalu w zakresie określonym prawem rezydencji użytkownika, na wniosek poszkodowanego Rada Starszych może zabezpieczyć dowody i złożyć zawiadomienie popełnienia przestępstwa do organów ścigania.
J.w.

# III. Administracja Portalu
R: 4. Członkostwo w Administracji Portalu samoczynnie upływa na skutek:
A. Śmierci użytkownika lub jego utraty zdolności do czynności prawnych w kraju rezydencji,
J: A jak utraci obywatelstwo w jednym kraju z powodu "zbrodni" i schroni się gdzie indziej? :)
R: B. Niezapowiedzianej nieaktywności użytkownika przez okres dłuższy niż 30 dni, z wyjątkiem przypadków losowych,
J: ...z wyjątkiem usprawiedliwionych pisemnie przypadków losowych;
C. Globalnego zbanowania użytkownika.
J: Na 3 dni też?
5. Do kompetencji Rady Starszych należą:
R: C. Sprawowanie nadzoru nad grupami nierekomendowanymi w zakresie przestrzegania zasad niniejszego regulaminu,
J: No właśnie, nie lepiej, by sprawy jako takie przekazywała Radzie jednostka zarządcza (no chyba, że grupa nie ma ustalonego języka)?

# IV. Blogi, prywatne wiadomości oraz notatki
2. Użytkownik może zostać ukarany poprzez zbanowanie i/lub usunięcie publikowanych treści w szczególnych wypadkach, gdy:
R: A. Naruszają one prawa autorskie, prawa własności, prawa do dystrybucji należące do osób prywatnych lub organizacji lub prawa odpowiednie w zależności od kraju rezydencji użytkownika,
J: A kto to będzie nadzorował?
R: B. Mają one charakter obraźliwy względem innych użytkowników (za wniesieniem wniosku o usunięcie tych materiałów przez zainteresowaną stronę).
J: J.W.

# V. Forum
J: 2. Każdy użytkownik wypowiadający się na forum ma obowiązek dbać, by jego wypowiedź była zrozumiała oraz czytelna, w szczególności poprzez przestrzeganie zasad ortografii i gramatyki danego języka, brak mieszania tematów, zakładanie wątków w odpowiednich działach i nadawanie im adekwatnych tytułów.

# VI. Grupy niebędące grupami społecznościowymi
4. Regulamin grupy powinien zawierać informację o:
J: F Nadrzędności niniejszego regulaminu oraz prawa kraju rezydencji użytkownika.
5.
J: D. Złożenia uzasadnionego wniosku o zmianę administratora grupy publicznej, która osiągnęła przynajmniej 15 członków i 1000 wpisów, przez przynajmniej 51 procent użytkowników aktywnych w grupie w ciągu ostatnich 30 dni i należących do grupy od przynajmniej 90 dni.
Niech ta sprawa najpierw idzie do moderacji grupy społecznościowej.
J: 8.1. Zapisy regulaminu grup rekomendowanych muszą być zgodne z regulaminem grupy społecznościowej, z której grupa jest wyodrębniana oraz z niniejszym regulaminem.

2021-01-08 11:36

#74 Julitka

No...
Punkt I/4.
Pojęcia i definicje, pkt. 4.
-- (balteam):
który punkt?

--

2021-01-08 11:36

#75 Julitka

Ach, jeszcze jedna, superważna rzecz do dodania:
Warunkiem zostania administratorem grupy społecznościowej/członkiem Rady Starszych jest znajomość języka angielskiego w stopniu co najmniej komunikatywnym, czyli B1 w europejskim systemie kształcenia językowego.

2021-01-08 11:58

#76 daszekmdn

Tylko ktoś to będzie sprawdzał? Jakieś kursy wymagane? HM...

Koniec kropka, idź do żłobka. A ze żłobka na ulicę, i pocałuj babę w cyce.
2021-01-08 12:11

#77 Paulinux

Odnoszę się do odnoszenia Julitki. Moje komentarze oznaczone literką P.
J: 5. Administratorem grupy nazywa się osobę będącą jej założycielem lub taką, której te uprawnienia zostały przekazane bądź nadane i odpowiedzialną za jej formę.
P: Regulamin jest dobrze napisany, admina nie można nadać, można się nim tylko wymienić jak piłeczką, Ty masz piłeczkę, ja jej nie mam, jak mi ją dasz, to już nie będziesz miał.
J: Może później jest to doprecyzowane, ale chyba jednak admini grup polskich są najpierw podlegli moderacji polskiej, a potem Radzie Starszych jako nadrzędnej instancji i tak w przypadku wszystkich grup? Czy nie?
P: Zgadza się, jest to doprecyzowane w punkcie 10.
R. 10. Za "Jednostkę zarządczą" uważa się użytkowników sprawujących pieczę nad społecznością konkretnego języka.
Administratorzy wszystkich grup rekomendowanych w danym języku podlegli są Jednostce Zarządczej takiego języka, zaś Jednostka Zarządcza podległa jest bezpośrednio Radzie Starszych.
J: To dla mnie właściwie nie jest poprawna definicja.
Społeczność językowa to zbiór użytkowników porozumiewających się w danym języku.
Niewiele tu mają wspólnego grupy, bo społeczność może je stworzyć, a właściwie może ich też nie tworzyć.
A przecież społeczność np. rosyjska może mieć 99 grup nierekomendowanych. I co, one nie podlegają pod nią?
P: I wszystko byłoby pięknie, ale że admini społeczności nie mają uprawnień do zarządzania grupami nierekomendowanymi, podlegają one bezpośrednio RS, więc nie mogą być uznawane za społeczność języka. Według mnie poryte, no ale.
J: Każdy adres e-mail w momencie założenia jest prawdziwy, nawet jeżeli istnieje tylko 10 min.
P: Niekoniecznie, nikt mi nie powiedział, że nie wpiszę nieistniejącego adresu w stylu htejrusiohntrudjighostrndjkltfgdhjtdirfohgtrfs@gmail.com
Do punktu dodałabym prawdziwego adresu, do którego użytkownik ma stały dostęp.
J: Same, proponuję, by user zgłaszał to najpierw jednostce.
P: Jednostki tak naprawdę nie mają żadnych praw, nie ma jak stwierdzić rejestru logowań, adresów IP ani nic, więc tylko niepotrzebna biurokracja, bo i tak trafi to później dio RS.
6. W wypadku naruszenia dóbr osobistych osoby prywatnej lub organizacji przez użytkownika portalu w zakresie określonym prawem rezydencji użytkownika, na wniosek poszkodowanego Rada Starszych może zabezpieczyć dowody i złożyć zawiadomienie popełnienia przestępstwa do organów ścigania.
To już prędzej.
J: Na 3 dni też?
P: Według mnie też.
R: B. Mają one charakter obraźliwy względem innych użytkowników (za wniesieniem wniosku o usunięcie tych materiałów przez zainteresowaną stronę).
J: J.W.
P: Zainteresowana strona, przez RS.

Happy hacking
2021-01-08 12:17

#78 Julitka

@Paulinux Generalnie nie zgadzam się, że niepotrzebna biurokracja.
Moderacja grup społecznościowych jest od dbania o porządek na forach swoich grup. Więc jeżeli uzna, że coś wymaga interwencji, może interweniować. Jeżeli nie, nie musi.
To trochę tak, jakby od admina dawnego BC PZN wymagać, by dawał techniczny dostęp do bazy moderatorom forum, tak in any case. :p

2021-01-08 12:22

#79 Julitka

Lepiej będzie, jeżeli to oni zdecydują, że np. zgłoszenie danego użytkownika to o kant d... potłuc, bo wiadomo powszechnie w społeczności, że to awanturnik i nic pożytecznego nie wnosi.
W sporej liczbie przypadków tak czy siak RS zwróci się do modów z pytaniem, "czy warto".
No i znów podnoszę kwestię języka angielskiego.
Edit:
Co do tego nadawania admina, to znów się nie zgadzam, bo jak umarła Aga Krawcow, o żadnym przekazywaniu piłeczki nie mogło być wtedy mowy.
Edit 2:
Oczywiście, że nikt tego sprawdzać nie będzie.
Ale przypuśćmy, że kiedyś RS się zmieni, rozrośnie itp itd. Przypuśćmy, że kierownik grupy rosyjskiej będzie musiał się komunikować, niech i będzie, z pajperem. Nie zawsze musi to być Monstricek, chociaż życzę mu długiego i owocnego urzędowania na stanowisku. Nie wyobrażam sobie, by w sprawach tak ważnych używać translatora.

Edytowano 2021-01-08 12:23

#80 pajper

A ja się zgadzam z Pauliną. Jednostka zarządcza w żaden sposób nie może tego potwierdzić, sprawdzić ani nic.

#StandWithUkraine

2021-01-08 12:23